NB I

Már nem vagyunk futballnemzet

Détári Lajos a FIFA heti magazinjának adott interjút.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Détári Lajossal, az NB III-ban szereplő Felsőtárkány vezetőedzőjével készített interjút a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) heti magazinja. Az egykori világválogatott labdarúgó a többi között beszélt a magyar utánpótlás helyzetéről, illetve arról is, hogy jelenleg sajnos akármennyire is szépülnek a létesítmények Magyarországon, az embereket egyre kevésbé érdekli az aktív futball.

– Most is vannak tehetséges labdarúgók Magyarországon, de sok mindent rosszul csinálunk – idézi a magazin Détárit. – Habár vannak akadémiáink, nincsen megfelelő koncepció, hosszú távú terv kiépítve az utánpótlástól a profizmusig. Az utánpótláscsapataink többsége nem tudta kvalifikálni magát az Európa-bajnokságra vagy a világbajnokságra. Az U19-csapatunk is csak azért lesz ott az Eb-n, mert rendező országként automatikusan kvalifikálta magát a tornára.

Détári szerint Magyarországon egyre kevesebb fiatal akar focizni.

– Már nem nevezhetjük futballnemzetnek Magyarországot. A gyerekek nem akarnak focizni – sokkal szívesebben ülnek otthon a számítógép előtt. Sok pálya épült, több stadion is megújult, illetve új arénák épültek, de ez nem idézett elő nagy létszámnövekedést a kluboknál. Magyarország lakossága körülbelül kilenc és fél millió fő, ebből nyolcvan–kilencvenezren futballoznak. Ez nem túl jó arány. Németországban például a nyolcvanmillió lakosból hétmillió az, aki igazolt labdarúgónak mondhatja magát.

Olvasói sztorik