NB I

Hitet kell adni a magyar játékosoknak

Az U21-es válogatottat ideiglenesen irányító Dajka Lászlóra pedagógia és pszichológiai feladatok is várnak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Megbízott szövetségi edzőként két meccsen irányítja a magyar U21-es válogatottat Dajka László. Az Európa-bajnoki selejtezőkön már nem juthat tovább a magyar csapat, amely először csütörtökön, Felcsúton, a csoportgyőzelemre hajtó Spanyolországgal találkozik, majd a sorozatot Boszniában zárja. Az ideiglenes szakvezető a DigiSport kedd reggeli műsorában beszélt a felkészülésről és az U21-es válogatott legfontosabb feladatairól.

– Az ön számára mi a tétje ennek a két mérkőzésnek?
– Nem hangsúlyoznám ennyire, hogy számomra, de örömmel vállaltam el a munkát, mert ha a szövetség kéri az embert, akkor úgy gondolom, nem mondhat nemet. Ez egy olyan feladat, ahol nagyon sok pozitívum történhet. Soha nem készülök negatívumokra, és azt hiszem, ez egy szép és nehéz feladat – kezdte Dajka László.

– Hogyan lehet egy elveszített háború közben sikeres csatába vezetni a sereget?
– Nem mindegy, hogy mennyi ponttal zárjuk a selejtezősorozatot, hiszen a következő besorolásnál ez fontos tényező. Ez minden U21-es válogatott játékosnak egy megmérettetés. Két nagyon jó ellenféllel játszunk, és akik ezeken a meccseken jó teljesítményt tudnak nyújtani, azokkal a későbbiekben is lehet számolni akár magasabb szinten is.

– Az elődjével, Róth Antallal mennyit kommunikált az átvétel kapcsán? Mire hívta fel a figyelmét? Mi az, amin ilyenkor érdemes változtatni?
– A rendelkezésemre álló idő nagyon rövid. Nagyon régi a kapcsolatunk Antival, és a fontos szegmenseket átbeszéltük. Úgy gondolom, nagyon nagy változtatást itt nem lehet végrehajtani. Antinál ott volt egy harmincas keret, amit végignéztem. Azt hozzá kell tenni, hogy jelen pillanatban nem rendelkezünk hatvan U21-es válogatott labdarúgóval. Ebből a harmincas keretből válogattam én is. Persze, van olyan tényező, hogy néhány játékos felkerült a felnőtt keretbe, és persze vannak sérültjeink is, mint például Radó és Holman. Úgy veszem észre, hogy a játékosok fogékonyak, és mindenféleképpen teljesítményt szeretnének leadni. Az edzői szakma mellett ebben a néhány napban komoly pedagógia és pszichológiai tényezőkkel is kell foglalkoznom. Sok mindent el kell a játékosokkal hitetni, mert úgy gondolom, a magyar játékosban is mindig benne marad húsz-harminc százalék valamilyen oknál fogva. Abban bízom, hogy ezt csütörtökön ki tudom hozni a játékosokból.

– Tehát ezt a bennük maradó harminc százalékot akarja kipiszkálni belőlük a spanyolok ellen…
– Azt gondolom, hogy egy picit mindig bent marad valami a magyar játékosban. A hitét, az önbecsülését kell egy kicsit piszkálni, és természetesen szakmailag is fel kell készíteni egy ilyen mérkőzésre, hiszen csütörtökön egy olyan válogatottal találkozunk, amelyik a világ legjobbjai közé tartozik.

– Mit érdemes játszani a spanyolok ellen? Milyen céllal küldi pályára a csapatot egy ilyen komoly ellenféllel szemben?
– Nem az a feladatom, hogy három napon keresztül az ellenféllel foglalkozzak, és ajnározzam a spanyol válogatottat, mert ezek a srácok tisztában vannak azzal, hogy csütörtökön ki lesz az ellenfelük. Nem teszek erre még rá, és nem foglalkozom azzal, hogy az ellenfél mennyire jó, mennyire gyors és jól cselez. Még véletlenül sem. Úgy gondolom, hogy nekünk jelen pillanatban saját magunkkal kell foglalkoznunk, és saját magunkból kell kihoznunk a maximumot.

– A játékosai többsége rendszeres szereplője a magyar NB I-nek. Tudja azzal motiválni őket, hogy a válogatottban nyújtott eredményeik a magyar bajnokság színvonalát is minősítik?
– Nem mindegy az eredmény és a teljesítmény. Tisztában vagyok azzal is, hogy a spanyol bajnokság sokkal erősebb, és egyetértek ezzel. Ha nagyon sok mérkőzést játszanánk a spanyol válogatott ellen, akkor valószínűleg ők lennének eredményesebbek, de egy meccsen bármi megtörténhet. Szeretnénk nagyon jól felkészülni, és főleg saját magunkat felkészíteni mentálisan és lelkileg, valamint amennyire lehet, fizikálisan is, bár erre nagyon kevés az idő. Hiszek abban – mert a hit számomra is nagyon fontos – hogy a kezem alatt dolgozó állomány képes lesz arra, hogy jó mérkőzést tudjunk játszani. Nem is szeretném ezt a találkozót eredménybe foglalni, hanem azt szeretném látni, hogy a csapatnak mindkét félidőben legyen olyan húsz-huszonöt perce, ahol tartása van, ahol helyzetei vannak. Persze, ha ez több, annak nagyon örülök, és mindenképp szeretnénk gólt, gólokat lőni a spanyol válogatottnak.

– Ön vagy Pintér Attila van nehezebb helyzetben?
– A fontossági sorrend a magyar A-válogatott, és nagyon fontos, hogy a felnőtt csapat sikerrel vegye az északírek elleni találkozót, és három ponttal indítsa a selejtezőket. Attilának sincs könnyebb helyzete, de valószínűleg nehezebb sem, mint nekem. Ez a feladat is önmagában nagyon nehéz, és az is nehéz, amit a szövetségi kapitánynak kell megoldania. Ezért vagyunk, ezért készülünk, és a hit nagyon fontos. A játékosoknak ezt át kell adni, mert a magyar futballnak rettentően hiányoznak az apró sikerek, amik előre viszik a labdarúgásunkat.

Felcsútra jön a Barcelona sztárjelöltje, az új Messi

Spanyolország legjobbjai között ott lesz Munir el-Haddadi, az ifjúsági Bajnokok Ligája tavalyi gólkirálya, az európai futball leendő nagy csillaga. A mérkőzésnek magyar szempontból a nagyarányú vereség elkerülésén kívül nincs tétje, ellenben aki kilátogat a felcsúti Pancho Arénába áthatja a Barcelona 19 éves sztárjátékosát – írja a dehir.hu.

A katalánok által csak az új Messiként emlegetett futballista marokkói szülők gyermekeként Madridban született, s ifjú kora ellenére már az U21-es válogatottnak a tagja. Az Atlético igazolta le először, de immár a Barcelonát erősíti, és bajnoki meccsen is bemutatkozott példaképe oldalán a katalán együttesben – gólt is lőtt.

Munir el-Haddadi az ifjúsági Bajnokok Ligájában tavaly tíz meccsen 11 gólt lőtt. Gólkirály és a torna legjobb játékosa lett ezzel. A transfermarkt.de portál szerint ötmillió eurót ér, de a klub ennél is többre taksálja, egyes információk szerint 35 milliós a kivásárlási értéke – már most.

Olvasói sztorik