NB I

Törzsszurkolók helyett turisták?

A hazai szervezett szurkolók csoportjai szolidaritást vállalnak a sporttörvény módosításában szereplő ujj- illetve vénalenyomathoz kötött beléptetés ellen tiltakozó Ferencváros-szurkolókkal.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A szolidaritásukat kifejező táborokat most még nem érinti a szigorítás, de aggályosnak találják, hogy a Ferencvárosnál bevezetni kívánt rendszert később mindenkire kiterjesztik. A táborok közösen szervezett akciókkal kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy a futballszurkolóké az egyetlen olyan csoport, illetve szubkultúra az országban, amellyel bármit meg lehet tenni. Nincs még egy olyan behatárolható közösség – még ha kriminalisztikailag több veszélyforrást is jelent – amit ilyen módon kriminalizálhatnak úgy, hogy ez ellen jogvédő szervezetek ne emeljék fel a hangjukat.

A nemzetközi küzdelmekben érintett klubok szervezett szurkolói csoportjai a nemzetközi mérkőzéseken is hangot kívánnak adni nemtetszésüknek, oly módon, ami nem von maga után UEFA-szankciót, mert nem a klubjukat akarják nehéz helyzetbe hozni, hanem minél több szurkoló figyelmét felhívni a problémákra. Nem a szabályozás, hanem az értelmetlen túlszabályozás ellen harcolunk. A csoportok korábban több egyeztetést is kezdeményeztek az illetékesekkel, hogy a rend, illetve a biztonság milyen módon valósítható meg a kamerák, illetve a törvényi szabályozásnak megfelelő rendezők megfelelő alkalmazásával, de a törvény módosítását megszavazó 111 képviselőig nem jutottak el ezek a gondolatok.

A szurkolók többször keresték a minden érintett félnek megfelelő megoldásokat, javaslatokat is tettek, amelyek a hazai lelátók megtöltését segíthetik. Az utóbbi hetekben azonban világossá vált számukra, hogy Szöllősi György – aki nem a fociért, hanem a fociból él – korábban tett kijelentése nem csak egy pökhendi alak elszólása volt, hanem a törvényhozók véleménye a hazai lelátókról, ahol állítása szerint: „A normális polgári nézők eltűntek, csak az elmebetegek maradtak.”

Ha úgy gondolta volna, hogy azt, amit hazánkban focinak neveznek, csak elmebetegek nézik úgy, hogy fizetnek is érte, akkor igaza volt. Feltételezhetően másra gondolt, ezért minimum egy elnézéskéréssel tartozna a mérkőzéseket látogatók irányába!

A vénalenyomattal kapcsolatban Bánki Erik a közszolgálati média egyik hírműsorában arra hivatkozott, hogy új szelek fújnak a labdarúgásban és a most zajló világbajnokság, de az Európa-bajnokság, illetve a Bajnokok Ligája, vagy akár a bajnokság mérkőzésein is megfigyelhető, hogy nem a törzsszurkolók járnak a mérkőzésekre, hanem a turisták választják úticéljuknak az adott mérkőzéseket.

Nem kívánjuk részletezni, hogy mit láthatott egyazon napon futballnak nevezve az, aki megnézte az NB I bronzérmesének küzdelmét a máltai ötödik helyezett ellen, illetve az esti Belgium–USA vébé-mérkőzést. A délutáni mérkőzés és a honi bajnokság meccseinek túlnyomó része inkább katasztrófaturistáknak lehet az úti célja, ezért javasolnánk, hogy amíg a labdarúgásunk nem javul látványosan, addig a korábbi bérleteseket, és törzsszurkolókat próbálják megbecsülni, kritikáikat elfogadni és nem megtorolni! (A mindent erőből megoldani akarók kedvéért írjuk ide, hogy ha javulna a labdarúgásunk a kritikus hangok is csendesednének.)

Bízunk a labdarúgásunk felemelkedésében, a lelátók benépesülésében, amit együtt talán elérhetünk, egymás ellen harcolva nem.

A fentiekben leírtakkal egyetért és támogatja azt, a hazai szurkolók érdekképviseletét ellátó Szurkolói Iroda, illetve a következő klubok valamennyi szervezett szurkolói csoportja:

Debrecen, Diósgyőr, Ferencváros, MTK, Haladás, Újpest, Videoton, Zalaegerszeg

Olvasói sztorik