NB I

Szélső védőként szállna be az újonc

Poór Patrik úgy érzi, hogy a hozzáállásával és az akaratával járult hozzá a válogatott meghívóhoz.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Dárdai Pál szövetségi kapitány a finnek elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülő keretébe újoncként meghívott egy 21 éves tehetséget az MTK-ból. Poór Patrik szülővárosában, Győrben kezdett focizni, megfordult a Liverpool utánpótlásában, a fővárosi kék-fehéreknél pedig 18 évesen lett felnőtt profi játékos. A védelem minden posztján és a középpályán is bevethető fiatal játékos a DigiSport televízió péntek reggeli műsorában beszélt az MTK remek szerepléséről és a válogatottról.

– Garami József a napokban nyilatkozta, hogy valaki most már az MTK-ból is lehetne válogatott. Gondolta volna, hogy ön lesz az első kék-fehér fecske?
– Egyáltalán nem gondoltam volna, hiszen a bő keretben még nem voltam ott. Nagyon meglepődtem, amikor Domonyai László felhívott az irodába, és közölte velem ezt a nagyon jó hírt. Nagyon meglepődtem, de persze nagyon örültem is neki – kezdte Poór Patrik.

– Mit mondtak önnek, mi indokolta azt, hogy ez a nagy megtiszteltetés érte?
– Úgy gondolom, talán a hozzáállásom és akaratom az, ami elsősorban hozzájárult ehhez a behívóhoz. Úgy érzem, több poszton tudtam megfelelően teljesíteni ebben a szezonban, és talán ennek is köszönhető, hogy ebben megtiszteltetésben részesülhettem.

– Hidvégi Sándor hiányában balhátvéd, aztán Vass Ádám formaingadozása miatt védekező középpályás, majd Nagy Tibor sérülése időszakában jobbhátvéd volt. Ha mindenki egészséges, akkor Garami József melyik poszton szerepeltetné?
– Ezt Józsi bácsinak illendő lenne megköszönnöm, mert más edző nem biztos, hogy merne így dobálni engem, vagy más játékost. Szerintem azt csak ő tudja, hogy milyen poszton játszatna engem, ha mindenki egészséges. Megmondom őszintén, hogy belsővédőként szeretek a legjobban játszani, de a szélső védő poszt sem áll tőlem nagyon messze.

– Dragan Vukmirtól sok mindent ellesett?
– Vukmir nagyon jó, rutinos játékos, aki sokat segít nekünk, fiataloknak. Nagyon sokat mondja, hogyan helyezkedjünk, vagy adott szituációban hogyan viselkedjünk. Általában rám szokott szólni, ha a játékvezetővel veszekszem. Nagyon sokat segít.

– Hogyan látja, melyek a jó belsővédő fő erényei?
– A helyezkedés a legfontosabb. A másik pedig, hogy egy belső mentálisan legyen a legfelkészültebb, hiszen mögötte már csak a kapus van. Ha egy belsővédő hibázik, az sokkal nagyobb hiba, mintha egy középpályás rontana. A fizikumot annyira nem érzem fontosnak, hiszen ismerünk sok olyan kiváló belsővédőt, aki nem magas. Inkább a mentális dolgok és a helyezkedés a fontos, hogy miképp ismeri fel a játékhelyzeteket.

– Idén nagyon jól megy az MTK-nak. Mi okozta ezt a változást, hogy most rakétaként kilőtt a csapat?
– Elsősorban Józsi bácsi tapasztalata. Nagyon jól meg tudja találni a fiatalok és a rutinos játékosok közötti összhangot. A másik, hogy az akadémiáról érkező fiatalok nagyon jó képzést kaptak, és nem kell új dolgot megtanulniuk, amikor odacsöppenek a felnőttek közé. A harmadik dolog pedig szerintem a stabilitás.

– A liverpooli két évben mit tapasztalt? Miben más az ottani képzés?
– Liverpoolban több gyakorlat folyik a pályán, és a konditermi munkában. Angliában nagyobb hangsúlyt fektetnek az erőfejlesztésre, a fizikum felépítésére. Magyarországban picit másféle gondolkodásban látják ezt a dolgot. A taktikai és technikai dolgok vannak inkább itthon a központban.

– Egykori U18-as csapattársai közül Sterling és Flanagan már a Liverpool felnőtt csapatában is meghatározó játékosok. Annak idején fényévekre, vagy elérhető közelségben volt ettől?
– Nagyon messze voltam ettől, nagyon sokat kellett még akkor fejlődnöm. Még mindig sokat kell fejlődnöm ahhoz, hogy ha be tudnék mutatkozni a válogatottban, akkor stabilan ott is tudjak maradni. Sterling már tizenhat évesen óriási kiugró tehetségnek számított.

– Készen áll arra, hogy a finnek ellen pályára lépjen?
– Természetesen készen állok rá, és ha a kapitány úgy dönt, hogy bedob a mély vízbe, akkor próbálom bizonyítani, hogy nem érdemtelenül hívott be.

– Nagyon fontos tétmérkőzésről van szó, amelyen nyernie kell a csapatnak, és nem lehet hibázni. Nem izgulna egy ilyen feladatnál?
– Az ilyen meccsek engem inkább feldobnak, nem húznak le. Még jobban motiválnak, és még jobb teljesítményre késztetnek az ilyen típusú meccsek.

– A válogatottban szereplő belsővédők közül van olyan példakép, akivel szívesen játszana együtt?
– Juhász Rolanddal nagyon szívesen játszanék együtt. Technikailag is remek, valamint az egyik legjobban fejelő játékos. Védekezésben hihetetlenül stabil, és kiemelkedő az a magabiztosság, amit sugároz a pályán a társai felé.

– Elképzelhető, hogy Dárdai Pál is más poszton pórbálja majd bevetni?
– Úgy gondolom, a kapitány elsősorban szélső védőként számol velem, mert ez ma Magyarországon hiányposzt. Belsővédő pozícióban szerintem erős a válogatott. Juhász, Korcsmár és Kádár is tud ott játszani. Szélső védőként fogok bemenni a válogatott edzőtáborába. Ha szóhoz jutok, az szélső védőként lesz.

– Szélső védőként mit tud ígérni, mit tud hozzátenni?
– Szeretném a védekezést stabilizálni, stabil játékot nyújtani, és ha tudok, akkor támadásokba megfelelően bekapcsolódni. Elsősorban a védekezést szeretném stabilan megoldani.

– Mit vár a finnek elleni selejtezőtől?
– Úgy gondolom, hazai pályán csak a győzelem elfogadható. A románok elleni teljesítményből szerintem nyugodtan kiindulhat a csapat. Ha abból indulunk ki, akkor csak a győzelem elfogadható.

– Ha az MTK dobogón telel, ön pedig bemutatkozik a válogatottban, akkor ez egy szuper ősz lesz…
– Természetesen, nem gondoltam volna, hogy idén, vagy akár a következő évben esélyem lesz arra, hogy bemutatkozzak a válogatottban. Kijelenthető, hogy ez eddig egy szuper év.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik