NB I

Románokkal tárgyalt az MLSZ

Bemutatkozó látogatást tett Csányi Sándornál a román szövetség új elnöke, Razvan Burleanu.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Péntek délelőtt, Budapesten bemutatkozó látogatást tett a Magyar Labdarúgó Szövetség Elnökénél, dr. Csányi Sándornál a Román Labdarúgó Szövetség élére nemrégiben megválasztott 29 éves, politológusi doktorátussal rendelkező Razvan Burleanu vezette küldöttség – írja az MLSZ honlapja.

A román és az Európai Minifutball Szövetség elnöki tisztségét betöltő Burleanu az elnöki poszton az 1990 óta több alkalommal is újraválasztott, idén visszavonuló Mircea Sandut váltotta, megelőzve a tisztújítás előtt sokkal esélyesebbnek és ismertebbnek számító, az FC Barcelona egykori csapatkapitányaként világhírű Gheorge Popescut. A román elnököt elkísérte Radi Visan fejlesztési igazgató, Marcel Puscas területi fejlesztési igazgató és Novák Levente tanácsos is.

A román elnök látogatásának jelentőségét növeli, hogy megválasztása utáni első hivatalos külföldi útja a Magyar Labdarúgó Szövetséghez vezetett.

A baráti légkörű megbeszélésen a felek kölcsönösen kifejezték egymás iránti tiszteletüket, és megfogalmazták szándékukat, miszerint mindkét fél kulturális és nemzeti hagyományait tiszteletben tartva, mindent megtesznek azért, hogy valamennyi közös sporteseményt a fair play és az európai értékrend tiszteletben tartása jellemezze. A találkozón mindenki egyetértett abban, hogy a nemzeti szövetségek közötti harmonikus kapcsolat remek kiindulópont ahhoz, hogy közösen mindent elkövessenek annak érdekében, hogy ne ismétlődhessenek meg az egy évvel ezelőtti, nagy visszhangot kiváltó bukaresti történések.

Figyelemmel arra, hogy a sorsolás szeszélye folytán ismét egy Eb-selejtező csoportba került a két ország nemzeti válogatottja, a szövetségek eltökélt szándéka, hogy a két mérkőzés kizárólag a futballról és a sportról szóljon. A cél, hogy mindkét csapat szurkolótábora sportszerűen biztassa sajátjait, tartózkodva a futballpályákra nem illő, a sport szellemiségétől teljességgel idegen cselekedetekről. Annak érdekében, hogy a mostani sorozatban egyik fél részéről se kerülhessen sor a tavaly ősszel tapasztalt sportszerűtlen szurkolói magatartásra, szakmai, szakértői egyeztetések kezdődnek a román és a magyar fél között az Európa-bajnoki selejtezők biztonságos, magas színvonalú megrendezéséről.

Dr. Vági Márton, az MLSZ főtitkára hozzátette, hogy csak a két fél szoros együttműködése jelenthet garanciát arra, hogy akár az Eb-selejtezők, akár más közös sportesemény olyan körülmények között kerülhet megrendezésre, amely méltó a két európai ország közös értékrendjéhez.

Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke kiemelte, bízik a korábbi jó kapcsolat folytatásában, és így a jövőben is rendszeresek lesznek a korosztályos válogatottak, a női csapataink és a futsalszakágak közötti, komoly szakmai értékkel bíró találkozók.

A felek kifejezésre juttatták azt is, hogy abban érdekeltek, hogy a labdarúgás olyan eszköz legyen, amely a két ország közötti sportbarátság erősítésével összeköt és egymás iránti türelemre, tiszteletre és elfogadásra tanít.

Dr. Csányi Sándor és Razvan Burleanu megegyeztek abban, hogy mihamarabb folytatják a kétoldalú konzultációt.