NB I

A kis csapatok ellen jól megy

Feröeri együttes ellen csak az Újpest hibázott; válogatott szinten Málta a mumus.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombaton a románok ellen szerzett fontos pontot a magyar válogatott az Európa-bajnoki selejtezőben. Dárdai Pál szövetségi kapitány bemutatkozómérkőzése jól sikerült, 1-1 lett a vége, de nincs több idő az ünneplésre, hiszen szerdán újabb ellenfél következik: a Feröer-szigetek ellen kell megszerezni a három pontot idegenben.

Soros riválisunkkal még nem találkoztunk, a thórshavni lesz az első mérkőzés a két ország között. Feröer pillanatnyilag a 179. helyet foglalja el a FIFA világranglistáján, így elméletileg nem lesz nehéz dolga a magyar csapatnak.

A Rangadó.hu összeállításában annak jártunk utána, vajon a korábbiakban mire volt képes a válogatott a 150. helynél alacsonyabban rangsorolt együttesek ellen.

Andorra és San Marino ellen nem hibáztunk

Legutóbb a pillanatnyilag 203. helyre rangsorolt Andorra volt az ellenfél a kis csapatok közül: a 2014-es világbajnoki selejtezőkön oda-vissza vertük. Az idegenbeli 5-0-s siker után legutóbb tavaly ősszel találkozott a két csapat; akkor Budapesten 2-0 lett a mieink javára egy viszonylag csalódást keltő, gyenge iramú mérkőzésen.

Két selejtezősorozatban összesen négyszer mérte össze tudását a magyar válogatott a ranglista utolsó, 209. helyén álló San Marinóval. A miniállam amatőrökből álló válogatottja sem okozott gondot: a 2004-es Európa-bajnoki selejtezőn idehaza 3-0, idegenben 5-0-ra nyertünk, míg a 2012-es kontinensviadal kvalifikációja során itthon 8-0, idegenben 3-0 lett a vége.

Liechtensteinnel háromszor mérkőzött a magyar válogatott. A pillanatnyilag 172. helyre rangsorolt együttes Budapesten kétszer is 5-0-ra kapott ki: a 2000-es Európa-bajnokság selejtezőin a többi között Sebők Vilmos mesterhármasával nyertünk ilyen különbséggel, míg 2011-ben barátságos meccsen szintén öt lett közte; akkor Priskin Tamás kétszer, Dzsudzsák Balázs, Koman Vladimir és Feczesin Róbert pedig egy-egy alkalommal köszönt be. Bár az előző két csapathoz hasonlóan Liechtenstein ellen sem kaptunk még gólt, a mérleg nem makulátlan: az említett Európa-bajnoki selejtező idegenbeli találkozóján 0-0-ra végzett a két csapat.

A 158. helyen rangsorolt India eddig egy barátságos meccsen volt csak ellenfél: 1991 januárjában az első félidőt követően még hátrányban voltunk, ám Balog Tibor és Jován Róbert góljaival végül 2-1-re fordítottunk.

Málta az egyetlen kivétel

Főleg az 1990-es évek elején volt kiváló formában a jelenleg 155. helyre rangsorolt máltai válogatott: az akkori együttes 1994-ben és 1995-ben is a 66. helyre kúszott fel, ami azóta is rekord a csapat történetében. Az 1990-es világbajnoki selejtezőkön egyszer sem sikerült legyőzni Máltát; hazai pályán 1-1, idegenben 2-2 lett az eredmény. Ezen felül további tíz alkalommal találkozott a két csapat: kilenc győzelmünk mellett egyetlen fájó vereség is becsúszott; a 2008-as Európa-bajnokság selejtezőjében 2-1-re kaptunk ki idegenben. Válogatottunk a vereség óta viszont összeszedte magát, és kapott gól nélkül hozta a meccseket a legutóbbi három (2007, 2008, 2009) találkozás alkalmával.

Klubszinten hét győzelem, egy döntetlen a mérleg

Ahogy említettük, a Feröer-szigetek ellen még nem lépett pályára a magyar válogatott, klubcsapataink közül viszont három együttes is találkozott már feröeri ellenféllel. Az Újpest 1997 és 2002 augusztusában a Klaksvikar Ítróttarfélaggal találta szemben magát az UEFA Kupában: előbbi párosításban hazai pályán 6-0-ra, idegenben pedig 3-2-re nyert a magyar csapat, 2002-ben viszont az idegenbeli 2-2-t a hazai sovány 1-0-s siker követte.

2000 júniusában a Lombard FC Tatabánya az Intertotó Kupában a Havnar Boltfelag Tórshavn otthonában kezdett egy 4-0-s győzelemmel, míg a hazai visszavágó 3-0-s sikerrel zárult. Az MTK sem hibázott a Gotu Ítróttarfélag ellen: a KEK 1998–1999-es kiírásában Kenesei Krisztián, Preisinger Sándor és Szekeres Tamás góljaival 3-1 lett a magyar csapatnak idegenben, míg a hazai visszavágón Kenesei háromszor, Preisinger, Halmai Gábor, Illés Béla és Balaskó Iván pedig egyszer-egyszer volt eredményes, így 7-0 lett ide.

Olvasói sztorik