NB I

Hatásos pénzbüntetések a Fradinál

A szigorú vezetőedző, Thomas Doll bevezetett egy szabályrendszert, hogy a játékosok ne csak a pályán legyenek fegyelmezettek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap a Ferencváros győzni tudott a Haladás otthonában, a Videoton viszont csak döntetlenre volt képes Mezőkövesden, így a zöld-fehérek felléptek a harmadik helyre, és jövő vasárnap, az utolsó fordulóban a Paks ellen biztosíthatják indulásukat az Európa Liga-selejtezőben.

Legutóbb az 1996–1997-es szezonban tudott megszakítás nélkül nyolc bajnoki meccsen győzni a Fradi, de most megismételte ezt a szériát. Ha a Paks legyőzése is sikerülne, akkor egy igazán legendás meneteléshez kerülhetne közel a csapat: legutóbb az 1991–1992-es szezonban tudott legalább kilenc találkozón zsinórban győzni a Fradi, amely akkor meg sem állt 11 bajnoki sikerig és bajnoki címig – írja a klub honlapja.

A SportKlub televízió Dodzsem című műsorában az FTC csapatkapitánya, Gyömbér Gábor elmondta, hogy hatásos volt a szigorú vezetőedző, Thomas Doll fegyelmezési szabályrendszere.

– Úgy tűnik, kezükben van az európai kupaindulás, tehát a motivációval a bajnokság végén sem lehet gond!
– Nagyon remélem! Megnyertük a Haladás elleni mérkőzést, a hazafelé-úton mindenki a telefonját böngészte – hogy áll a Videoton-meccs? Nagyon boldogok voltunk, hogy iksz lett a vége, így a saját kezünkben van a sorsunk, mert ha nyerünk az utolsó fordulóban, akkor a miénk lesz a harmadik hely, indulhatunk az Európa Liga-selejtezőben. Ezért küzdöttünk egész tavasszal – kezdte Gyömbér Gábor.

– Nyilván mindenki örül, hogy jó a Fradi, de mi az, ami nem volt a huszadik fordulóig, aztán egyszer csak lett?
– Most csak a tavaszról szeretnék beszélni. Új edzőnk lett, Ricardo Monizt leváltották, és jött Thomas Doll. Elkezdtünk egy új szisztémát vele, egy új felfogást. Szerintem látszik a csapaton, hogy sokkal egységesebb, és bár az első négy fordulóban nem jöttek az eredmények, itt a Győr, a Debrecen, az MTK és a Kecskemét elleni mérkőzésre, de úgy gondolom, már látszott a csapaton, hogy valami elindult jó irányba. Úgy érzem, a játékunk már megvolt, de ilyen-olyan okok miatt sajnos a pontokat már elhullajtottuk. Utána jött a Pápa elleni meccs, simán nyertünk négy-nullára, és ott valami elkezdődött. Olyan szériában vagyunk most, amikor teljesen mindegy, hogy nagyon jól játszunk a mérkőzésen vagy ki-ki meccsről van szó, a szerencse valamiért mindig mellettünk van, és nagyon bízom benne, hogy ez az utolsó fordulóig ki fog tartani.

– Lehet mondani, hogy az edző győzni tanítja önöket?
– Igen, de nem csak a szerencsére kell azt fogni, hiszen rengeteg munka van a csapatban, rengeteget dolgozunk a héten, és természetesen egészen a felkészüléstől idáig nagyon sokat dolgoztunk. Nem érdemtelen, hogy most ilyen pozícióban vagyunk.

– Én még nem láttam olyan futballistát, aki azt mondta volna, hogy mi mostanság nem dolgozunk annyira sokat…
– Pedig én látok olyan csapatokat, amelyek nem olyan motiváltak az utolsó fordulókban. Nekünk szerencsére még van miért küzdenünk, úgyhogy ugyanolyan elánnal dolgozunk, mint január elejétől.

– Figyelnek egymásra? Például arra, hogy egy-egy csapat furcsán veszít meccseket?
– A saját dolgunkra figyelünk, és igazság szerint ellenünk mindenki felszívja magát, lehet látni az eredményeinken, hogy nincsenek három-négygólos győzelmeink, inkább csak egygólosak. Néha furcsállom, hogy hat gólokat rúgnak az ellenfelek, mert nekünk sokkal nehezebb dolgunk van hétről hétre.

– Mit jelent pontosan az, hogy Thomas Doll szigorú?
– Bevezetett egy olyan szabályrendszert, hogy ne csak a pályán legyünk fegyelmezettek, hanem az öltözőben és a pályán kívül is be kell tartanunk bizonyos szabályokat. Természetesen, ha ezt nem tartja be egy-egy játékos, akkor komoly pénzbüntetéssel jár. Egy edzésmulasztásnál már százezer forintos tételről van szó, de egy-egy szükségtelen piros lapért is komoly pénzbírság van. A meccs napján azonos felszerelésben kell lennie a csapatnak, mindenkinek időben kell érkeznie a taktikai értekezletekre, az edzésidőpontokat mindenkinek be kell tartania, nem szabad késni. Ez mind-mind nagyon fontos, és az, hogy mindenki odafigyeljen ezekre a dolgokra, mert akkor a meccseken is sokkal fegyelmezettebb lesz a társaság.

– Volt már valamilyen komoly vétség?
– Igen, Julian Jenner esete az MTK-meccsen. Sajnos, ott egy kicsit elborult az agya, és meg is volt érte a büntetés, és azóta ő is változott.

– Hallanak arról, hogy a nyáron érkeznek olyan futballisták, akikkel az Európa Ligában is lesz esélyük?
– Haáz Ferenc technikai vezetőnkkel beszélgettünk róla, hogy nagyon kevés lesz az idő az átigazolásokra. Ha bejutunk az Európa Ligába, akkor az első selejtező már július harmadikán lesz, tehát nem nagyon van idő játékos-nézegetésre vagy próbajátékokra. Biztos, hogy nehéz dolguk lesz a vezetőknek és a szakmai stábnak, hogy ezt meg tudják oldani. Abban biztos vagyok, hogy erősíteni kell a csapaton, hogy az Európa Ligában ne az első forduló legyen a végállomás.

– Besics nem lesz az utolsó fordulóban, hogyan fogják pótolni?
– Úgy tudjuk pótolni, hogy Pavlovics visszajön az eltiltásából. Nem mondom, hogy lehetetlen őt pótolni, de nagyon hiányozni fog. Az egyik legjobb játékos Magyarországon, de nélküle is meg kell oldanunk a feladatot, nincs más hátra, meg kell nyernünk a meccset.

Olvasói sztorik