NB I

Többet ér a magyar keret az északíreknél

Huszonnyolc játékossal kezdte meg a felkészülést a magyar válogatott az Európa-bajnoki selejtezőre.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Huszonnyolc játékossal kezdte meg a felkészülést a magyar válogatott az Európa-bajnoki selejtezőkre. Pintér Attila szövetségi kapitány együttese első tétmérkőzését vasárnap, Észak-Írország ellen játssza a Ferencváros új stadionjában, a Groupama Arénában.

A magyar együttes négy kapussal, hét védővel, tizenegy középpályással és hat támadóval kezdte meg a munkát.

Rutinos védőkkel készülünk

A kapusaink közül a Bolton Wanderersben védő Bogdán Ádám rendelkezik a legnagyobb rutinnal, ő eddig 19 válogatottsággal bír, míg a Rózsa Dániel, Gulácsi Péter, Dibusz Dénes trió összesen háromszor állt válogatott meccsen a kapuban.

A védelemben Juhász Roland nyolcvan, Vanczák Vilmos 78 alkalommal ölthette magára hivatalos mérkőzésen a címeres mezt, míg a középpályán a nagy visszatérő Gera Zoltán (77 válogatottság), illetve Dzsudzsák Balázs (61) rendelkezik a legnagyobb válogatott-rutinnal. A támadósorban Priskin Tamás 44 alkalommal lépett eddig pályára magyar színekben, mely alatt 14 gólig jutott – a mostani keret két legeredményesebb játékosának egyébként Gera és Dzsudzsák mondhatja magát; előbbi 23, utóbbi 15 válogatottbeli gólnál tart.

A 28-as keretben kilenc légiós kapott helyet, a többi játékos az NB I-ből érkezik; a Győri ETO öt, a Videoton, az Újpest és a bajnoki címvédő Debrecen három-három, a Ferencváros kettő játékost ad a csapatnak, míg a Haladást egy játékos képviseli.

Gera Zoltán lett az együttes rangidős labdarúgója, a 35 éves középpályás a keret legidősebb tagja, míg a 19 éves, német RB Leipzigben futballozó Kalmár Zsolt a legfiatalabb. Három játékosunk újoncnak mondhatja magát: a kapus Dibusz Dénes, valamint Litauszki Róbert és Balogh Balázs sem lépett még pályára felnőtt válogatott meccsen.

Kicsivel értékesebb a magyar keret

Összehasonlítva az északírek keretét a magyarral, láthatjuk, hogy a mieinket ha csak minimálisan is, de magasabban jegyzi a német transfermarkt.de: a portál adatai alapján a magyar csapat összesen mintegy 32,6 millió (átlagban 1,16 millió euró) eurós összértékkel bír, szemben a soros ellenfél 27,3 milliós piaci árával (átlag 1,1 millió euró). A mieinknél sokat dob azonban a legmagasabban jegyzett magyar játékos, Dzsudzsák Balázs értéke, aki egymaga 11 millió eurós vételárral rendelkezik.

Dzsudzsák toronymagasan a legértékesebb játékos a keretben: a második helyen két kapusunk, Bogdán Ádám és Gulácsi Péter áll ebben a rangsorban kétmillió eurós vételárral.

Olvasói sztorik