NB I

Nagy hiba lenne, ha Besics maradna

A Fradi csapatkapitánya, Gyömbér Gábor szerint a bosnyák játékos fejlődése szempontjából nem elég az NB I.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Elkezdte a felkészülést a következő szezonra a Ferencváros, amelynek hétfőn sorsolnak ellenfelet az Európa Liga selejtezőjében. A zöld-fehérek keretét az elmúlt hetekben megerősítették, érkezett többek között a korábbi német válogatott támadó, Benjamin Lauth. A nyári szünet rövidsége miatt nászútra sem tudott elutazni Gyömbér Gábor csapatkapitánya, aki a DigiSport televízió péntek reggeli műsorában beszélt a Fradi kilátásairól, és latolgatta a világbajnoki cím esélyeseit is.

– Elég volt ez a rövid pihenő?
– Ez a két hét éppen elég volt arra, hogy megünnepeljük a tavalyi szezont – kezdte Gyömbér Gábor. – Úgy érzem, sikeres idényt zártunk, mert a gyengébb ősz után a tavaszi kilencmeccses győzelmi sorozatunk szerintem nagy eredmény volt a csapattól. Az elmúlt két hétben nem nagyon kellett foglalkoznom a futballal, csak annyit, hogy néztem a világbajnokságot. Azért is jó, hogy csak két hét volt a szünet, mert így nem kell a nulláról kezdenie a csapatnak, nem volt idő arra, hogy leeresszünk. Az első edzéseken is látszott, hogy aránylag jó állapotban tért vissza a csapat.

– Az esküvőnél nincs jobb pihenés, de a rövid szünet miatt a nászútját elhalasztotta. Mikor tervezi pótolni?
– Úgy számolom, hogy decemberben, amikor lesz egy hosszabb pihenő. Akkor el szeretnénk menni egy hosszú üdülésre külföldre. Jelenleg úgy néz ki, hogy Ausztráliát vesszük célba.

– Mennyire elégedett a tavalyi teljesítményével? Miben fejlődött a legtöbbet?
– Felemás volt a szezonom. Az ősszel Moniznál sajnos nem a posztomon játszottam, sokszor szerepeltem jobbhátvédként, illetve ilyen-olyan okok miatt néha középhátvédként is. Az igazság az, hogy korábban még sosem játszottam ezeken a posztokon, de megpróbáltam a maximumot nyújtani. Volt, amikor ez sikerült, volt, amikor nem. A tavasszal Thomas Doll érkezése után megkaptam a csapatkapitányi karszalagot, ami az önbizalom terén nagy lökést adott nekem, illetve azon a poszton szerepelhettem, ahol egész életemben futballoztam. Sokkal jobban is ment a játék, és szerencsére a csapatnak is jött az eredmény, úgyhogy a tavaszra nagyon szép emlékekkel gondolok vissza.

– Jovanovics távozott és Besics kapcsán is sok mindent hallani. Lehet, hogy vissza kell térnie a védelem jobb oldalára?
– Nem hiszem, hogy olyan extraklasszis teljesítményt nyújtottam a jobbhátvéd poszton, hogy mindenképp nekem kell majd ott játszanom. Jobban örülnék, ha maradhatnék a pálya közepén.

– Hogyan tudná jellemezni az érkező játékosokat?
– Nagyon nehéz dolga volt a vezetőségnek, hiszen július harmadikán már meccset játsszunk az Európa Ligában, ezért fontos volt, hogy minél gyorsabban megerősítsék a csapatot. Látszott a tavalyi szezonban, hogy erősítésre van szükségünk ahhoz, hogy az Európa Ligában is helyt álljunk, valamint a bajnokságban is szebb eredményt érjünk el, mint tavaly. Eddig hat játékost igazoltunk, és az első benyomásaim nagyon pozitívak. Az edzéseken is látszik, hogy szerintem erősségei lesznek a csapatunknak. Benny Lauthot szeretném kiemelni, aki Bundesliga-győztes és ötszörös német válogatott, Németországban ontotta a gólokat. Remélem, hogy komoly erőssége lesz a csapatunknak.

– Szerkezetileg hogyan fog Lauth illeszkedni a csapatba? Bödével megférhetnek egymás mellett?
– Ezt még nem tudjuk, még csak most kezdtük a felkészülést. Nem volt még taktikai játék, nem álltunk fel tizenegy a tizenegy ellen játszani. Majd az edző eldönti, hogy melyik a legjobb felállás. Ez még a jövő zenéje.

– További érkezők várhatóak még? A távozók közül Besics helyzete még természetesen nyitott…
– Besics és Pavlovics helyzete is nyitott még. Csütörtökön volt egy sajtókonferencia a Népligetben, akkor Orosz Pál azt mondta, hogy számunkra még egy üres poszt van, a jobbhátvéd. Ide valószínűleg még jönni fog igazolás, de olyan nagy mozgások már nem hiszem, hogy várhatóak.

– Besics azért távolodik rendesen a Fraditól…
– Természetesen az egész csapat és én is szurkolok Besicsnek, hogy nagyon jó eredményt érjenek el a válogatottjukkal, valamint, hogy egyénileg is jól szerepeljen. A középpályán játszik, de ő eléggé univerzális játékos, nagyon jó képességekkel van megáldva, és genetikailag is nagyon jó a felépítése. Tíz mérkőzéssel a háta mögött úgy szállt be a bosnyák válogatottba, hogy meghatározó játékossá lépett elő.

– Mik az érzései? Van realitása annak, hogy marad ő a Ferencvárosban?
– Ha reálisan nézem a dolgokat, akkor nincs. Nagyon nagy hiba lenne, ha itt maradna még egy évet. Személy szerint örülnék, ha ott lenne a pályán, mert nagyon nagy segítség a csapatnak, de a fejlődése szempontjából szerintem már nem elég neki ez az NB I.

– Az Európa Liga lehetséges ellenfeleit látva hova nem utazna szívesen?
– Szoktuk beszélni az öltözőben, hogy keletre nem szívesen mennénk, de ez sajnos nem kívánságműsor. Természetesen jobban örülnénk egy andorrai vagy Feröer-szigeteki kirándulásnak. Úgy látom, hogy az első körből illene továbbjutnunk. A csoportkörbe kerülés elég távolinak tűnik, de egy jó sorsolással szerintem ez is elérhető.

– Az új stadion közege akár helyezésekkel is repítheti előre a csapatot a bajnokságban?
– Mi is arra számítunk, hogy az új stadion pokol lesz az ellenfelek számára. Olvastam a fórumokon, hogy van egy kis vita a szurkolók és a vezetőség között. Ez egy nagyon nehéz szituáció, nem is szeretnék állást foglalni, nem is látok bele mélyen ebbe a dologba. Az biztos, hogy nagy szükségünk van a szurkolóinkra, mert a tavalyi eredmény nagy részben nekik is köszönhető. Amikor a csapat csak a középmezőnyben volt, akkor is hat-hétezren buzdítottak minket. A tavalyi kilencezres átlagnézőszámot fel szeretné tornázni klub olyan tizennégy-tizenötezerre. Az új stadionban ennyi szurkoló igazi poklot teremthet az ellenfelek számára.

– Egyénileg miben szeretne még előrelépni a következő szezonban?
– Van azért még hova fejlődnöm. Szeretnék minél többet játszani, és stabil teljesítményt nyújtani. Teljesen másodlagos, hogy újra megválasztanak-e csapatkapitánynak. Szeretnék a csapat hasznára lenni, és szeretnék a pályán minél többet tenni a Ferencvárosért, ez a célom a jövő szempontjából.

– Kinek szurkol a világbajnokságon?
– A németeknek szurkolok, és klubszinten is a Bayern Münchenért rajongok. Remélem, hogy a németek nyerik a tornát. Eddig nagyon tetszik a világbajnokság, szerintem elég magas színvonalú mérkőzések vannak. Telt ház és jó hangulat uralkodik a meccseken, mi kell még.

– A németeken kívül mely válogatottak játéka nyerte el a tetszését?
– Argentína elég erős csapattal játszik most, szerintem nekik is nagy sanszuk van, illetve a brazilok az első két meccsükkel nem nagyon győztek meg, de szerintem hazai pályán velük is számolni kell.

– Mely válogatottaknál fedezett fel olyan erényeket, vagy játékot, ami hasonlíthat a Ferencvároséhoz?
– A tavaszi szezonban is látszódott, hogy masszív védekezésre épül a mi játékunk. Emellett próbáljuk a támadásokat is építeni rövid passzokkal. Szerintem a németek játéka áll a legközelebb ehhez. Ők is sok mozgásos, rövid passzos játékot játszanak egy eléggé szilárd védekezéssel. Remélem, hogy mi is ilyen eredményesek leszünk a következő szezonban.

– A szimpátiáját félretéve is azt mondja, hogy a németek lesznek a világbajnokok?
– Igen, szerintem megérett ez a generáció arra, hogy felérjen a csúcsra. Az előző vébén is szinte ez a keret volt, csak akkor még nagyon fiatalok voltak, és nem volt ennyi tapasztalat a hátuk mögött. Ha megnézzük a kezdőcsapatot, akkor a Bayern München gerincére épül ez a válogatott. A bajoroknak nagyon jó szezonjuk volt most, és tavaly is. Bízom benne, hogy be fog érni ez a generáció.

Olvasói sztorik