NB I

Játékosként alkottak nagyot – TOP5

Összegyűjtöttük a Magyarországon dolgozó külföldi edzőket aszerint, hogy mennyire voltak sikeres labdarúgók.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nemrég látott napvilágot a hír, miszerint a korábbi olasz válogatott játékos, Gennaro Gattuso hazánkba utazott. Látogatása kapcsán azonnal felröppent, hogy valamelyik magyar klub – név szerint a Honvéd vagy a Videoton – hívására érkezett Magyarországra, és könnyen lehet, hogy nyártól már az NB I-ben edzősködik.

Olasz lapértesülések szerint a legenda már tárgyalt is a székesfehérvári vezetőkkel, de úgy hírlik, más külföldi klubok is szívesen látnák a kispadon.

Gattuso játékosként igencsak eredményes pályafutást tudhat magáénak: az AC Milan színeiben a többi közt kétszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját és az olasz bajnokságot, illetve egyszer az Olasz Kupát. Az olasz válogatottban 73-szor lépett pályára, 2006-ban világbajnok lett.

A klasszis érkezése kapcsán összeállítottuk TOP5-ös listánkat, amelyben a Magyarországon korábban és jelenleg dolgozó, játékosként komoly sikereket elérő edzőket gyűjtöttük össze.

Matthäus a legsikeresebb

A magyar válogatottat 2003 és 2005 között irányító Lothar Matthäus saját hazájában, Németországban is az egyik legsikeresebb játékosnak számít. A Bundesligát hétszer nyerte meg a Bayern Münchennel, a kupát pedig háromszor emelhette a magasba. Olaszországban az Interrel nyert bajnokságot, míg az Egyesült Államokban a New York/New Jersey Metrostars színeiben lett bajnok. A nemzetközi porondon klub- és válogatott szinten is rengeteg sikert ért el: az UEFA Kupát egyszer a Bayern, egyszer az Inter színeiben hódította el, illetve döntős volt a Borussia Mönchengladbach csapatával; a Bajnokok Ligájában két döntőben is ott lehetett, ám ez a trófea végül kimaradt a gyűjteményből. A válogatottban 150-szer lépett pályára, amivel abszolút csúcstartó – 1990-ben világbajnok lett, 1982-ben és 1986-ban ezüstérmes volt, míg 1980-ban Európa-bajnoki aranyérmes volt.

Kétszeres BL-győztes a Videoton kispadján

2012 őszén az Európa Liga csoportkörébe vezette a Videotont a korábbi portugál válogatott Paulo Sousa. Az 1996-os és 2000-es Európa-, valamint a 2002-es világbajnokságon is megforduló játékos klubszinten alkotott maradandót: a portugál Sporting színeiben bajnok (1991) és kupagyőztes (1993) lett, illetve hasonló eredményeket ért el Olaszországban is, a Juventusnál 1995-ben. Az olasz együttessel a bajnoki cím évében ráadásul UEFA Kupa döntőt is játszhatott, rá egy évre pedig már BL-győzelmet ünnepelhetett. Sousa tudta, mikor kell váltani, hiszen az 1996–1997-es szezont már a német Borussia Dortmundban töltötte, amellyel szintén megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Edzőként nem ment Bonettinek

A 2006–2007-es szezonban irányította a Sopront a kétszeres olasz válogatott játékos, Dario Bonetti. Az AS Romával háromszor, a Juventus-szal pedig egyszer nyert Olasz Kupát, míg a nemzetközi porondon kétszer is kipróbálhatta magát a BEK-döntőben – egyszer a Romával, egyszer a Sampdoriával szerzett ezüstérmet. A nemzetközi kupagyőzelem azonban nem maradt el: a két elveszített BEK-finálé között, 1990-ben a Juvéval megnyerte az UEFA Kupát.

Koemannál is a múlt jelenti az alapot

Matthäus-hoz hasonlóan Erwin Koeman is szövetségi kapitányként dolgozott Magyarországon. A holland válogatottal 1988-ban Európa-bajnoki címet szerző játékos az 1990-es világbajnokságon is hazája nemzeti csapatát erősítette, amelyben összesen 31-szer lépett pályára. Klubszinten először Belgiumban ért el sikereket – a Mechelennel bajnok és kupagyőztes lett –, majd hazájában a PSV Eindhovennél is letette a névjegyét, tagja volt az 1991-ben és 1992-ben is bajnokságot nyerő csapatnak. A nemzetközi kupákban is szerzett egy elsőséget: 1988-ban a KV Mechelennel ugyanis megnyerte a KEK-et.

Ötször nyert bajnokságot Jenei Imre

Jenei Imre 1992 márciusa és 1993 márciusa között volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, majd egy rövid időre a Videotonnál is dolgozott. Az aradi születésű, 12-szeres román válogatott játékos a román bajnokságban ért el kiemelkedő eredményeket: összesen nyolc jelentősebb címet gyűjtött az Arad, majd a Steaua Bucuresti csapatával. Előbbivel 1954 és 1956 között kétszer nyerte meg a bajnokságot, illetve egyszer kupát, a fővárosiakkal pedig háromszoros bajnoknak és kétszeres kupagyőztesnek mondhatja magát.

Természetesen lehetne még folytatni a sort nem egy korábbi vagy jelenlegi NB I-es szakvezetővel: a többi között Thomas Doll, a Fradi edzője például kétszeres keletnémet bajnoknak és kupagyőztesnek mondhatja magát. A kaposvári edző, Selymes Tibor a román válogatott keretének tagja volt az 1994-es és 1998-as vébén, illetve az 1996-os Eb-n, valamint román és belga bajnokságot is nyert a Dinamo Bucurestivel, illetve az Anderlechttel. Az MTK-nál még az 1900-as évek első felében dolgozott egy játékosként bajnokságot nyerő szakvezető, a Manchester Uniteddel 1908-ban csúcsra érő Herbert Burges személyében.