NB I

Hatalmas öngólt lőtt a Felcsút

A kispesti szurkolók morbidnak tartják, hogy a Puskás Akadémia kisajátította a legendás játékos nevét.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombat délután a Puskás Akadémia – Bp. Honvéd találkozón a hazai klub biztonsági emberei megkérték a vendégszurkolókat, hogy vegyék le a kerítésről a Puskás Ferenc nevét tartalmazó drapériát. A kispesti legenda előtt tisztelgő kiírást a drukkerek kénytelenek voltak eltávolítani a Sóstói Stadion kerítéséről, de ha már Székesfehérváron nem rakhatták ki, akkor a 0-4-es végeredmény után megálltak Felcsúton, és kifeszítették a Puskás Kispest Hungary feliratú drapériát.

A Rangadó.hu megkeresésére a kispesti szurkolótábor egyik aktivistája, Nimsz Ádám elmondta, hogy véleménye szerint a Puskás Akadémia hatalmas öngólt lőtt az intézkedéssel.

– A „Puskás Kispest Hungary” drapéria kisebb változata mióta van kint a kerítésen?
– Ezt akkor csináltuk, amikor megjelent a Puskás Hungary című dokumentumfilm, nagyjából két évvel ezelőtt. A film valamivel előbb készült, de most már jó ideje minden meccsen kint van a kerítésen ez a drapéria – mondta Nimsz Ádám.

– A Puskás Akadémia elleni meccsre elkészült a másfélszer huszonöt méteres változat is.
– Ezt direkt a Felcsút elleni meccsre csináltuk. Öten-hatan dolgoztunk rajta, egy reggeltől estig tartó összetartás keretén belül.

– Miért pont erre a meccsre készült az új drapéria?
– Mert a felcsúti csapat Puskás Akadémia néven indul a bajnokságban, és több, nekünk nem tetsző kijelentésük, megnyilvánulásuk is volt. Úgy gondoljuk, hogy ezt a nevet kisajátították maguknak, amivel nem is lenne probléma, ha pusztán tiszteletből vették volna fel ezt a nevet. A probléma az, hogy kisajátították a nevet, és úgy kezelik Puskást, mintha soha nem is játszott volna a Honvédban. Ezért készítettük a drapériát, hogy ezzel kifejezzük a nemtetszésünket.

– Idézet a PFLA honlapjának meccstudósításból: „Néhány száz kispesti drukker elkísérte a vendégcsapatot Székesfehérvárra, és a jelek szerint ők is nekünk szurkolnak, mert fennhangon Puskás Ferenc nevét skandálják.”
– Pontosan erre gondolok. Ez már egy kicsit abnormális gondolkodásra vall.

– Mi történt pontosan Székesfehérváron?
– Elkezdtük kirakni a három részből álló kiírást, ami a Puskás Kispest Hungary felirat. Mindegyik egy 8,3 méteres részből áll. Ahogy felraktuk volna a Puskás feliratot, odajött egy biztonsági ember, aki közölte, hogy nagyon sajnálja, de azt az utasítás kapta a felcsúti klubvezetéstől, hogy a három részes zászló Puskás-része nem kerülhet ki. A biztonsági emberek sem értették az egészet. Mondták, hogy sajnos ez a dolguk, és meg kell kérniük minket, hogy vegyük le. Velük szemben semmilyen fenntartásunk nincsen, csak a felcsúti klubvezetéstől szeretnénk megtudni, ki volt az, aki elrendelte ezt az intézkedést.

– De ha jól tudom, akkor a kisebb méretű drapéria kint maradt a kerítésen? Azon ugyanúgy szerepel a Puskás szó…
– Igen, ez valóban furcsa. Lehet, hogy azt észre sem vették.

– A szombati meccs óta az összes fórumon, klubhovatartozástól függetlenül nagy az egyetértés, és mindenki a Honvéd mellett áll az ügyben. Önöket mennyire frusztrálja ez a Puskás-ügy? Hiszen mindenki tudja, hogy Puskás neve egyet jelent a Honvéddal, míg a felcsútiak bármit csinálhatnak, de legendát nem tudnak pénzért venni.
– Félig nevetünk, félig mérgelődünk az eseten. Ezzel szerintem hatalmas öngólt lőttek saját maguknak, mert ha megengedik, hogy kirakjuk a Puskás szót, akkor senki egy szót sem szól. Nem lett volna mocskolódás, nem írják tele az internetet a gusztustalan húzásukkal. Nevetünk rajtuk, de annyira morbid a történet, hogy azért van bennünk tüske. Szeretnénk, ha végre felfognák, hogy nem az övék a Puskás név.

– A mérkőzés után Felcsúton, a Puskás Akadémia előtt viszont kifeszítették a drapériát, amiről egy fotó is készült. Ez az akció válasz volt, vagy mindenképpen sor került volna rá?
– Az ügyön felbuzdulva csináltuk. Ha a mérkőzésen hagyják, hogy kirakjuk, akkor ez nem történt volna meg. Gondoltuk, ez egy csattanós válasz, hogy kirakjuk az ő akadémiájukra, miközben alig játszik akadémista a csapatukban. Ellenben a Honvéd csapatának a fele akadémistákból áll. Nekünk ez egy slusszpoén. Főleg azok után, hogy idegenben leiskoláztuk őket négy-nullra.

– Megbeszéltük, hogy nem foglalkozunk a politikával a futball kapcsán, de azt megkérdezném, hogy miért nem?
– Most jönnek a választások, és a miniszterelnök a hobbijaként tekint a futballra, ami nekünk szurkolóknak nem is probléma. Épülnek a stadionok, ami nekünk is jó. Csak most így a választások előtt nem szeretnénk belemenni aktuális politikai témákba. Nekünk csak azzal van problémánk, hogy egyes emberek kisajátítják a Puskás nevet, miközben soha semmi közük nem volt hozzá. Mindenkinek szíve joga tisztelni őt, hiszen nem csak a Kispest ikonja volt, hanem a világverő magyar válogatottnak is. Az a baj, hogy kisajátították ezt a nevet, míg nekünk, akiknek valóban közünk van hozzá, nem engedik, hogy kiírjuk. És ez nagyon morbid.

Olvasói sztorik