Még nem bajnok a Debrecen, de majdnem…

A listavezető DVSC 2-1-re győzött a furcsa gólok csúcsrangadóján, a Videoton otthonában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 22. forduló
Videoton FC – Debreceni VSC-TEVA 1-2 (1-2)
Székesfehérvár, 4500 néző. Játékvezető: Iványi
Videoton: Calatayud – Szolnoki, Caneira, Juhász R., Stopira – Sándor Gy., Álvarez (Oliveira, 69.) – Haraszti (Gyurcsó, 71.), Kovács I., Nildo (Zé Luis, a szünetben) – N. Nikolics. Edző: José Gomes
DVSC: Novakovics – Lázár P., Máté I P., Morozov (Brkovics, 53.), Korhut – Vadnai, Zsidai, Mihelic (Bódi, 68.), Szakály P. – Kulcsár T. (Tisza T., 82.), Sidibe. Edző: Kondás Elemér
Gólszerzők: N. Nikolics (15.), illetve Caneira (öngól 26.), Máté P. (37.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Bár a Videoton–Győr meccset a közelmúltban már lejátszották, a Debrecen–Győr pedig a jövő héten kerül sorra, a legtöbben mégis a Videoton–Debrecen párosítást tartják a tavasz csúcsrangadójának, sőt némi túlzással bajnoki döntőnek is aposztrofálták. A vendégektől a hosszú ideje sérült Nagy Zoltán és Damahou mellett Mészáros Norbert és Selim Bouadla is hiányzott, de Bernáth Csaba, Dombi Tibor és Ferenczi János sem került be a keretbe. A hazaiaknál Kleinheisler László és Brachi sem játszott.

A székesfehérvári szurkolók szokásukkal ellentétben alig-alig hallatták a hangjukat a meccs folyamán, valószínűleg továbbra is José Gomes személye ellen tiltakoznak, hiszen a szektoruk előtti kerítésre ismét kifeszítettek egy portugál nyelvű feliratot, amelyen távozásra szólítják fel a vezetőedzőt. A rangadót a helyszínen tekintette meg a válogatott szövetségi kapitánya, Pintér Attila is.

A hetedik percben Haraszti Zsolt távoli, pontos szabadrúgása jelentette az első veszélyhelyzetet, de Novakovics magabiztosan fogta a labdát. A csapatok kezdeményezőek voltak, nem elégedtek meg a mezőnyjátékkal, és ez a Debrecenre is igaz, amelynek pedig elvileg a döntetlen sem lett volna rossz. A 11. percben egy szabadrúgás után Sidibe fejelt a hálóba, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette a gólt – jól döntött.

Négy perccel később Szakály Péter labdavezetés közben elakadt a játékvezetőben, ráadásul az arra járó Sándor György fellökte, ezért a labda elpattant tőle, a hazaiak indítása tökéletes volt Nikolicsnak, aki elhúzta a kapus mellett, majd a hálóba passzolt (1-0). A visszafutó Máté Péter csak kiállítás árán akadályozhatta volna meg a találatot, de nem tette. A másik oldalon Korhut Mihály szabadrúgását Calatayud kiütötte. A gól után is fölényben maradtak a fehérváriak – ez leginkább szögletekben mutatkozott meg –, de a 22. percben Sidibe egyenlíthetett volna, ám a kapus vetődve védett. Ezúttal is lest intett a partjelző, a bíró be is fújta – tévesen.

Ki nyeri az NB I-et?

Debreceni VSC (48 pont): 44
Győri ETO FC (40 pont): 8
Videoton FC (38 pont): 0

A 25. percben egy sarokrúgás során Lázár Pál szorításában Caneria a földre került, majd felpattant és tizenegyest reklamált, de a játékvezető nem ítélt semmit – pedig kellett volna. Az ellenakció végén Szakály Péter közeli lövését Calatayud nagy bravúrral kivédte, de a labda Caneira lábára, onnan pedig a hálóba pattant (1-1). A harmincadik percben egy újabb szöglet után Caneira tökéletes fejesét Novakovics elképesztő bravúrral, vetődve védte. A 33. percben Nildo távoli szabadrúgása elsuhant a kapufa mellett.

A 37. percben egy pontos debreceni beadás után Morozov nem találta el jól a labdát, de a rossz lövés egyben kitűnő passz is volt, és az őrizetlenül hagyott Máté Péter a hálóba helyezett (1-2). Milyen jól tette, hogy a hazaiak gólja előtt nem állíttatta ki magát… A vendégek sokat szabálytalankodtak a tizenhatosuk környékén, ez a fehérvári szabadrúgások és az egyre gyarapodó sárga lapok miatt is veszélyes volt. A 41. percben Kulcsár Tamás átadása után Szakály Péter egyes-egyedül vezette a labdát a kapura, de laza, felelőtlen emelését Calatayud kiütötte. A szünet előtt jött a Videoton újabb szöglete, a kapu előtt Máté Péter rosszul találta el a labdát, de Caneira nem tudta kihasználni az adódó lehetőséget és a kapufa mellé lőtt.

A szünet után érthetően a hazaiak voltak kezdeményezőbbek, az 58. percben Haraszti pontos átadása után Nikolics közelről lőtt, de Novakovics védett. A 65. percben egy fehérvári szöglet után Juhász Roland fejelt közelről, de ezt is védte a DVSC kapusa. A Videoton türelmesen, taktikusan játszott, a vendégek szinte folyamatosan védekeztek. A 72. percben Oliveira beadását Nikolics a kapu fölé lőtte. Két perc múlva Kovács István erős, éles szögből leadott lövését Novakovics kiütötte.

Teljesen beszorult a Loki, nyomasztóvá vált a házigazdák fölénye. A 79. percben egy fehérvári sarokrúgás után Caneira megelőzte Novakovicsot, de a fejese az üres kapu fölé szállt. A 84. percben a debreceni kapus elcsípett egy hosszú előreívelést Zé Luis elől, a hazaiak csatára kézzel elpiszkálta tőle, de nem kapott érte lapot. Ezután Oliveira került ígéretes helyzetbe, de hárman szerelni tudták. A 88. percben a csereként beállt Tisza Tibor tekert a kapufa mellé.

A folytatásban Calatayud a kapujából messze kifutva rúgta el a labdát, de nem találta el tökéletesen, Tisza lecsapott rá, ám nem tudta az üresen hagyott hálóba ívelni. A 91. percben Gyurcsó beadása után Zé Luis fejelt, de a Korhut mellkasán megpattanó labdát Novakovics elkapta. Ezután a debreceni kapus kibokszolt egy újabb beívelést, de közben orrba vágta Juhász Rolandot. A hosszabbítás pillanataiban is rohamozott a Videoton, a 94. percben Zé Luis fejelt fölé a sokadik szöglet után. Több gól nem született, a DVSC két év után ismét csúcsrangadót nyert Székesfehérváron.

– Ma is bizonyosodott, hogy a Videoton kerete alkalmatlan a bajnoki címre. A Debrecen tudatosan visszaállt, kontrára játszott, de a fehérváriak megint egy csatárral játszottak ahelyett, hogy az első pillanattól kezdve nyomást gyakoroltak és erőt demonstráltak volna, mert csak a győzelem volt elfogadható számukra. A második felvonásra átálltak kétcsatáros játékra, de nem volt sok ötlet benne. Ha nyerni akarnak, miért nem ezzel a koncepcióval játszottak az első perctől kezdve? A játékvezetőnek tizenegyest kellett volna ítélnie Lázár Pál szabálytalansága után, de ez nem változtat az összképben, lehet, hogy másképp alakult volna az eredmény, de a játék ugyanolyan rossz. A bajnokság szerintem eldőlt. Gyenge mutatvány volt, megújulásra van szükség, új lapot kell nyitni – mondta a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott játékosa.