NB I

Kiállítás az 54-es vébédöntőről

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kiállítás nyílt az 1954-es svájci világbajnokság berni döntőjének hatvanadik évfordulója alkalmából a berlini magyar nagykövetségen.

A Nemzeti Sportközpontok (NSK) keddi közleménye szerint a Vesztesek és győztesek című, fotókból és dokumentumokból álló tárlat a történelmi jelentőségű finálét dolgozza fel, amelyben Németország 3-2-re nyert a korszak – még a németek által is – legjobbjának tartott magyar válogatott ellen.

A kiállítást Czukor József nagykövet nyitotta meg, az eseményen részt vett a német hadügyi államtitkár és több Bundestag-képviselő is.

Szabó Lajos sporttörténész, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója, a tárlat kurátora az NSK közleménye szerint az évforduló napján tartott megnyitón kiemelte, hogy az 1954-es vébédöntő mindkét országban komoly társadalmi folyamatokat indított el.

– Németországban sokan úgy tartják, hogy hárman tettek a legtöbbet a második világháború után a német újjászületésért: Konrad Adenauer politikailag, Ludwig Erhard gazdaságilag, a győztes gól szerzője, Fritz Walter pedig mentálisan – mondta Szabó, és hozzátette, Magyarországon viszont az elveszített finálé után utcai megmozdulásokra került sor, s ezek tulajdonképpen 1956 eseményeit készítették elő.

Szabó Lajos kitért rá, hogy a svájci világbajnokság All Star-csapatába hat magyar és csak két német játékos került, így a magyar válogatott értékét a döntőben elszenvedett vereség sem csökkentette.

– A legjobb játékos Puskás Ferenc, a legjobb kapus Grosics Gyula, a legjobb góllövő Kocsis Sándor lett, tehát egyértelmű volt a magyar csapat fölénye, ugyanakkor a magyar válogatott játékosai soha nem vonták kétségbe a pályán született eredményt, ez pedig kilencven után összehozta a két csapat túlélőit, több barátság is szövődött közöttük – emlékeztetett rá Szabó Lajos.

A kiállítást szeptember 3-ig lehet megtekinteni a nagykövetségen, a tárlat anyaga ezután a tervek szerint a Stuttgarti Magyar Intézetbe, illetve Passauba kerül.

Olvasói sztorik