NB I

Elek-átigazolás: „Nem lehet válogatni”

A menedzser és a volt játékostárs megérti Elek Ákos döntését, bár tudják, nem lesz egyszerű a helyzete Kínában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Huszonhat évesen döntött a Kínába szerződés mellett Elek Ákos, a magyar válogatott középpályása. A Csangcsun Jataj csapatáról, csakúgy mint az egész kínai futballról nem sokat tudunk – csak egy biztos, az európai vérkeringésből kiesik, aki oda szerződik.

Elek sokak szerint karrierje legjobb formájában van, a válogatottban stabil a helye és azon kevés magyar játékos közé tartozik, akik találhattak volna maguknak előbb-utóbb egy európai csapatot is (bár annak idején a törökországi kalandja hamar véget ért). Az általunk megkérdezett játékosügynök és volt csapattárs szerint azonban ha kockázatos is, érthető Elek döntése.

– Régóta mondom, hogy sajnos a labdarúgásunk helyzetét figyelembe véve a játékosok nem válogathatnak az ajánlatok közt – mondta a Rangadó hu érdeklődésére Hrutka János menedzser. – Így aztán, ha valaki olyan ajánlatot kap, ami akármilyen szempont szerint a jövőjét biztosítja, akkor mennie kell. És így lehetőség nyílhat a fiatalabbak előtt, jöhetnek a távozó helyére új tehetségek. Hogy ez a kínai szerződés milyen előnyöket hordoz, mit jelent például a válogatottság szempontjából, az más kérdés. De Elek Ákosnak huszonhat évesen ki tudja, milyen lehetőségei lettek volna még arra, hogy eljusson külföldre és jó csapatban játsszon. Valószínűleg ő ezeket a dolgokat mérlegelte.

Hrutka szerint szakmailag nem lép vissza az ázsiai szerződéssel a középpályás, az az érv tehát nem állja meg a helyét, hogy csak a pénz jelenti a különbséget az itthoni szinthez képest.

– Maradjunk annyiban, hogy a kínai bajnokság erősebb a magyarnál. Az elmúlt években anyagilag nagyon megerősödött a sorozat, Voltak korábban is magyar játékosok, akik próbálkoztak kint, Kenesei Krisztiánt említeném, de például a Partizan Belgrádból is ment el egy házi gólkirály brazil játékos Kínába, hatalmas pénzért. És hát ott van Huszti Szabolcs is. Biztos, hogy magasabb színvonalú az a bajnokság – mondja Hrutka.

Éppen Huszti példájából adódik a kérdés: nem lett volna jobb mindenkinek, ha előbb Elek is közelebbi, európai csapatokban próbálkozik, ha nem is a Bundesligában és az orosz bajnokságban, mint újdonsült csapattársa?

– Ne feledjük, hogy Huszti huszonegy évesen ment ki először külföldre, Franciaországban végigjárta a ranglétrát. Elek Ákos belépett pályafutása második felébe, és nem volt olyan lehetősége, hogy eljusson egy nyugat-európai csapathoz, ahonnan folyamatosan tud előrelépni. Ha lett volna ilyen lehetősége, gondolom, megtette volna. Mostanra eljött nála a reális gondolkodás ideje és eldöntötte, hogy változtatnia kell – véli a menedzser, aki szerint bármilyen jó is volt a Diósgyőr ajánlata Elek felé, aligha ajánlottak többet neki, mint a Csangcsun Jataj.

– Nem hiszem, hogy ha a kínaiak valóban meg akarnak szerezni egy játékost, akkor az ajánlatukkal bármelyik magyar klub versenyezni tudna. Tudjuk, hogy Magyarországon is sok pénz van most a futballban, ezért mennek nehezebben a jól fizetett játékosok külföldre. Talán Elek Ákos is ezért nem ment mondjuk Belgiumba vagy máshova. Az a kérdés, akar-e innen, a kínai bajnokságból továbblépni. És azt se feledjük el, nem egyszerű dolog Kínában futballistának lenni. Kell egy megfelelő pszichés állapot, hogy el tudja viselni a hatalmas távolságot a barátoktól, családtól. Az európai futball látóköréből is kikerül, hiszen a kínai bajnokságot nehéz naponta nyomon követni, de ezt vállalta, nyilván tisztában van a kockázatokkal – mondta végül Hrutka János.

Még a Videotonban volt Elek Ákos csapattársa az a Horváth Gábor, aki télen a Rangadó.hu hasábjain jelentette be, hogy befejezi pályafutását. Előtte viszont – nagyjából ugyanonnan indulva – eljutott külföldre, és nem Kínába. A Hollandiában megfordult egykori hátvédtől azt kérdeztük, Elek helyében nem inkább egy európai ajánlatra kellett volna várni?

– Különbözőek vagyunk, így csak azt tudom mondani, amit én csinálnék, de tiszteletben tartom Ákos döntését. Őszintén szólva, meglepett a hír, mert én még ott tartottam, hogy Lengyelországba szerződik. Szerintem helye lett volna egy magyarnál erősebb bajnokságban, akár egy lengyel, akár egy Bundesliga II-es csapatban. Nem tudom, mi alapján döntött. Nyilván tudja, hogy életmódot kell váltania – anyagilag ugyanakkor biztosan jól jár. Annyit tudok mondani, hogy én máshogy döntöttem volna, mindenképpen kipróbáltam volna magam egy erősebb bajnokságban. De én Horváth Gábor vagyok, nem Elek Ákos. Az elmúlt időszakban nagyon jól játszott, talpraesett, tehetséges futballista, de mondom, tiszteletben tartom a döntését. Gondolom, Kínából is lehet válogatott valaki, a bajnokságuk pedig nem hiszem, hogy gyengébb a magyarnál. Sok sikert kívánok Ákosnak, emberként és sportemberként is nagyon kedvelem, remélem, megtalálja a számítását – mondta Horváth Gábor.

Olvasói sztorik