NB I

A remény hal meg utoljára

A PMFC-hez közelálló egykori játékosok, edzők szerint az NB III-ba való visszasorolás nem lenne méltó a klub tradícióihoz.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nagyon nehéz helyzetbe került az anyagi gondokkal küzdő PMFC-Matias élvonalbeli csapata. Bár a nagylelkű vállalkozóknak köszönhetően az együttes elutazott a törökországi edzőtáborba, a klub ügyvezetője, Feleki Attila arról számolt be, hogy tarthatatlan helyzet alakult ki a klubnál, már rezsire sincs pénz, és még az a veszély is fennáll, hogy visszasorolják az NB III-ba az egyesületet. Közben arról hallani, hogy a játékosok a végletekig kitartanak, de bizonyára az ő türelmük is véges.

A Rangadó.hu kíváncsi volt arra, hogy a pécsi csapathoz közelálló egykori játékosok, edzők mit gondolnak erről a nehéz szituációról, és vajon bíznak-e még a szívükhöz oly közel álló klub megmenekülésében.

Mészáros Ferenc a nyolcvanas években több mint hatvan gólt lőtt a PMSC színeiben, valamint edzőként is többször ült a csapat kispadján, 2011-ben ő juttatta vissza az élvonalba. Az ötvenéves szakember nincs meglepődve a kialakult helyzeten, de reménykedik abban, hogy megmenekülhet a pécsi labdarúgás.

– Roppantul sajnálom a kialakult a helyzetet, de mindenki láthatta, hogy a tendencia már régebben elkezdődött. Rábízom az olvasókra, hogy eldöntsék, az utóbbi öt-hat évben hány kardinális kérdésben született racionális döntés Pécsett. Reméljük, ez a visszasorolás nem valósul meg, és a józan ész felülkerekedik – mondta Mészáros Ferenc. – Ez a klub nagy tradíciókkal rendelkezik, és nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ezt a tradíciót sok futballistatársammal együtt mi harcoltuk ki. Nem szabadna, hogy ez az egyesület a süllyesztőbe kerüljön, és szerintem nem is fog. Sajnos én ebbe nem tudok beleszólni, úgy látom, hogy a tulajdonos és az önkormányzat kezében van a döntés. Reménykedem benne, hogy megmenekülhet a klub.

Toma Árpád több mint háromszáz meccsen lépett pályára a Pécs csapatában, és Mészáros Ferenchez hasonlóan 1986-ban ezüstérmet nyert a baranyaiakkal. A korábban az utánpótlásban is dolgozó edző úgy gondolja, hogy a tradíciók és a mostani remek csapat miatt is nagy kár lenne, ha a harmadosztályba kötne ki a klub.

– Természetesen nagyon sajnálom ezt az egész szituációt, és aggódva kísérem figyelemmel, hogy mi lesz ennek a vége – kezdte Toma Árpád. – A klub tradíciói miatt is szomorú lenne, ha olyan végkifejlet lenne, amiről most szó van. A jelenlegi csapat szempontjából is nagy kár lenne, mert végre van egy reményteljes, nem kevés helyi fiatalból álló alakulat. Régen volt már ilyen, de most végre elindult egy ilyen folyamat, és nem jó, hogy veszélybe került ennek a jövője. Nagyon bízom benne, hogy lesz valamilyen megoldás, ami rendbe teszi a dolgokat. Egyelőre azonban sajnos ezt nem látni, gyakorlatilag senki nem tud semmit, és ez a bizonytalanság a legrosszabb. Szakmailag és emberileg is nagyon nehéz így dolgozni. Vannak feltételezések, pletykák, de szerintem ezek abszolút nem megalapozottak, csak mindenki próbálja találgatni, hogy mi lesz. Sajnos lehet alapja az NB III-as fenyegetettségnek, hiszen a szabályok le vannak fektetve. Ha valaki visszalép a bajnokságtól, akkor két osztállyal visszasorolják.

A pécsi születésű Palaczki János a klub utánpótlásában tevékenykedik, és korábban nyolc évig erősítette a csapatot. Az egykori hétszeres válogatott védő szerint csak reménykedni lehet abban, hogy megoldódik a csapat helyzete.

– Nem örülök ennek a helyzetnek, hiszen eltöltöttem néhány évtizedet ennél a klubnál, és szívemen viselem a sorsát. A remény hal meg utoljára, és nem tehetünk mást mi sem, csak reménykedünk. Az újságokban ilyenkor automatikusan megjelennek valós vagy valótlan cikkek, és nem tudom, hogy mi a valóságalapja annak, hogy akár az NB III-ba is visszaléphet a csapat. Természetesen mindenki szeretné ezt elkerülni. Majd az idő eldönti, hogy mi lesz a jövőben. A nagyobb döntések felsőbb berkekben fognak megszületni. Mi csak dolgozunk a klubnál, ugyanúgy tesszük a dolgunkat most is, ahogy eddig tettük – szögezte le Palaczki János.

Az 1986-ban ezüstérmet szerző gárda oszlopos tagja volt Turi Zsolt is, aki a PMFC utánpótlásedzőjeként optimistán látja a szituációt.

– Megmondom őszintén, hogy nem igazán folyok bele a dolgokba. Én az utánpótlásban dolgozom, és nálunk egyelőre minden működik, de persze megszorítások itt is vannak. Nem gondolom, hogy az NB III-as részvételig fajulhatnak a dolgok. Optimista vagyok, és abban bízom, hogy a tulajdonos talál egy új befektetőt, és megoldódnak ezek a problémák még a bajnokság folytatása előtt – mondta Turi Zsolt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik