NB I

Öngólt dobott a Haladás kapusa

A szombathelyiek kispadján a Győri ETO elleni 2-0-s vereséggel mutatkozott be Szentes Lázár.
OTP Bank Liga, 12. forduló
Szombathelyi Haladás – Győri ETO 0-2 (0-2)
Szombathely, 2000 néző. Játékvezető: Vad II
Haladás: Rózsa – Schimmer, Fehér Z., Devecseri, Farkas M. – Gaál, Iszlai, Gyurján B. (Szakály A., a szünetben), Halmosi (Városi, a szünetben) – Radó, Rocchi (Zamostny, 88.). Edző: Szentes Lázár
Győr: Kocics – Svec, Lipták, Lang, Völgyi – Windecker, Pátkai, Stieber A. (Trajkovics, 65.), Varga R. – Rudolf G. (Andrics, 82.), Kvilitaia (Priskin, 75.). Megbízott edző: Sütő Szilárd
Gólszerzők: Varga R. (36.), Rózsa (öngól 43.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pikáns meccsel zárult az élvonal 12. fordulója, hiszen a Rába ETO egykori válogatott játékosa, Szentes Lázár éppen a győriek ellen irányította első alkalommal régi-új csapatát, a Haladást. A hazaiaktól Nagy Olivér, Németh Márió és Medgyes Zoltán hiányzott sérülés miatt, a vendégnél pedig Sváb Dániel, Kamber, Dudás Ádám és Wolfe nem volt ott a keretben, Horváth Ferenc vezetőedző pedig az eltiltása miatt csak a lelátón ülhetett.

Gólra törő játékkal, de helyzetek nélkül teltek a percek mindkét csapat részéről. A két kapus közül Rózsa Dánielnek kellett gyakrabban játékba avatkoznia, de nagy bravúrra neki sem volt szüksége. Előbb Rudolf Gergely, majd Stieber, Windecker és Völgyi kísérlete után is magabiztosan ölelte magához a labdát. A 31. percben hozta az első komoly helyzetet: Rudolf beadása során a Haladás kapusa nem látta a labdát, mert Kvilitaia felugrott előtte. A grúz csatár azonban nem tudta fejjel megcsúsztatni a labdát, ami Rózsa lábáról pattant a mezőnybe.

A 36. percben két nagy visszatérő hozta össze a győriek gólját: Völgyi Dániel beadását középen Varga Roland lőtte a hálóba (0-1). Három perccel később Lipták fejese elsuhant a kapufa mellett. A 41. percben Varga Roland beadása Farkas Márk kezére pattant a tizenhatoson belül. A játékvezető nem adott büntetőt, ezért a győriek bosszankodtak, de nem sokáig, mert Völgyi Dániel sarokrúgását Rózsa Dániel beejtette a saját kapujába (0-2).

A szünet után Varga Roland lövését védte Rózsa, az 56. percben pedig Windecker távoli kísérlete kipattant a kapusról, de az érkező Kvilitaia nem tudta értékesíteni a lehetőséget. A túloldalon Iszlai Bence távoli lövése pattant szögletre. Az 59. percben Radó András került helyzetbe, de nem találta el jól a labdát. Egyébként az első félidő ritmusában zajlott a játék, mígnem a 74. percben Gaál kiváló beadását Városi másfél méterről az üres kapu mellé lőtte. A másik oldalon Völgyi szabadrúgása ment mellé. A 78. percben Gaál Bálint lövése a földön fekvő Városi Viktorról pattant ki.

Két perccel később egy győri szabadrúgást Priskin fejjel lekészített Windecker elé, akinek a lövése megpattant Rózsa Dánielen, megállt a gólvonalon, majd a szombathelyiek felszabadítottak. A 88. percben Priskin nagy lövését Rózsa bravúrral kiütötte. A hosszabbítás pillanataiban Radó Andrást lerántották a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem ítélte meg a jogosnak tűnő büntetőt.

A győriek előreléptek a tabella nyolcadik helyére, a Haladás viszont maradt az utolsó előtti, vagyis kiesőhelyen.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Hajszán Gyula, a Rába ETO egykori válogatott klasszisa értékelte:

A győriek mindenkit alaposan megleptek az összeállítással, belenyúltak a csapatba, de bejött, mert a fiatalok hajtottak rendesen. Szerintem ebben olyan elképzelés is volt, hogy az idősebb, fáradékonyabb játékosok az ilyen talajon hamarabb kipurcannak, mert nem kevés eső volt Szombathelyen az elmúlt napokban. A fiatalok kipukkasztják az ellenfelet, aztán jönnek a rutinosabbak, és berúgják a gólokat. Végül erre nem volt szükség, mert már az első felvonásban született két találat.

Az első félidőben nem volt öldöklő iram, mégis látható volt, hogy a Haladásnál néhány ember nagyon maga alatt van, illetve – ahogy Halmosi is említette – nem mindenki üti meg az NB I-es szintet. Az ETO próbált irányítani, most nem volt kapkodó a játéka, és bár kevés helyzetet alakított ki, a védekezésben döntő szituációkban nem hibáztak, nem volt rossz helyezkedés, rossz passz. Az első gól csodálatos volt, a másodiknál viszont nem tudom, miért akarta megfogni a labdát a kapus, szerintem ütni kellett volna.

Valakit egyszer nagyon elkapunk – mondogatta annak idején Verebes József. Nulla-kettőnél azt hittem, a győriek nagyon elkapják a Haladást, de a második felvonásban a hazaiak próbáltak támadólag fellépni, Szentes feltolta Rocchi mellé Radót, de sok vizet nem zavartak, egyénileg nem tudtak pariban lenni a vendégekkel. Nagyon sokan távoztak nyáron a szombathelyiektől, és lehet, hogy ez sokba fog nekik kerülni…

Olvasói sztorik