NB I

Szentes: Nem fogjuk magunkat beásni

A Haladás vezetőedzője elmondta, hogy elméletben és gyakorlatban is jó héten vannak túl.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az OTP Bank Liga tizenkettedik fordulójában sem fordult meg a Haladás rossz sorozata: a csapat 2-0-s vereséget szenvedett hazai pályán a Győrtől. Szentes Lázár, a vasiak vezetőedzője ezen a találkozón debütált a kispadon. A következő fordulóban a Haladás az azonos pontszámú Nyíregyházához látogat – a Hali az utolsó előtti, míg a Nyíregyháza a 14. helyet foglalja el a tabellán.

Szentes Lázár a Haladás vezetőedzője a csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem fogják beásni magukat, és továbbra is támadófocit játszanak.

– A heti munka hogy sikerült?

– Amit terveztem, azt elvégeztük. Már a meccs után is próbáltam oldani a kudarc okozta problémákat. Úgy érzem, ez gyorsan sikerült. Nagyon lényeges, hogy a sikert és a kudarcot is gyorsan oldjuk meg. Mindkettőt kezelni kell, hiszen mind a kettő romboló tud lenni. Sajnos nekünk inkább a kudarcot kell kezelni mostanában. Azonban a pihenőnap után egy olyan keret jött vissza, amellyel mindent el tudtam végezni, amit akartam. Sajnos Iszlainak és Devecserinek is összegyűlt az öt sárgája, így ők nem játszhatnak. Halmosit sérülés miatt cseréltem le vasárnap, ő ma edzett először velünk, de az utazó keretben benne lesz. Jagodics Márk belázasodott mára, így ő nem lesz a keretben. Nagy Olivér, Németh Márió és Medgyes Zoltán még mindig sérültek.

– Hét embert pótolni nem egy könnyű dolog…

– Igen, ráadásul a probléma az, hogy a védelemből esnek ki az emberek.

– Az előző meccsen Farkas Milán is pályára lépett. Most is lehetőséget biztosít majd valamelyik fiatalnak?

– Az U21 a rájátszásért küzd, ezért figyelnünk kell erre is. Nyilván az elsődleges az első csapat, de egyelőre abból a felnőtt keretből dolgozok, akik fixen itt vannak nálunk, akik nem játszhatnak az U21-ben. A fiatalok közül most Zsirai Martin lesz kerettag.

– A Nyíregyháza elleni egy igazi hat pontos mérkőzés lesz?

– Persze, ez így sokkal jobban hangzik, de ezért a meccsért is három pont jár. Ami nem mindegy, az az, hogy ki szerzi meg. Ha mi, akkor nekünk lesz tizenegy, nekik nyolc. Mindent elkövetünk érte, hogy ez így legyen. Ahogy telnek a napok, és az edzések, egyre jobban megismerem a keretet, és ők is engem. Ahogy én viszonyulok a labdarúgáshoz, az egyre inkább megjelenik a csapaton. A pályaviszonyokról annyit, hogy bár elég sárosak a pályáink, legalább edzhetünk. Nem volt olyan, mint múlt héten, hogy műfűre kényszerültünk. A fiúk továbbra is befogadókészek. Más egy edzés, és más a mérkőzés, de csak akkor lenne igazán nagy probléma, ha az edzéseken sem jönne vissza az, amit én eltervezek. Ezen a héten nem csak azzal foglalkoztunk, hogy milyen a Nyíregyháza, sokkal inkább magunkkal is. Elméletben és gyakorlatban is jó héten vagyunk túl.

– A Nyíregyházáról mi a véleménye? Kielemezték őket részletesen?

– Fontos, hogy ők is edzőváltás után vannak. Mentalitásában és szemléletében teljesen más edző jött a klubhoz. Ahogy már mondtam, ez nem csak a keretek, a csapatok, a játékosok csatája, hanem az edzők csatája is. Minden edzőnek vannak elképzelései. Aki játékos volt, arról tudjuk azt is, hogy játékosként milyen volt. Óhatatlanul ezt adja át a csapatának is. Mátyus János például egy kemény védő volt, ezért ez tükröződik a csapatain is. Nálunk négy támadó típusú játékos volt a kezdőcsapatban az ETO ellen, a Nyíregyháza ellen ez ugyanúgy meglesz. Persze az sem mindegy, hogy a középpálya közepéről milyen támogatást kapnak. Az is nagyon fontos, hogy a két szélső játékos mennyire offenzív, de ez már nagyrészt tőlem függ.

– Mi a Nyíregyháza erőssége? Mire kell figyelni elsősorban?

– Minden edzőváltáson átesett csapat értelemszerűen átveszi az új edző mentalitását. Kemény, nagyon harcos csapat ellen fogunk játszani. Minőségében az a keret nem ETO, meg nem is Debrecen vagy Videoton-szintű. Viszont ez nem jelent semmit, mert ha a játékosaik nagy része százszázalékos formában futballozik, akkor nagyon nehéz dolgunk lesz. Mindkét csapat győzelemre fog játszani. A Nyíregyháza edzője nemrég Pápán dolgozott, és ahogy ott dolgozott, úgy fog Nyíregyházán is, hiszen az egyéniségünket, stílusunkat nem változtatjuk hétről-hétre. Várhatóan kemény, zárt védekezésű játékuk lesz, és nagyon keményen fognak bennünket kontrázni. De ezek csak opciók, én nem tudhatom előre, hogy Mátyus János melyik variációt fogja használni. Ami nagyon lényeges, hogy Bajzát játéka a Nyíregyházánál meghatározó. Múltkor nem játszott sérülés miatt, most még nincs információnk arról, hogy játszik vagy sem, de erre is felkészültünk.

– Eredmény szempontjából mire számít?

– A legfontosabb, hogy nem szabad kikapni. Megint ugyanúgy vagyunk, mint az ETO ellen, de nyilván egy Győr elleni vereséget könnyebb megbocsájtani, annak ellenére, hogy itthon történt. Tudom, hogy az a vereség nem csak engem bántott, hanem a szurkolókat is. Természetes, hogy ilyenkor kritika fogalmazódik meg, hiszen a szurkolók Haladás-győzelmet vártak és jó, normális játékot. Ezt sajnos az első félidőben nem láthattak, a másodikban már igen. Ott már volt egy-két biztatóbb dolog, mi ezekből akarunk építkezni. Ha döntetlen lesz, maradunk azonos pontszámmal a Nyíregyházával, ha győzünk, akkor megindultunk, és mindent meg fogunk azért tenni, hogy ne kapjunk ki. Ezek nem csak szavak, meg fog jelenni a játékstílusunkban, és az összeállításunkban is. Nem lesz olyan, hogy egy csatárral állunk fel és beássuk magunkat. Én nem akarom a csapatomat beásni. Sose tettem, most sem fogom. Nyílt, győzelemre játszó csapatunk lesz.

Olvasói sztorik