NB I

Az örökös házi gólkirály

Tököli Attila szinte minden hazai csapatánál letette a névjegyét.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A távozó Horváth Ferenc után Csertői Aurél vette át az OTP Bank Ligában szereplő MVM Paks irányítását. Az új szakvezető segédjének pedig a csapat rutinos támadóját, a szezon végeztével visszavonuló Tököli Attilát nevezték ki.

A 37 éves labdarúgó játékos-edzőként kezdi meg tréneri karrierjét. A Rangadó.hu legújabb összeállításában a kétszeres magyar bajnok és gólkirály, valamint háromszoros kupagyőztes játékos karrierjének fontosabb mozzanatait idézzük fel.

Dunaújvárosi sikersztori

A pécsi születésű Tököli a baranyai megyeszékhelyen kezdte profi karrierjét. 1993 és 1997 között erősítette a PMFC-t, amely az 1996–1997-es szezont a másodosztályban töltötte. Gólérzékenységével azonban hamar meggyőzte az akkor komoly álmokat dédelgető Dunaújváros vezetőségét, és 1997 nyarán a szintén másodosztályú Dunaferrhez szerződött. Az első szezonjában ezüstérmes lett az NB I/B-ben, így máris visszatérhetett az élvonalba – a feljutásban elévülhetetlen érdemeket szerzett: a 38 bajnoki forduló alatt 22 gólt jegyzett.

Első élvonalbeli szezonjában az ötödik helyen zárt a Dunaferr, Tököli pedig hét góllal tért vissza az NB I-be. Az igazi sikertörténet a következő évben vette kezdetét, amikor a csapat bajnok lett, az akkor 23 éves támadó pedig 22 találatával gólkirályi címet szerzett. A következő szezonban a Ferencváros letaszította a trónról az újvárosiakat, de így is ezüstöt ünnepelhetett az ismét 22 gólig jutó csatár. A 2001–2002-es szezonban megint kissé hátrébb lépett az alakulat, negyedikként zárta az idényt, azonban Tököli újfent kitett magáért, és 28 találatával gólkirály lett az NB I-ben.

Megverték, elment, visszajött

A Ferencváros nem is tétlenkedett tovább, és 2002 nyarán megszerezte magának az elmúlt évek legeredményesebb magyar támadóját. A zöld-fehéreknél eltöltött két szezon alatt kétszer nyert kupát, egyszer lett bajnoki ezüstérmes, 2004-ben pedig bajnoki címet ünnepelhetett.

Utóbbi időszakának sikereit azonban mindenképpen beárnyékolta a 2002–2003-as bajnokság utolsó fordulójában történt botrány. Mint ismert, a Fradi az utolsó körben a Debrecent fogadta. A csapat egyetlen győzelemre volt a bajnoki címtől, ám mivel csak 0-0-t ért el, és az MTK nyert az Újpest ellen, így a kék-fehérek emelhették magasba a serleget. A lefújás után a feldühödött szurkolók a pályára rohantak, ahol a többi közt a szezonban 15 találatig jutó házi gólkirályt, Tököli Attilát is bántalmazták. Az eset után jelezte, hogy nem kíván többet a Ferencváros csapatában játszani, ám szeptemberben már ismét az Üllői úton készült – mint később kiderült, nyolc góljára, második bajnoki címére és kupagyőzelmére.

Kevésbé sikeres légiós-évek

2004-ben viszont ismét elköszönt a Fraditól, és meg sem állt Németországig: a Köln szerződtette, ahol viszont nem tudta megvetni a lábát. Első szezonjában három bajnokit játszott a Bundesliga II-ben, majd az élvonalban is csak egyszer próbálhatta ki magát a 2005–2006-os szezonban.

Ismét kétszezonos kitérő következett, ezúttal Cipruson: az Anorthoszisz együttesénél folytatta, 2006-ban pedig az AEL Limasszol játékosa lett, de maradandót ott sem alkotott.

Otthon, édes otthon

Így aztán 2006-ban újfent a honi bajnokságban találkozhattunk vele: ám ezúttal megint csak a másodosztályban. Tököli ugyanis visszatért az akkoriban süllyedő hajóként emlegetett, NB II-be száműzött Ferencvároshoz. Egy szezon erejéig erősítette a csapatot, 19 góljával – már-már szokásához híven – házi gólkirály lett, azonban a Nyíregyháza remeklésének köszönhetően elmaradt a feljutás.

2007 nyarán ismét csapatot váltott, és az élvonalbeli Pakshoz igazolt, ahol először három szezont húzott le. Első idényében 15, a másodikban 16, a harmadikban pedig 11 góllal lett az atomvárosiak házi gólkirálya. 2010-ben került Kecskemétre, ahol első szezonjában – karrierje során immáron harmadszor – magasba emelhette a kupagyőztesnek járó trófeát. Szokásos házi gólkirályi címe ebben a bajnokságban sem maradhatott el, 13 találattal lett a legeredményesebb kecskeméti az akkor Monicomp Ligának nevezett élvonalban. Két szezonnál többet azonban a KTE-nél sem bírt ki, sőt a 2011–2012-es idény egy részét már kölcsönben Zalaegerszegen töltötte.

2012-ben szerződött vissza Paksra, és úgy tűnik, 2014 nyarán itt hagy fel a profi labdarúgással.

Nem ment a válogatottban

Huszonöt alkalommal húzhatta magára a válogatott mezét, azonban a nemzeti csapatban nem tudott hasonlóan jó arányt produkálni. Három gólt jegyzett, mindhármat barátságos mérkőzésen szerezte. 2000. március 29-én debütált a csapatban, és egészen 2004-ig állandó tagja volt a keretnek, azonban 2004 februárja után majdnem hét teljes évnek kellett eltelnie, mire ismét meghívót kapott. Utolsó mérkőzését 2011 júniusában játszotta, a Luxemburg elleni felkészülési találkozó alkalmával.

Makacs ember, vagy csak mindenki megtalálta?

Olykor-olykor hallani lehetett, hogy kevésbé értett egyet aktuális vezetőedzőjével. Kecskeméti időszakában például Tomiszlav Szivics kapcsán több médium is idézte mondatát, mely szerint addig nem hajlandó pályára lépni, míg Szivics az edző Kecskeméten – állítólag ennek volt köszönhető, hogy a szezon közben Zalaegerszegre távozott, majd visszatért, miután a szakember elhagyta a klubot.

A mostani szezonban aztán az ősszel még Pakson dolgozó Horváth Ferenc kapcsán vetődött fel az ellentét, ám ez a potenciális konfliktushelyzet hamar megoldódott a szakvezető távozásával.

Mint már korábban említettük, a Ferencváros-szurkolókkal is meggyűlt a baja a gólerős támadónak: bár ontotta a gólokat az Üllői úton, mégis sokszor találták meg őt – s vele együtt több más játékost is – a fanatikusok. A Fradinál töltött időszaka alatt a jelenlegi szövetségi kapitánnyal, Pintér Attilával is együtt dolgozhatott, ám aligha volt mondható felhőtlennek az a viszony: a játékosok 2004 végén petíciót nyújtottak be akkori edzőjükkel szemben, melyben többek között az is szerepelt, hogy Pintér szerette volna, ha Tökölit kiközösítik a társak. Ezt persze a zöld-fehérek nem tették meg, de az előző szezon házi gólkirálya így is sokszor maradt ki a kezdőcsapatból.

Kétszázhúsz felett

Tököli igazán sikeres karriert tudhat maga mögött: kétszeres magyar bajnoknak és gólkirálynak, és háromszoros kupagyőztesnek mondhatja magát. Élvonalbeli szezonjainak döntő többségében csapatai házi gólkirályi címét szinte rendre ő hódította el. A national-soccer-teams.com statisztikái szerint 480 tétmérkőzésen 228 találatot jegyzett eddigi karrierje során. A 37 esztendős futballista a HLSZ adatai szerint a magyar élvonalban 410 meccsen lépett pályára, és 187 gólt lőtt.

Nagyszerű utánpótlásedző?

„Nem szeretek senkit kiemelni, de itt van például Tököli Attila, akit itthon elkönyveltek a rossz fiúk közé, azt mondják, kezelhetetlen. Ám a képzésen legjobb tudását adta, látszott rajta, hogy érdekli a dolog. Most azt mondanám, megvan az esélye annak, hogy Tököli Attilából nagyszerű utánpótlásedző lesz” – nyilatkozta a közelmúltban a mifocink.com oldalon Szalai László, az MLSZ edzőképzés vezetője abból az alkalomból, hogy a paksi játékos több társával együtt sikeres A-licences vizsgát tett.

Olvasói sztorik