NB I

Akinek ez tetszett, az mazochista

Várhidi Péter szerint Pintér Attila nem szabályozhatja a klubcsapatok játékrendszereit.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Megannyi vélekedés látott már napvilágot Pintér Attila módszereivel kapcsolatban, hiszen például hosszú idő után ő vezette be ismét a válogatott bő keretének összetartásait. Az új szövetségi kapitány első barátságos mérkőzése vereséget hozott, hiszen Finnország 2-1-re legyőzte a mieinket Győrben. A Sport TV állandó szakértője, Várhidi Péter csütörtök este, élő adásban kijelentette, hogy ő vállalja a véleményét, ezért pénteken megkérdeztük, mit gondol mostanság a válogatottról.

Az egykori szövetségi kapitány, a Szigetszentmiklós jelenlegi szakmai igazgatója kifejtette, nem biztos, hogy a Pintér-féle védekezőstílus minden mérkőzésen eredményre vezethet, illetve hangsúlyozta, hogy a kapitány nem várhatja a klubedzőktől, hogy ugyanolyan rendszerben játszassák csapataikat a bajnoki találkozókon, amilyet ő gyakoroltat a keretedzéseken.

– A magyar válogatottat nem tudjuk kikerülni, ha önről van szó. Hogy tetszett a finnek elleni mérkőzés?
– Azt semmiképpen sem mondhatom, hogy tetszett, hiszen nem vagyok mazochista. Logikus, hogy az ember arra számított, hogy hazai pályán egy újjáalakult válogatott, új edzővel többet tesz majd a sikerért, és ezt meg is oldja – kezdte Várhidi Péter. – Nagyrészt átadtuk a terültet az ellenfélnek. Ezt a mérkőzést sokkal inkább a védőjáték gyakorlására tudnám kihegyezni, mintsem a csapatjátékra, vagy a támadójátékra, mert az nem működött. Bizonyosodott, hogy a külföldön futballozó játékosokra ugyanúgy számítani kell, de érezhetően nem voltak azonos hullámhosszon az itthon játszókkal. Követtek el hibákat, de most próbálják elsajátítani ezt a védekezőstílust, amit Pintér Attila képvisel. Ez viszont nem biztos, hogy minden mérkőzésen eredményre vezethet.

– Említette, hogy újjáalakult a válogatott, de a kezdőben kilenc játékos volt, aki már Egervári Sándor ideje alatt is szerepelt. Mi szükség van az összetartásokra, ha abból a keretből szinte senki nem kapott lehetőséget?
– Azt azért tegyük hozzá, hogy Magyarországon nincsen negyven nemzetközi szinten is teljesíteni tudó labdarúgó. Ebben nagyon szűken állunk, ezért bárki lenne a szövetségi kapitány, szinte mindenki ugyanazokra az emberekre támaszkodna. Ez egy magyar sajátosság, mert nem rendelkezünk olyan játékosanyaggal, mint a spanyolok, a németek, vagy a hollandok. Ezenkívül vannak a válogatottnak még mindig olyan hiányposztjai, amelyek nélkül nemzetközi szinten nem tudunk erőt mutatni. Ezeket a posztokat meg kell találni. Ettől függetlenül a válogatott összetartásai nem erről szólnak, hanem arról, hogy a játékosok érezzék, hogy figyelik őket, és lehetőségük van odakerülni a csapathoz. Én itt elsősorban a fiatalabb játékosokra gondolok, mert azok a futballisták, akik már túl vannak a tehetséges szakaszon, azok már vagy oda tudtak kerülni a válogatotthoz, vagy nem. Mert fejlődés ebben a korban már nem várható. Nem mellesleg Pintér Attilának van egy sajátos elképzelése a futballról, nem baj, ha ezzel a játékosok tisztában vannak. Azon múlik, hogy a klubedzők meddig fogják ezt engedni, vagy, hogy az összetartások mikor mennek a teljesítmény rovására. Mert ha egy játékos ott van az összetartásokon, de nem kap lehetőséget a válogatottban, ráadásul közben a klubjával sem tud készülni, akkor ez vissza is vetheti a játékos karrierjét.

– A klubedzők részéről eljöhet az idő, amikor azt mondják, hogy nem engedik el a játékosokat?
– A vezetőedzőnek ezt sajnos meg kell oldania, de eljöhet az idő, amikor már többen fel fognak háborodni ezen. Ha mondjuk a Győr a bajnoki címért fog játszani, vagy például az MTK a kiesés ellen fog küzdeni, akkor nem mehet klub rovására az összetartás. Ráadásul van egy dolog, amit senki nem vesz figyelembe: minden edzőnek van egy heti programja, és annak egy ritmusa. Minden edző programjának más a felépítése, mert van, aki ebben hisz, van, aki meg abban. Ha a játékosok hetven-nyolcvan százaléka egy bizonyos ütemben készül, míg a másik, aki nincs ott, más ütemben, más terheléssel, akkor az kihathat a csapat játékára. Ezt viszont nem fogják hagyni az edzők, hiszen ők az állásukkal játszanak.

– Pintér Attila azt nyilatkozta, hogy nem látta a játékosoktól a klubcsapataikban azokat a mozgásokat, amiket a válogatottnál gyakoroltak. Ezt hogy akarja látni a szövetségi kapitány, ha minden csapat más taktikával játszik?
– Szerintem ezt senki nem érti. Azt nem szabhatja meg egy szövetségi kapitány a klubedzőknek, hogy a csapata abban a szisztémában készüljön, mint a magyar válogatott. Én nem tudok mást elképzelni, mint hogy Pintér Attila rosszul fogalmazott, vagy pedig félreértették. Ilyet nem mondhat senki. Nem lehet azt mondani egy játékosnak, hogy ugyanazokkal a mozgásokkal játsszon a klubcsapatában, mint a válogatottnál. Mi lenne így az eredmény? Minden edző beleviszi a saját egyéniségét a játékba. Azt mindenki tudja nagyon jól, hogy van egy szövetségi kapitányunk, de ő nem rendelkezik minden csapat taktikai megoldásaival. A magyar bajnokikon is más felfogásban játszanak egymás ellen a csapatok, ellentétben azzal, mint amikor a magyar válogatott játszik Finnország ellen. Azért mert a válogatott ezzel a taktikával játszott a finnek ellen, attól még nem várhatja Pintér Attila, hogy Kondás Elemér is ugyanebben a szisztémában játszassa a Debrecent a hétvégi bajnokiján.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik