NB I

A második legjobb tavasz

Az elmúlt tíz évben csak egy csapatnak sikerült jobban a szezon második fele, mint idén az MTK-nak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Remek tavaszt produkált az MTK az élvonalban. Garami József együttese az őszi 17 forduló után csupán a kiesést jelentő 15. pozícióban állt 15 pontjával. A szezon második felében azonban megtáltosodott a rutinos játékosokkal megerősített csapat, és további 25 pontot gyűjtve végül a nyolcadik helyen fejezte be a bajnokságot.

Az MTK szereplése kapcsán a Rangadó.hu legújabb összeállításában annak jártunk utána, vajon az elmúlt években hány olyan csapatnak sikerült elkerülnie a kiesést, amely ősszel még a kiesőhelyen állt, illetve megnéztük, volt-e példa a mostanihoz hasonló ponterős hajrára.

Öt csapat kerülte még el a kiesést

Az elmúlt tíz szezonban összesen hat együttesnek sikerült elmozdulnia az utolsó két hely valamelyikéről. Egy helyet javított, de ez is elég volt a bennmaradáshoz a 2005–2006-os idényben a REAC-nak, illetve a 2011–2012-es évadban a Lombard Pápának. Mindkét együttes a 15. helyen zárta az őszt, innen sikerült előrelépnie. Mint később kiderült, a rákospalotaiaknak a helyezés megtartása is bennmaradást ért volna, hiszen a szezon végén kizárta a Fradit az MLSZ az élvonalból.

2004 tavaszán a ZTE az utolsó helyről vágott neki a hat alapszakasz-, illetve tíz alsóházi mérkőzésének. Jól sikerült a hajrá, hiszen az akkor még 12 csapatos mezőnyben a kilencedik helyen végzett. 16 meccsén 29 pontot gyűjtött, ami az elmúlt tíz év legponterősebb eredményének számít.

A Kaposvár volt a leghatékonyabb

A mostanihoz hasonló előrelépést hajtott végre 2011 tavaszán a Haladás: a 15. helyről indította meg a hajrát, és hét helyet javított tavasszal. A tavaszi 14 meccsén 25 pontot gyűjtött (az MTK-nak idén ehhez elég volt 13 találkozó), így 41 ponttal fejezte be a nyolcadik helyen a szezont.

Az elmúlt évek legerősebb tavaszát a Kaposvári Rákóczi hozta össze: bár 2006 őszén mindössze 14 pont állt a neve mellett, tavaszra összekapta magát, és csupán 13 meccsre volt szüksége, hogy a 15. helyről a hetedikre lépjen előre a tabellán. 41 ponttal zárta a bajnokságot, vagyis átlagban több mint két pontot gyűjtött meccsenként tavasszal, amihez hasonlóra nem volt példa az élvonal legutóbbi tíz idényében.

Olvasói sztorik