NB I

„Nem egy húszéves gyerek fogja megmenteni a Haladást”

Kritikusan fogalmaz a szombathelyi tendenciákkal kapcsolatban a vasi kapuslegenda, Hegedűs Péter.

Kapcsolódó cikkek

Jakab nem nyilatkozik
Természetesen megkerestük a Haladás eddigi kapusedzőjét, Jakab Csabát, mert az ő véleményére is kíváncsiak voltunk a klubnál tapasztalható új, olasz irányvonalról, de sajnos nem állt kötélnek, nem kívánt nyilatkozni…

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mint beszámoltunk róla, Jakab Csaba eltávolítása után egy olasz kapusedző csatlakozott a Haladás szakmai stábjához. Andrea Mosconi elutazik a csapattal a törökországi edzőtáborba is, szerződtetéséről később döntenek. Eközben kedden este szerződtették a húszéves román kapust, Laurentiu Branescut, aki szintén az olasz vonalat erősíti, hiszen a Juventustól érkezett kölcsönbe.

De vajon mit szólnak ehhez azok, akik a magyar szinten korábban rengeteg elismerést szerzett szombathelyi kapusiskolát képviselték? Hiszen mostanra – úgy tűnik – a saját nevelésű kapusok ideje lejárt a klubnál. Hegedűs Péter, a Haladás kapuslegendája jelenleg a klub utánpótlásában dolgozik, természetesen a kapusokkal foglalkozik. A Rangadó.hu érdeklődésére kritikusan beszélt a helyzetről – de nem csak az új vonalat, hanem a Hali korábbi kapusát, Rózsa Dánielt is belefoglalta a kritikába.

– Már találkoztam is az új kapusedzővel, szép nagydarab ember – mondta Hegedűs Péter. – A nevét sosem hallottam korábban, nevesincs csapattól érkezett. De hát most ez a tendencia, ahogy én tudom, a kisebbségi tulajdonosok vonala ez… Ők hozták ide Szentes Lázárt, korábban pedig Rocchit is. Amikor ő jött, még nem gondoltam volna, hogy lesz folytatás, de most úgy tudom, ez még folytatódik, öt-hat olasz játékos is lehet a Haladásban, plusz a kapusedző.

– Szombathelyen amúgy biztosítható lenne a kapus-utánpótlás helyi srácokkal?
– Én annak idején Kaposvárról kerültem Szombathelyre, ahol megragadtam. Előttem Szarka Zoli bácsi védett tizenegynéhány évet, aztán én tizenkettőt. Később jött Király Gabi, aki szintén itt védett volna, ki tudja meddig, ha nem épít remek európai karriert. Voltak persze „holtidők”, amikor fű, fa, virág megfordult a kapuban. De nem ez volt a jellemző. Takács Tamás is végigjárta az utánpótlás-korosztályokat, mielőtt a nagy csapatba került volna. Azt mondom, az utóbbi időben is lett volna hasonló.

– Kikre gondol?
– A kapus egy bizalmi poszt, de sajnos Rózsa Dani túl nagy bizalmat kapott, akkor is, amikor nem szolgált rá. Miközben volt két nagyon jó kapus, Gőcze Gergő és Mursits Roland, de őket – nem merem mondani, hogy tudatosan – „kicsinálták”, ellehetetlenítették. Mindkettőjüket jobbnak tartom Rózsánál, ráadásul mindketten szombathelyi nevelésűek. Gőcze végül elment Pécsre, Mursits pedig súlyos sérülése után nem nyerte még vissza tökéletes formáját, és tőle is megválik a klub.

– Jelen helyzetben mit tartana a legjobb megoldásnak?
– Ide olyan kapust kellett volna hozni, aki azonnal tud segíteni. Láttam ezt a fiatal román srácot három évvel ezelőtt itt Szombathelyen egy utánpótlás Európa-bajnoki selejtezőn, megmutatták, hogy nézd, Hege, ezt a srácot igazolta a Juventus, mert a román gyerek oda tud kerülni, a magyarok meg nem. Már akkor hatalmas termetű volt, de semmilyen extrát nem láttam benne. Persze, három év alatt biztosan fejlődött Olaszországban. Én a spanyol, a német és az olasz kapusedzőket ismerem el leginkább szakmailag. Úgyhogy biztosan nem kapott rossz képzést, de tartok tőle, nem egy húszéves gyerek fogja benntartani a Haladást az NB I-ben. Természetesen nagyon szurkolok a csapatnak tavasszal, de nem lesz könnyű menet, az nyilvánvaló – mondta végül Hegedűs Péter.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik