NB I

„A magyar futballnak nevelünk”

George F. Hemingway szeretné, ha csak saját nevelésű játékosok alkotnák a kispesti csapatot.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

George F. Hemingway, a Bp. Honvéd tulajdonosa volt a SportKlub televízió Dodzsem című műsorának vendége. A kispesti klubelnök elmondta, hogy szerinte emelkedik a magyar bajnokság színvonala, szót ejtett arról, hogy szíve szerint a közeljövőben csak saját nevelésű játékosok alkotnák a Honvéd keretét, és végül David Beckham Miamiban létrehozott futballvállalkozása is téma volt.

– A Honvéd akadémiáját Magyar Futball Akadémiának hívják, ehhez képest nemrég egy holland edző került az élére. Miért külföldi szakembert választott?
– Szalai László volt az akadémia igazgatója, aki elment az MLSZ-hez, és az edzőképzés irányítója lett. Úgy gondolom, ő volt Magyarországon a legjobb. Ezután Magyarországról már csak a második legjobbat tudtam volna választani, így elhatároztam, hogy körülnézek Hollandiában, ami az elmondások szerint a legfejlettebb képzéssel rendelkezik Európában, ezért onnan kerestünk edzőt. Megnéztünk tizennégy szakembert, és végül egy hollandot választottunk. Nálunk működött már a magyar szisztéma, voltak olaszok is ,most megnézzük a hollandokat is – kezdte George F. Hemingway.

– A második magyar edző olyan rossz, hogy alkalmatlan ez ilyen feladatra?
– Nem. Úgy értettem, hogy Szalai László volt a legjobb, és én a legjobbat akartam idehozni Hollandiából.

– Az önök akadémiája magyar viszonylatban elég sikeres. Hová kerülnek ezek a srácok, amikor elérik a tizennyolc-húszéves kort?
– Nagyon sokan már most bekerültek az első csapatunkba. A felnőtt keretben tizenhét futballista van, aki az akadémiáról került ki. Van egy második csapatunk is, ahol a fiatalabb játékosok edződnek, ezen kívül kölcsönadtunk tíz játékost NB II-es csapatokba. Távozott külföldre öt játékosunk, ezenkívül kettő vagy három játékosunk futballozik más NB I-es csapatban. Kétezer-hétben tizennégy éves gyerekekkel kezdtünk, tehát fiatal akadémia vagyunk.

– Elégedett?
– Nem vagyok egy elégedett típus, de a stáb jól dolgozik, a gyerekek nagyszerűek, és jó eredményeket fogunk elérni, tehát bizakodó vagyok.

– A Honvéd legutóbb egy harmincöt éves olasz légióst szerződtetett. Mi a célja az akadémiával? Eladja külföldre a gyerekeket és pénzt csinál belőlük, vagy rájuk akarja építeni a jövő Honvédját?
– Öt évvel ezelőtt a harmincas keretben huszonöt légiós volt, most ez a szám tizenkettő, tehát van tizennyolc fiatal magyar játékosunk. Ezenkívül hozzá kell tennem, hogy Kemenes Szabolcs és Kovács János kivételével az összes magyar futballistánk saját nevelésű játékos. Ez öt-hat év alatt óriási előrelépés. Nekünk az a célunk, hogy a tizenegy pályára lépő játékos közül tizenkettő Honvéd-nevelés legyen.

– Megvalósítható ez a cél? A Barcelona és az Athletic Bilbao így csinálja, de ez nem mindenkinek megy.
– Ha százmillió eurós költségvetésünk lenne, akkor én is idehoznám Messit. Két út van: vagy hosszútávon megpróbálunk saját játékosokkal játszani, vagy nem rúgunk labdába. Ez ilyen egyértelmű. Mi nem csak a Honvédnak nevelünk játékosokat, ezt lássuk be. Túl sokat nevelünk ahhoz, hogy mindenki a Honvédban játszhasson, ezért mi a többi magyar klubnak is nevelünk, és remélem, hogy tele lesz az NB I és az NB II is Honvéd-nevelésű játékosokkal.

– Ön érzékeli, hogy míg a magyar válogatott elfogadható helyen áll a világranglistán, addig a magyar bajnokság színvonala évek óta zuhan, és civilizált ország már nincs is mögöttünk a rangsorban.
– Hadd vitatkozzak. A magyar labdarúgás színvonala, ha az NB I-et nézzük, akkor az utóbbi két-három évben abszolút javult. Komolyan mondom, és hajlandó vagyok megvédeni is az állításomat. A nemzetközi szervezet, amelyik ezt a ranglistát összeállítja, leminősítette a magyar futballt, de csak azért, mert a csapataink katasztrofálisan szerepeltek az európai kupákban. A Honvéd két kört ment, míg a többi csapat csak egyet. Ez csak egy év volt, de várjuk meg a következőt. Ez egy borzalmasan rossz év volt, ennyiből nem lehet megítélni a bajnokságot. Most sokkal jobbak a mérkőzések, mint voltak három-négy évvel ezelőtt.

– Az egy relatív dolog, hogy a bajnoki mérkőzések jók, vagy nem jók, de Európában a kupacsapataink szereplése alapján fognak megítélni minket.

– Egyetértek. Én a besorolást próbáltam megmagyarázni, hogy ne foglalkozzunk vele annyira, mert ha három csapat ment volna két kört, akkor sokkal jobb lenne a besorolás, de ettől még a magyar futball nem lenne jobb. Ha az európai futballt három részre osztjuk, akkor a magyar futball most a harmadik harmad elején van. Ahhoz, hogy felmenjünk a második harmad elejére, nagyon sok mindennek meg kell változnia. Az infrastruktúrát két évvel ezelőtt kezdte építeni a kormány, előtte harminc évig hanyagolták a stadionokat. Az utánpótlásképzéshez való hozzájárulást a kormány két vagy három éve vezette be. Kell néhány év, hogy a harminc évig tartó elhanyagolt állapotokat rendbe hozzák a magyar futballban. Ez egy ideig eltart. Nekünk is dolgoznunk kell, a gyerekeknek is, az edzőképzést is javítani kell, de ehhez viszont pénzre van szükség. Bizonyos pénz kezdett beáramlani az amatőr labdarúgásba és az infrastruktúra építésébe. Infrastruktúra nélkül nem lehet futballt csinálni, de ahhoz, hogy az kifusson, kell néhány év. De én látom a javulást.

– David Beckham Miamiban csinált futballcsapatot elég komoly pénzből, ezért bővülni is fog az amerikai bajnokság. Ha ön Amerikában akarna csapatot csinálni, az hányszorosába kerülne az itteni viszonyokhoz képest?
– Azért nem tudok erre pontosan válaszolni, mert nem tudom, mennyi a franchise-díj az MLS-ben. Csapatot csinálni körülbelül háromszoros, vagy négyszeres pénzbe kerülne, mert fizetési sapka rendszer van, ami meghatározza, hogy mennyit költhet egy csapat. Van egy franchise-díj, amit fizetniük kell azoknak, akiknek van csapatuk. Ez minden amerikai profi ligában így van, ugyanis nem lehet kiesni. De nem kerülne sokkal többe, mert Amerikában négy fizetési kategória van az MLS-ben, és akik a harmadik-negyedik kategóriában vannak, azok nagyon alacsony fizetésért játszanak. A második kategória az kicsit jobb, és az első kategóriában van néhány sztár, aki komolyabb pénzt kap, mint például Thierry Henry.

– Nem gondolt rá, hogy megcsinálja?
– Én Magyarországon csináltam meg. Ha már Los Angelesben kéne csinálnom valamit, akkor az inkább kosárlabda lenne….

Olvasói sztorik