NB I

Focistáink csak a női hokisoknál jobbak

A klasszikus csapatsportágak magyar képviselői közül a labdarúgók szerepeltek legrégebben világversenyen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Most, vagy soha! Ezt a jelszót már sokszor hallottuk, és mostanság megint rendszeresen ismételgetik, miután kisorsolták az Európa-bajnoki selejtezőcsoportokat a 2016-os, franciaországi tornára, amelyen már 24 csapat vehet részt. A magyar labdarúgók legutóbb 1986-ban szerepelhettek világversenyen*, de az évek, évtizedek számolgatása helyett jó lenne, ha már a következő sikeres kvalifikációt ünnepelhetnénk.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában azt vizsgáltuk meg, hogy a hagyományos csapatsportágak válogatottjai közül kik jutottak ki a futballistáknál régebben valamelyik komoly nemzetközi tornára.

Hazánkban töretlenül sikeres a kézilabda és a vízilabda, mindkét sportágban, mindkét nem esetében rendszeres szereplői válogatottjaink a világversenyeknek, tehát ezeket gyorsan kipipálhatjuk.

Kosárlabdában a női legutóbb 2009-ben szerepeltek Európa-bajnokságon, amelynek jövőre – Romániával közösen – házigazdája lesz. Férfivonalon rosszabb a helyzet, 1969-ig csupán háromszor hiányzott a magyar csapat a kontinenstornáról, azóta viszont csak egyszer, 1999-ben jutott ki, de – ahogy a dátum mutatja – ezzel jobban áll, mint labdarúgóink.

Az idehaza egyre inkább marginalizálódó, amatőrré váló röplabda egyelőre szintén megelőzi a focistákat, hiszen a nők 1987-ben, a férfiak pedig 2001-ben játszhattak legutóbbi Európa-bajnokságon. Férfi jégkorongozóink 2009-ben szerepeltek a világbajnokság legmagasabb divíziójában, a női hokisok viszont még soha nem jutottak fel az élvonalba, úgyhogy őket megelőzi a labdarúgó-válogatottunk. Tegyük hozzá: egyelőre, hiszen az U18-as jégkorongozó hölgyek a közelmúltban kiváló eredményekkel hívták fel magukra a figyelmet…

* világverseny alatt ebben az esetben csak az Európa-bajnokságot és a világbajnokságot értjük, mert az olimpia labdarúgótornáján nem a felnőtt válogatottak vesznek részt.

Olvasói sztorik