NB I

A harmadik helyért is sokat kell tenni

A legutóbbi világbajnoki és Európa-bajnoki selejtezőn már továbbjutást ért volna a magyar válogatott szereplése.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ezen a hétvégén veszi kezdetét a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság selejtezője. A magyar válogatott az F-csoportban Görögországgal, Romániával, Finnországgal, Észak-Írországgal és a Feröer-szigetekkel küzdhet a biztos továbbjutást érő helyekért. A 2016-os torna immáron 24 csapattal veszi kezdetét, így a selejtezőkből a csoportok első két helyezettjei, valamint a legjobb harmadik továbbjut, míg a többi harmadik helyezett pótselejtezőn küzdhet egymással az indulásért.

Többször is szóba került, hogy a magyar válogatottnak már nagyon régen volt ekkora esélye kijutni egy világeseményre, mint most, azonban gyorsan hozzá kell tenni, hogy az elmúlt évek teljesítményei így is óvatosságra kell, hogy intsenek bennünket ezzel kapcsolatban.

A harmadik hely megszerzése sem könnyű

Az Európa-bajnokságon utoljára 1972-ben vett részt válogatottunk – akkor összesen négy csapattal részvételével rendezték a kontinensviadalt –, azóta egyszer sem sikerült a továbbjutás. A selejtezőkben 1976-ban és 1980-ban is másodikként zártunk a négycsapatos csoportban, ám előbbi tornán még szintén csak négy, és utóbbin is csak nyolc együttes vehetett részt, így kizárólag a csoportelsőket illette meg a kvalifikáció.

Az említett két selejtező mellett csupán két harmadik helyet tudtunk felmutatni az elmúlt három évtizedben az Európa-bajnoki selejtezőkön: 1988-ban a holland és a görög válogatott előzött meg bennünket, míg a 2012-es Európa-bajnoki selejtezőin Hollandia, illetve Svédország mögött zárt a csapatunk. Utóbbi csoportban Finnországot, Moldáviát és San Marinót sikerült magunk mögé utasítani.

A fenti kvalifikációs versenyek mellett 1984-ben, valamint 1992 és 2004 között rendre csak a negyedik helyet szerezte meg a válogatott, míg a 2008-as tornára való kijutásban Görögország, Törökország, Norvégia, Bosznia-Hercegovina, valamint Moldova is nagy falatnak bizonyult, csupán Máltát sikerült megelőzni.

A vébé-selejtezőkön is többször lecsúsztunk a „dobogóról”

A legutóbbi világbajnokság selejtezőiben Hollandia és Románia utasította maga mögé válogatottunkat, így zárt a harmadik helyen. Ezt megelőzően viszont szintén nem sikerült a legjobb háromban végezni az európai selejtezőcsoportokban; 2002 és 2010 között rendre negyedikként zárt a nemzeti együttes. Az 1998-as világbajnokság előtt – melynek szintén Franciaország adott otthont – viszont pótselejtezőt érő második helyen végzett a csapat, ám a jugoszlávok elleni 12-1-es vereséggel ott is nagyon távol maradtunk a nemzetközi elitmezőnytől.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik