NB I

Elég egy focistának 16 nap pihenő?

A Győri ETO és a válogatott fiatal tehetsége, Kalmár Zsolt 11 hónap alatt csupán bő két hét szabadságot kap.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ díjátadó gáláján az NB I felfedezettjének választották a győri Kalmár Zsoltot, aki valósággal berobbant idén a hazai futballba. Míg az előző idényben az ETO második csapatában futballozott, a mostani szezon végére stabil kezdője, sőt kulcsembere lett az ezüstérmesnek, illetve vezére a nyári, hazai rendezésű készülő U19-es válogatottnak, és még 19. születésnapja előtt bemutatkozott a felnőtt válogatottban is.

Igen ám, de ha az edzők és a sportvezetők nem veszik tudomásul, hogy egy fiatal szervezetet sem szabad túlterhelni, annak komoly egészségügyi következményei lehetnek, és – bár nem akarjuk az ördögöt a falra festeni – az év felfedezettjéből könnyen az év vesztese lehet. Hogy miért aggódunk ennyire a tehetséges támadó középpályásért? Azért, mert kiszámoltuk, hogy 2014-ben őt teszik ki a legkomolyabb terhelésnek, igénybevételnek az edzői.

A Győri ETO csapatánál január 9-én nevezték ki az új vezetőedzőt, Horváth Ferenc személyében, a téli felkészülés pedig másnap kezdődött, de Kalmár ennél korábban, már január 6-án edzésbe állt, hiszen tagja volt Pintér Attila idei első válogatott keretének, amely összetartáson vett részt.

A tavasz folyamán a Ligakupában egyáltalán nem, és a Magyar Kupában is csak alig játszott, a bajnokságban viszont nélkülözhetetlen volt, illetve részt vett a felnőtt válogatott összetartásain, és az U19-es csapat edzőtáborozásain, felkészülési mérkőzésein.

A klubszezon végeztével, május 31. után hosszabb pihenő következhetett volna számára, hiszen Mészöly Géza június 24-ig szabadságolta a nyári, hazai rendezésű utánpótlás Európa-bajnokságon résztvevő csapat tagjait, de Pintér Attila közbeszólt, és kollégája kifejezett kérése ellenére behívta az Albánia és Kazahsztán elleni barátságos meccsekre, a felnőttek közé.

A 24 napos pihenő így 16-ra csökkent, ami csupán bő két hetet jelent. Június 24-én ismét egy hosszú, megterhelő sorozat veszi kezdetét Kalmár Zsolt számára, hiszen a legfrissebb hír szerint az MLSZ nem várja meg az az U19-torna befejezését, már közben, július 25-én elrajtol a következő bajnoki idény. Mivel a győri játékosra Mészöly Géza, és klubedzője, Horváth Ferenc is kulcsemberként számít, bizonyára végigjátssza az Európa-bajnokságot, majd azonnal csatlakozik az ETO-hoz, hogy a lehető legkevesebb bajnoki meccsről maradjon le.

Az NB I mérkőzéssorozatát csak a felnőtt válogatott eseményei törik meg, de azokon – minden bizonnyal – ősszel is ott lesz a fiatal támadó, akinek így egészen az őszi szezon végéig (kb. december 7.) nem lesz ideje és lehetősége kipihennie magát.

Összegezzük a számításainkat: ha a bajnoki meccsek utáni egy-egy regenerációs napot nem számítjuk, akkor 11 hónap alatt mindössze bő két hetet pihenhet Kalmár Zsolt. És ha mindez nem lenne elég, akkor hozzátesszük: számára még nem csak a sportról, hanem a tanulásról is szól az élet, napi rendszerességgel… Egy fiatal szervezet még sokat kibír és elvisel, de ez a sorozatterhelés túlzásnak tűnik. Így lehet, és sajnos így szokták kizsigerelni az ígéretes, tehetséges labdarúgókat idehaza.

Olvasói sztorik