NB I

Nem folytatják a félbeszakadt meccset

Vagy újrajátsszák a Kecskemét–Győr mérkőzést, vagy helybenhagyják az eredményt; kedden lehet döntés.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombaton este alig egy óra játék után fújták le a Kecskemét–Győr bajnokit. Az OTP Bank Liga hetedik fordulójában a szakadó eső miatt kellett megszakítani a játékot, ugyanis a pálya szinte teljes egésze víz alá került.

Bár nemzetközi gyakorlatban volt rá példa, az NB I versenykiírása és a magyar labdarúgás versenyszabályzata alapján kijelenthető: nem fogják a csapatok 1-1-ről folytatni és lejátszani az utolsó 32 percet plusz a lehetséges hosszabbítást. A labdarúgó szövetség illetékes bizottsága a győriek információi szerint kedden ül össze, és két eset között mérlegelhet: vagy újrajátszást rendel el, vagy pedig helyben hagyja az eredményt. Az eto.hu összegyűjtötte az ide vonatkozó aktuális szabályokat.

A Versenykiírás 19. pontjának N.) bekezdése rendelkezik elsődlegesen az elmaradt, félbeszakadt mérkőzés újrajátszásával kapcsolatba. Ott ezt írják:

1) Amennyiben egy mérkőzés valamely a csapatoknak nem felróható okból elmarad, vagy félbeszakad a mérkőzést a két sportszervezet megállapodása alapján a következő napon le lehet játszani. A sportszervezeteknek a következő napon történő lejátszásról és a mérkőzés kezdési időpontjáról a mérkőzés eredeti napjának 24 órájáig meg kell állapodniuk. Amennyiben a mérkőzés TV közvetítésre volt kijelölve, az új időpontot a TV egyetértésével kell meghatározni. A rendező sportszervezet az eredeti mérkőzés napját követő nap legkésőbb 10.00 óráig, tájékoztatni köteles a megegyezésről, vagy annak elmaradásáról a Versenybizottság Elnökét, vagy Titkárát (e-mail, fax, vagy telefon).

2) Megegyezés hiányában az MLSZ Versenybizottsága az eredeti mérkőzést követő 3 (három) napon belül dönt a mérkőzés új időpontjáról, azzal, hogy a határidőbe a mérkőzés eredeti napja nem számít bele.

A Versenyszabályzat 66. paragrafusa pedig az alábbiak szerint rendelkezik a mérkőzés megszakítása vagy beszüntetése kapcsán:

(1) Ha a játékvezető a mérkőzést kedvezőtlen időjárás (köd, villámlás),áramkimaradás, a pálya talajának időközben alkalmatlanná válása, a játékvezető sérülése és egyéb – nem a csapatok által előidézett, illetve a szurkolók viselkedése miatti ok következtében – ideiglenesen megszakította, az objektív ok megszűntét követően a játékot folytatni kell. Ha a játék nem folytatható, akkor a mérkőzést a játékvezető beszünteti. Ha a sportrendezvény résztvevőinek magatartása, annak biztonságos megtartását veszélyezteti és a megbomlott rend másként nem állítható helyre, a szervező köteles a sportrendezvényt megszakítani, illetve felfüggeszteni. A rendőrség jelenlévő képviselője a szervezővel, a vendég sportszervezet képviselőjével, valamint a játékvezetővel lefolytatott egyeztetést követően kezdeményezi a mérkőzés befejezetté nyilvánítását. A játékvezető, a rendőrség és a szövetségi ellenőrök kezdeményezésére köteles a mérkőzést megszakítani, felfüggeszteni és befejezetté nyilvánítani. Amennyiben a játékvezető – a sportszövetség képviselője, illetve a rendező javaslatára – a mérkőzés befejezetté nyilvánításáról döntött, a szervező a sportrendezvényt befejezetté kell nyilvánítsa és erről tájékoztatnia kell a sportrendezvény résztvevőit.

(2) Az (1) miatt megszakított, majd beszüntetett mérkőzést az alábbi szempontok alapján kell újrajátszani, illetve az eredményt megállapítani:

a) amennyiben a mérkőzés az első félidőben, illetve a mérkőzés szünetében szakadt félbe, akkor a teljes mérkőzést újra kell játszani,

b) amennyiben a mérkőzés a második félidőben szakadt félbe, versenyrendszert kiíró szövetség Versenybizottsága dönt, hogy a teljes mérkőzést újrajátsszák a csapatok, vagy a mérkőzés félbeszakadáskor kialakult eredmény lesz a végeredmény. Az újra lejátszandó mérkőzés rendezője az eredeti pályaválasztó csapat.

Az (1) miatt beszüntetett mérkőzés végeredményének megállapítása vonatkozásában nincs helye jogorvoslatnak.

Olvasói sztorik