NB I

Nincs is baj a Fradi-fűvel…

A stadionüzemeltető cég ügyvezetője szerint a pálya legnagyobb része még jó minőségű.

Kapcsolódó cikkek

Sok vagy kevés?

Szekeres Tamás szerint négy hónap alatt sok a 23 mérkőzés és edzés a pályán. Hogy mi sok vagy kevés, az persze megítélés kérdése, de ha megnézné, vajon hány meccset és tréninget rendeznek például a belga Anderlecht, az ukrán Sahtar Donyeck, a ciprusi APOEL, vagy a szlovén Maribor stadionjában az őszi időszakban, és ehhez képest milyen állapotban van a gyepszőnyeg, talán ő maga is elcsodálkozna.
Az említett csapatok ugyanis a Bajnokok Ligájában, illetve hazájuk bajnokságában és kupájában egyaránt szerepelnek, míg a Fradi „csak” augusztus vége óta használja a pályát a bajnoki mérkőzésekre, a Ligakupa-találkozókra, és ehhez jön a három válogatott meccs…

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A közelmúltban számos kritika érte a sajtóban, a médiában az új ferencvárosi stadion gyepszőnyegét, amely úgy néz ki, mintha egy vakondrezervátum lenne alatta. A Ferenczvárosi C-középelnevezésű Facebook-oldal szerkesztői megkeresték Szekeres Tamást, az arénát üzemeltető LUSS Kft. ügyvezetőjét, aki a következő választ adta:

„A Groupama Arénában megnyitása óta, négy hónap alatt összesen 23 mérkőzés és edzés volt a pályán. Ez a szám rendkívül magas, átlagban ennyi mérkőzést egy év alatt játszanak stadionokban, ennek ellenére a pálya legnagyobb része még jó minőségű. A finn és orosz válogatott meccsek során hat nap alatt két mérkőzés és három edzés volt a pályán, ez a kimagaslóan nagy terhelés megviselte a gyepet.

Novemberben, amikor az átlaghőmérséklet tizenkét fok alatt marad, a fű regenerálódása sokkal hosszabb ideig tart, hiszen növekedése megáll. A Groupama Arénában használt fotovoltaikus lámpák a téli regenerálódás folyamatát gyorsítják, de hatásuk heti átlag két mérkőzés esetén kisebb.

Az aréna szakmai tanácsadója az a Chris Hague, aki a régi Wembley-ben, a koppenhágai Parkenban és számos más stadionban dolgozott. A pályafenntartás helyettes vezetője Laczkó Zoltán, aki tizenkét éve golfpálya fenntartással foglalkozik. Kettő állandó karbantartó végzi a munka legnagyobb részét, de a mérkőzések után plusz hat fő ideiglenes karbantartó is segíti a pálya rendbehozatalát.”

Szekeres egyébként a Szegedi Egyetemen szerda este rendezett, Stadionok, és ami mögötte van című előadáson vett részt, természetesen a Fradi-stadion üzemeltetési modelljéről beszélt. Elmondta, hogy wimbledoni gyepmester tanítja a dolgozókat, hogyan kell a pályát gondozni, erre is tízmilliókat költöttek.

Mondandójának összefoglalásaide kattintva olvasható, mi csak két érdekes részt emelnénk ki. Nemcsak tömeg-, hanem 500-2000 fős rendezvények megtartására is alkalmas az aréna, főként cégeknek adnák ki, de már volt gólyabál is az arénában. „Aggódva figyeltem, hogy le ne hányják a falat.” Ezután kifejtette: olyan szolgáltatásokat kell nyújtaniuk, amire a klasszikus szurkolótáboruk nem megy el, de jóval szélesebb, tehetősebb csoportokat be tudnak vonzani. „A sokat támadott tenyérleolvasós beléptetőrendszer bevezetésével sokan lemorzsolódtak, de jönnek helyettük majd mások” – mondta Szekeres Tamás…

Utóbbi kijelentésével kapcsolatban egy vélemény ide kattintva olvasható!

Olvasói sztorik