NB I

Nem enged a hatszázmillióból

Bánki Erik szerint jövőre nagy valószínűséggel az NB III-ban kell játszania a PMFC-nek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Továbbra is patthelyzet áll fenn a pécsi futballban. A sorsdöntőnek beharangozott szerdai tulajdonosi taggyűlésre el sem ment a többségi tulajdonos Matyi Dezső, akinek az önkormányzat korábban egy eurót ajánlott a klub átvételéért, természetesen a tartozásokkal együtt. Közben Bánki Erik, fideszes európai parlamenti képviselő a kapcsolatain keresztül segíteni próbál.

A politikus magyar és külföldi befektetőket is említett a DigiSport televízió péntek reggeli műsorában. Úgy fogalmazott, hogy Matyi Dezső elzárkózó, merev magatartása, és az irreális igényei oda fognak vezetni, hogy nem lesz NB I-es licence a klubnak, akkor pedig visszasorolják a PMFC-t a harmadosztályba.

– Mit gondol, mi lesz a PMFC sorsa?
– Ha a mostani állás szerint kellene megjósolnom, akkor eléggé feketének és borúsnak látom. A nagy tradícióval rendelkező PMFC nagy nehezen kilábalt abból a válságból, hogy hosszú éveken keresztül NB II-es csapatként vergődött. Most végre magára talált, és legjobb NB I-es szezonját futotta ősszel, ehhez képest nagy valószínűséggel jövőre az NB III-ban kell folytatnia az együttesnek – mondta Bánki Erik.

– Kin múlik, hogy valami megoldás szülessen?
– Január másodikán meghívott a polgármester, ott volt Csizi Péter, a sportért felelős alpolgármester, és Matyi Dezső is. Mindenkit sokkhatásként ért az év végi bejelentés, hogy kivonul a pécsi futball finanszírozásából. Azonnal leültünk, és megpróbáltuk megtalálni azokat a pontokat, amelyekben a város tud segíteni, átlendítheti a csapatot addig az időszakig, hogy befejezi a tavaszi szezont, és menetközben talál egy új befektetőt, aki átveszi a klubot. Matyi Dezső a későbbiekhez hasonlóan ezen a megbeszélésen is nagyon passzív volt. Van egy, a valóságtól teljesen elrugaszkodott elhatározása, hogy ezt a klubot hatszázmillió forintért akarja eladni úgy, hogy a saját bevallása szerint is több száz milliós adósságot görget maga előtt.

– Hogy lehetne ebből kikeveredni?
– A város korrekt hozzáállását jelzi, hogy ugyanezen a találkozón megbeszéltük, előre odaadják azt a támogatást, amit minden évben szoktak folyósítani. A polgármester azt ígérte, hogy valamilyen hitellel tovább segítik a klubot annak érdekében, hogy a játékosok bére rendezve legyen. Egy feltétele volt, hogy látni szeretné a számokat. Matyi Dezső utasítására a mai napig nem engedték a várost betekinteni a könyvekbe. Nem tudjuk, hogy mire kér hatszáz milliót. Az egyeurós ajánlatot a város vakon tette, mert olyan hírek terjengenek, hogy adósság két- és háromszázmillió forint között van. Maximum annyit ér a klub, amennyi a tartozása is, ezért volt az egyeurós, névleges ajánlat.

– Két lehetséges befektetőt említett korábban, ezek aktuálisak még?

– Ők érdeklődnek a magyar labdarúgás iránt, de a polgármesterben látják a biztos pontot, és akkor szeretnének belépni, ha tiszta lap van. Amíg nem látni a pontos tartozások mértékét, és nem lehet konszolidálni a klubot, addig nem hozhatjuk őket olyan helyzetbe, hogy bizonytalan állapotban akár tárgyalni is leültetjük őket. Városi pletyka, hogy egy befektető százmillió forintot kínált volna a klubért, de ő is el lett hajtva. Az önkormányzat nem képes fenntartani egy klubot ilyen költségvetés mellett. Pécs városa nagyon komoly adósságokat örökölt az előző városvezetéstől, és a polgármester a kormány segítségével tudta konszolidálni a várost az elmúlt években. Az egyeurós ajánlat is csupán azért született, hogy a város átvegye, és azonnal el tudja adni. Egyébként szerintem ez korrekt, és az átmenetet tudná biztosítani. Matyi Dezső elzárkózó, merev magatartása, és az irreális igényei oda fognak vezetni, hogy nem lesz NB I-es licence a klubnak, akkor pedig visszasorolják a PMFC-t a harmadosztályba.

– Miért lehet érezni a tulajdonosban egyfajta sértődöttséget és dacot?
– Én sem tudom, hogy mit akar. Annyira eldöntött a fejében egy forgatókönyvet, amiből nem enged, hogy igazából én is csak találgatni tudok. Látszik rajta egy mérhetetlen sértődöttség.

– Azt érzékelteti, hogy a város nem segített neki az elmúlt években…
– Ez így azért nem igaz, hiszen a létesítményeket megkapta használatra, és a város évi húsz-negyven millió forint támogatással segítette a klubot. Egy negyvenhárom milliárdos adósságot görgető önkormányzatról beszélünk, sajnos nem lehet többet elvárni még akkor sem, ha a város vezetői és a lakosság is nagyon szereti a sportot.

– Veszélybe kerülhet a Pécs NB I-es tavaszi idénye is?
– Lehetnek problémák. A játékosok januári fizetése le lett rendezve, de itt a február, újra fizetni kell. Vannak olyan bevételek a játékosértékesítésekből, amelyek ezt a hónapot még fedezhetik, de aztán következik a március. A csapat jól áll a bajnokságban, de ezt a bizonytalanságot nem lehet hosszútávon fenntartani. Ha stabil játékosok még elmennek a keretből, akkor nagyon nehéz helyzetbe került az edzőpáros. A város továbbra is tartja az ajánlatát, amennyiben Matyi Dezső betekintést enged a könyvekbe, akkor megteszünk mindent, hogy ezt a szezont le tudja zárni a csapat. Reményeink szerint a befektetők is érdemben is be tudnak lépni a körbe, ha tiszta lap van.

– A külföldi befektetőnek van futballmúltja?
– Nyugat-európai befektetőről van szó, és nincs futballmúltja, de vannak olyan magyarországi befektetései, amelyek kapcsán úgy gondolja, hogy ennek van reklámértéke. Természetesen akkor, ha rendben van a klub, és megfelelő színvonalon tudják működtetni. Úgy gondolkodik, hogy a magyar labdarúgásnak van jövője. Tiszta viszonyokat kell teremteni a csapatoknál, és ha van egy jó színvonalon működő NB I, akkor nőni fog a reklámértékük is ezeknek a csapatoknak.

– Veszélybe kerülhet az állami stadionfejlesztés is Pécsett?
– Kétségtelen, hogy egy életképtelen klub nem kaphat milliárdokat. Van egy megállapodás az MLSZ és a kormány között a stadionok támogatásáról, van egy tervezett megállapodás a pécsi stadion rekonstrukciójáról. Elég szerencsétlen helyen van a stadion, és a bővítése hely hiányában nem megoldható, ezért felmerült akár egy új stadion építése is. Ezek a tárgyalások pillanatnyilag megálltak, hiszen amíg a klubnál nincs rend, addig nincs értelme stadionfejlesztésről beszélni. Remélem, hogy Matyi Dezső a következő héten elmegy tulajdonosi bizottsági ülésre, és átérzi annak a súlyát, hogy az ő kezében van ennek a csapatnak a sorsa. Ő lesz a felelős azért, ha Pécs csapatának a fényes múlt ellenére az NB III-ban kell folytatnia.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik