NB I

Vass Ádám külföldre vágyik

Domonyai László klubigazgató szerint a középpályásnak jót tenne még egy NB I-es szezon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nagy hajrát indított tavasszal a kiesés elkerüléséért az MTK, amely sikerrel járt, hiszen a nyolcadik helyen végez az élvonalban. A télen igazolt nagy nevek közül Torghelle Sándor hét találatát kétéves szerződéshosszabbítás követte. További hír a csapat háza tájáról, hogy hétvégén elbúcsúznak százkét éves stadionjuktól. Az MTK klubigazgatója, Domonyai László a DigiSport televízió péntek reggeli műsorában arról is beszélt, miért ellenezte az élvonal létszámnövelését.

– Amikor télen a kiesőhelyen álltak, fel sem vetődött az edzőcsere?
– Nem vetődött fel. Általában ez a trend, de a tavaszi eredmények mutatják, hogy nem az edzői munkában volt a hiba az ősz folyamán, hanem inkább a keret összetételében. Ezen a télen javítottunk, és Józsi bácsi az új kerettel ragyogóan dolgozott tavasszal – kezdte Domonyai László.

– Vass Patrik az összes tavaszi meccsen pályára lépett, mit gondol a fiatal játékosról?
– Jókat tudok mondani róla. Hatéves kora óta ismerem, én választottam ki egy óvodai kiválasztón. Végigkísértem a pályafutását, és mára eljutott odáig, hogy az NB I-ben meghatározó játékos tud lenni. Az ő adottságait és tehetségét tekintve ez természetes, és csak idő kérdése volt. Bízom benne, hogy a következő szezonban erre rá tud tenni egy lapáttal. Most stabil ember, jövőre meccseket eldöntő emberré kell válnia az MTK-ban.

– Mi a helyzet Vass Ádámmal?
– Lejár a szerződése, tárgyalásban állunk vele. A klub marasztalja, és elképzelhető, hogy marad, erre ötven százalék esélyt látok. Nagyon tehetséges játékosról van szó, aki az MTK-s tavaszi féléve előtt elég sokat kihagyott. Mérkőzésről mérkőzésre tudott javítani a teljesítményén, és azt gondolom, neki egy évet még érdemes lenne stabilan játszania, és utána a most meglévő lehetőségeinél jobb külföldi csapatba igazolni. Ő külföldben gondolkodik, és egy év múlva jobb helyre tudna elmenni. Egy év stabil játék után be fogja tudni verekedni magát a válogatott keretébe, és akkor biztosan jobb lehetőségek várnak majd rá.

– Torghelle Sándor azonban két évvel hosszabbított. Lehet, hogy a Hungária körútról megy nyugdíjba?
– Ezt tervezzük, ráadásul a nyugdíjnál nem csak a játékos-pályafutásának végét értjük, hiszen a labdarúgó-karrierje után szeretne sportvezető lenni, és ezt a klub abszolút támogatja. Több külföldi országban légióskodott, válogatott mérkőzéseket játszott, jó szellemű, a sportot alázattal közelítő játékosról van szó. Azt gondolom, sikeres sportvezető lehet. Ha szépen építi a karrierjét, akkor négy-öt év múlva elindulhat ezen a pályán.

– Mi lesz azokkal a fiatalokkal, akiket a szezon végén rendre elvisznek az MTK-tól?
– Nem nagyon lesz most olyan fiatal, aki elvisznek az MTK-tól. Maximum egy-két távozó jöhet szóba, de ezeket oldalágról történő igazolással biztosan pótoljuk. A mostani meglévő keretünknél csak erősebb keretben gondolkodunk.

– Búcsúzik a csapat a Hidegkuti-stadiontól. Az már eldőlt, hogy hol lesz az albérlet?
– Vasas, Fradi, Honvéd, Újpest, ezek közül lehetett szavazni, és elsöprő fölénnyel a Vasas-m illetve a Fradi-pálya nyert a szurkolók körében. A tárgyalásokat megkezdtük az előbb említett összes stadionnal, és attól függően fogunk választani, hogyan sikerül megegyezni, de a prioritást egyértelműen a szurkolók vágya élvezi. Szombaton az MTK az utolsó mérkőzését játssza a Hidegkuti-stadionban, és fájó a búcsú, de nagyon örülünk az új stadion építésének. Szombaton este hat órától a Kaposvár ellen mindenkit szeretettel várunk, ingyenes a belépés. Mindenki utoljára tud belépni ebbe a százkét éves stadionba, amely ilyen értelemben egy nagyon nagy értéke a magyar labdarúgásnak. Szeretnénk egy nagyon szép mérkőzéssel elbúcsúzni ettől.

– Mikorra készül el az új létesítmény?
– Kétezer-tizenhat augusztusában, amikor indul az új bajnokság, akkor már ott szeretnénk játszani, tehát két év alatt fog megépülni. Kétezer-tizenhat nyarán a Sporting Lisszabon elleni gálamérkőzéssel szeretnénk megnyitni a stadiont.

– Az agárdi Sándor Károly Akadémia is az új stadionba költözik?
– Igen, ez a tervünk. Hasonlóképpen itt is biztosítunk majd szobákat a fiataloknak, tehát megmarad a bentlakásos rendszer. Ugyanúgy egy komplex foglalkozást tervezünk, tehát az edzést, a táplálkozást, az utazást és mindent biztosítunk az akadémistáknak, és az új stadionban meg fogjuk ennek találni a helyét.

– Miért ellenezte az NB I létszámemelését?

– Azt gondolom, hogy nem lehetséges egy fordulóval a bajnokság lezárása előtt megváltoztatni a szabályokat. Vannak okok, magyarázatok, de én ezeket nem tartom elfogadhatónak, és nem azért, mert az MTK bennmaradt. Mi kiestünk három éve, és akkor sem jelentkeztünk azért, hogy legyen létszámemelés, és maradjanak benn a kieső csapatok. Ha van egy verseny, aminek vannak szabályai, akkor azt azokkal a szabályokkal kell befejezni. Lehet beszélni létszámemelésről meg csökkentésről, de azt mindig a következő, vagy azután következő bajnoki idényre kell megtervezni. Meg kell vizsgálni, kell egy hatástanulmány, hogy mi a pontosan jó létszám a magyar labdarúgásnak. Szerintem egyébként a tizenhat, de nyitott vagyok, és ha valaki elmondja, hogy miért jobb a tizennyolc vagy a tizenkettő, akkor megértem, és szakmailag tudom támogatni. Azt azonban nem tudom elfogadni, hogy egy élő bajnokság utolsó fordulója előtt változtassunk a szabályokon.

– Várható újabb fiatalok felkerülése az első csapathoz a következő szezontól?
– Igen, várható. Többek között Asztalos Dávid kaphat komolyabb szerepet, aki az U19-válogatott erőssége. Gera Dánielt tudom még említeni, aki már tavasszal is játszhatott volna, csak van egy új szabály, hogy előre le kell adni a nevezést. Ők ketten biztosan komolyabb szerephez jutnak az új idénytől.

Olvasói sztorik