NB I

„Mi nem rabszolgatartók vagyunk”

George F. Hemingway klubtulajdonos elmondta, hogy a két olasz légiós, Emiliano Bonazzoli és Arturo Lupoli biztosan távozik a szezon végén.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

George F. Hemingway, a Bp. Honvéd tulajdonosa volt SportKlub televízió Dodzsem plusz című műsorának vendége. A téma a csapat vezetőedzője, Marco Rossi lemondása volt, de szóba került a fiatalok beépítése a felnőtt együttesbe, a légiósok, az igazolások, a további célok, a Puskás Suzuki Kupa, a marketingjogok, valamint a további létesítményfejlesztések is.

– Miért mondott le Marco Rossi?
– Nem kértem az indoklását – kezdte George F. Hemingway. – Minden edzőnek megvannak a céljai. Az előző idényben az volt a cél, hogy nemzetközi porondra vezesse a csapatot és beépítsen akadémistákat a csapatba. Ezt megtette. Ebben az évben szintén ez volt a cél, csak még több fiatal akadémistát kellett volna beépítenie. Ebből a feladatból ő egyet sem teljesített. Úgy gondolom, hogy ezt önkritikának vehetjük.

– Ön nem gondolta úgy, hogy le kellene mondania?
– Én megtartom a gondolataimat magamnak.

– Vagyis, ha nem megy be önhöz felajánlani a lemondását, akkor maradhatott volna Budapest Honvéd edzője?
– Június harmincadikáig igen.

– Addig Marco Rossi segédje veszi át a csapatot. Ki jön utána?
– Már tárgyaltunk különböző edzőkkel. A következő négy-hat hétben meglesz az új vezetőedző. Körülbelül tíz-tizenkét emberrel tárgyalunk.

– Külföldi, vagy magyar edzője lesz a Honvédnak?
– Ezt nem tudom pontosan. Több jelölt van a kalapban. Lehet magyar is.

– Milyen volt a viszonya Marco Rossival? Most elég hűvösen nyilatkozik róla…
– Nem próbáltam marasztalni. Nagyon jó volt a viszonyunk, az eddig edzők közül talán vele volt a legjobb. Szerettem őt, mert nem csak nagyon jó edző, hanem kellemes ember is. Más kérdés, hogy a feladatát nem teljesítette. Amikor én hűvösen nyilatkozom róla, akkor nem Marco Rossiról, az emberről beszélek, hanem az edzőről, aki nem teljesítette a feladatát, és ezért lemondott. Én ezzel egyetértek.

– Ön is csalódott a csapat teljesítménye miatt?
– Azt vártam, hogy kijussunk a nemzetközi porondra, ez nem fog megtörténni. Ez csalódás. A célokat ebben az évben nem értük el.

– Nyolc éve vezeti a Bp. Honvédot. Azóta tíz vezetőedzője volt a csapatnak. Túlságosan sok időt nem hagyott nekik…
– Ezt nem mondanám. Ez a statisztika teljesen hamis. Nálunk igazából négy vezetőedző volt. A másik hat az olyan volt, hogy meg volt bízva két mérkőzésre, mert valaki lemondott, vagy valaki elment és beugrott. Nálunk Supka Attila volt kétszer, Sisa Tibor, Massimo Morales és Marco Rossi. A többiek csak minimális ideig voltak itt.

– Említette, hogy Rossi feladata volt beépíteni az akadémistákat a csapatba. Ön szerint mennyi idő kell ahhoz, hogy ez sikerüljön, és az európai kupákban is ütőképes csapat legyen a Honvéd?
– Ez egy nagyon nehéz feladat. Aki csak fiatalítani próbál, az kiesik az NB I-ből. Ugyanakkor mi egy nevelőegyesület vagyunk, nekünk nevelnünk kell a fiatalokat. Mi azt akarjuk, hogy a gyerekek beépüljenek a csapatba. Ez az elsőszámú feladat. Ha két év múlva nem fog nyolc-kilenc fiatal a csapatban játszani, akkor borzalmasan csalódott leszek. Kell egy-két kiemelkedő külföldi játékos, aki behozza a nézőket stadionba – ilyen az elefántcsontparti Keita, aki a következő idényben fog nálunk játszani –, de nyolc-kilenc fiatalnak a csapatban kell lennie. Miért tartjuk fenn az akadémiát, ha nem ezért?

– Keita szerződtetését még Marco Ross javasolta önnek?
– Marco Rossinak semmi köze nem volt hozza. A sportigazgató javasolta, és én jóváhagytam.

– Keitáért anno kilencmillió eurót fizetett a Galatasaray. Onnan elment egy arab csapathoz, de ott is nyolcmillió eurót fizettek érte. Mennyit kellett fizetnie a Honvédnak?
– Ha fizetnünk kellett volna, akkor nem szerződtetjük. Csak a játékossal kellett megegyeznünk. Azt várom tőle, hogy színes játékot mutasson és lendítsen a támadójátékunkon. Legfőképpen azt, hogy mutassa meg a fiataloknak, a gólhelyzetben hogyan kell berúgni a gólokat.

– Emiliano Bonazzoli teljesítményével mennyire elégedett?
– Igazságosnak kell lenni vele. Amikor megérkezett, akkor megváltozott a csapat játékrendszere. Ahhoz viszont nincsenek meg a játékosaink, hogy olyan rendszerben játszunk, ami neki való. Ha megkapta volna azokat a labdákat, amiket meg kell volna kapnia, akkor nagyon jól teljesített volna. Így csak gólpasszai vannak. Hozzáteszem, hogy vérprofi ember. Nem volt rossz dolog idehozni, mert a fiatalok tanulhatnak tőle, de a mi játékrendszerünkbe nem illik bele.

– Bonazzoli marad a következő szezonban? Illetve Marco Rossi távozásával marad a többi olasz?
– A kettőnek nincs köze egymáshoz. Bonazzolinak és Lupolinak lejár a szerződése június harmincadikán, és nem fogjuk meghosszabbítani. Soha nem is gondoltuk, hogy maradni fognak. Talán jön egy-két játékos nyáron, de ez a keretünk.

– Tehát a fiatalok és egy-két légiós. Marad ez a koncepció? Mi lesz a cél? A nemzetközi kupa-indulás?
– Ön mondta…

– Nemrég volt a Pancho Aréna avatásán a Puskás Suzuki Kupán, ahol a Honvéd most nem szerepelt kiemelkedően. Ki azok a fiatalok, akikben látja a csapat jövőjét?

– A fiatalok jövőre megnyerik a tornát. Háromszor nyerte a Real Madrid, háromszor pedig mi. Jövőre megint mi jövünk. Egy évvel fiatalabbakat vittünk, azért, hogy edződjenek, és hogy jövőre ők legyenek a sztárok. Neveket nem szeretnék mondani, mert Magyarországon, ha megemlítünk neveket, akkor a fiatalok egyből azt gondolják, hogy sztárok. Azt gondolják magukról, hogy kész játékosok. Elkezdenek kevesebbet dolgozni, és tönkreteszik a karrierjüket.

– Ha valaki befutna a fiatalok közül, akkor ő a Honvédban maradna?
– Nem hiszem, hogy tőlünk sok játékos elmenne más magyar csapatokhoz. Lesznek játékosok, akiket megvesznek majd külföldi klubok, de jönnek helyette mások. Mi nem rabszolgatartók vagyunk. Ha egy játékos elkívánkozik egy külföldi csapathoz, akkor segítünk neki. Ha valaki áldoz érte, meggondoljuk. Most nyáron is biztosan lesz egy-két játékos, aki elmegy. Nem baj. Tucatjával jönnek majd a jobbnál jobb játékosok.

– Korábban nyilatkozta, hogy a bajnoki címnél is fontosabb, hogy saját nevelésű játékosok alkossák a Honvéd keretét. Mikor lesz reális a bajnoki cím?
– Ez egy nehéz kérdés, mert kétezer-hatban, amikor elkezdtük, akkor a magyar bajnokság sokkal gyengébb volt. A tavalyi csapat kétezer-hatban bajnok lett volna. Azt mondom, ha van nyolc-kilenc saját nevelésű játékos, aki képes a csapat gerincét alkotni, és mellettük van két-három jó külföldi, akkor bajnok lehet a Honvéd. De erre nincs garancia. Vannak magyar csapatok – Győr, Videoton, Ferencváros –, amelyeknél az anyagi lehetőségek sokkal jobbak, és összevásárolják a játékosokat. Ha nekünk is lesznek ilyen lehetőségeink, akkor tudjuk majd tartani velük a versenyt. A pénz a labdarúgás anyateje.

– Az olasz Ideasport nevű cég kapta a Honvéd marketingjogainak az értékesítését. Miért?
– Az van a háttérben, hogy a magyar üzleti szféra kivonult a labdarúgás szponzorációjából. Nagyon nehéz olyan szponzorokat találni, akik csak azért szponzorálnak, mert szeretnének a labdarúgásban lenni. A sör, a borotva, a bankok, a biztosítók minden reklámban ott vannak. Magyarországon nem. Amíg ez el nem kezdődik, nagy nehéz új szponzorokat találni.

– Az olaszok a Honvéd költségvetésének hány százalékát biztosítják majd?
– Számokat nem szeretnék mondani, de jelentős eredményt várok tőlük.

– Egyre több stadion épül az országban. A Bozsik-stadion mikor szépülhet meg?
– Két részre kell választani a dolgot. Először egy utánpótlásközpontot építünk, ez nyáron el is kezdődik. A tervezés a végső fázisban van. A kétezer-tizenöt–tizenhatos szezonra remélhetőleg elkészül az utánpótlás-centrum, ott lesznek a mérkőzések az akadémián. Ez az első lépés. A kormány jóváhagyott ötmilliárd forintot stadionépítésre, de nem fogunk stadiont építeni, amíg az utánpótlásközpont nincs meg, az a fejlődés záloga. Nem akarok egy gyönyörű stadiont, utánpótlás nélkül. Először annak kell meglennie. Ha ez megvan kétezer-tizenöt nyarára, akkor kétezer-tizenhatra meg tudjuk építeni a stadiont.

– De mit ér a stadion nézők nélkül? A Honvéd meccseire átlagban kétezer-ötszáz néző megy ki. Ez mikor fog emelkedni?
– Ez sajnos egy valós nézőszám, de az egész magyar labdarúgásra jellemző. Úgy gondolom, amikor a fiatalok beépülnek a csapatba, és amikor új stadion lesz huligánok nélkül, akkor a fiatalság felé kinyílik a magyar labdarúgás, ezért nagy mértékben emelkedni fog a szurkolók száma.

Olvasói sztorik