NB I

Minimális keretátalakítás

Győri János sportigazgató szerint a téli szünetben sem lesz profilváltás a PMFC-nél.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A PMFC-Matias a 16. forduló után az élvonal ötödik helyén áll. Október közepe óta nem kapott ki, azóta idegenben százszázalékos, legyőzte a Fradit, és ezzel edzőt buktatott. A baranyaiak a Magyar Kupában is versenyben vannak, a keretükben szerepel néhány berobbanó fiatal tehetség, illetve készülhetnek a stadionjuk felújítására. Győri János sportigazgató 1995-ben, Pécsett kezdte profi pályafutását, később játszott az MTK-nál, Siófokon, Győrben, az MTK színeiben, a Vasasnál és Sopronban is, két alkalommal a válogatottban is szerepelhetett.

A Digi Sport péntek reggeli adásában Győri János elmondta, a téli szünetben csupán minimális változás várható a csapatban.

– Mindenki elégedett most a vezetésben Pécsen?
– Igen. Rendkívül elégedettek vagyunk.

– A tulajdonos is?
– Úgy gondolom, Matyi Dezső is elégedett a csapat szereplésével.

– Matyi Dezső rendkívül kritikus tulajdonos, bár mostanában ritkábban dühöng.
– Szerintem minden tulajdonos kritikus a saját csapatával szemben. Matyi Dezső is ki szokta mondani a véleményét, ha nem tetszik neki valami. De azt is, ha tetszik. Jelen pillanatban úgy gondolom, hogy boldog a csapat szereplésével kapcsolatban.

– Számára az eredmények a fontosabbak, vagy az, hogy öröm legyen nézni a csapat játékát?
– Szerintem mindkettő. Fontos az eredmény, mert annak kapcsán van egy megítélése az egyesületnek, viszont a hétköznapok során elvégzett munka hétvégén a látványosságban teljesedik ki, úgyhogy a szurkolók szerintem azt szeretik, és Matyi Dezső is azt szereti, ha élvezhető mérkőzésen vehet részt, amelyen nyer a csapata.

– Ki lehet jelenteni, hogy a pécsi csapat játékban előrelépett, és már van egy felismerhető stílusa?
– Hosszú út elején vagyunk, a szakmai stáb a játszó focit szeretné előtérbe helyezni. A mérkőzéseken ez vissza is köszön. Vannak olyan meccsek, amikor az eredményességben nem, viszont játékban megmutatkozik a látvány, és akkor is a támadófocira törekszünk. Minden mérkőzésen rengeteg helyzetet alakítunk ki, ez köszönhető a támadójátéknak, amit a szakmai stáb megkövetel a fiúktól minden mérkőzésen, bárki legyen is az ellenfél.

– Tehát a hosszú évek kísérletezése után a Lőrincz Emil, Márton Gábor kettőssel hosszútávra terveznek?
– Igen, így van. Egy fiatal, agilis szakvezetés van, fiatal csapattal. Nagyon nagy hatással vannak ők a játékosokra, pont azért, mert olyan múlttal rendelkeznek mindketten, amivel példát tudnak mutatni a fiataloknak. Ez a jövő, és mi Pécsen azt szeretnénk, ha magyar fiatal játékosok játszanának minél többen, minél jobban és minél látványosabban.

– Október közepén a csapat kikapott a Honvédtól. Mi történt azóta?
– Azt hiszem, már előtte is jó úton jártunk. Nyilván ez egy kezdő, fiatal csapat, és próbáljuk építeni. Becsúszik egy-két vereség, de úgy gondolom, hogy a csapat elkapta azt a fonalat, amire minden egyes társaság vágyik, hogy folyamatosan előrelépjen. Itt tényleg rend van. Mindent megtesznek a fiúk hét közben és hétvégén is. Ez most az eredményességben jött ki, hogy hétvégenként jól szerepelünk. Minden egyes mérkőzés olyan pozitív energiát szabadít fel, hogy utána ismét egy jó hét telik el, és ebből adódóan megint győztes meccset tudunk produkálni.

– Azóta idegenben százszázalékos a csapat. Kimondható, hogy ennek a gárdának jól fekszik a kontrajáték?
– Nem feltétlenül a kontrajátékot emelném ki. Mi törekszünk a támadófocira. A Ferencváros elleni mérkőzés egy más szituáció volt. A Fradi mindig megpróbálja rákényszeríteni az akaratát a másik csapatra, fizikálisan nagyon erősek. Nem feltétlenül a kontrákra próbáltuk ezt kihegyezni, próbáltunk előre menni, csak a Ferencváros elég nagy nyomás alá helyezett minket. Minden mérkőzésen előre játékra törekszünk, nem kontrára. A kontra egy mérkőzés-szituációra vonatkozik, amikor fölénybe keveredik az ellenfél, és a néző azt látja, hogy mi kontrára játszunk.

– A Fradi elleni siker különösen nagy bravúrnak látszott. Mi döntött?
– A Fradit legyőzni mindig jó. Minden egyes csapat szeretné. Nem mondom, hogy külön készülünk rá, ha a Ferencváros ellen lépünk pályára, viszont a Fradival kapcsolatban van egy lélektani plusz. Hogy mi döntött? A csapat nagyon egyben van. Igazi csapatmunka volt, ez döntött leginkább. Mindenkinek tiszta volt a feje, mindenki győzni akart és mindenki el is hitte, amit a szakmai stáb kért.

– Van még egy mérkőzés idén, és még a negyedik hely is meglehet. Mellette a Magyar Kupában is áll a Pécs. Innentől kötelező a nemzetközi kupaszereplés?
– Nem szeretnék így fogalmazni. Inkább azt mondanám, hogy minden színtéren a legtöbbet szeretnénk kihozni magunkból. A Ligakupában, a Magyar Kupában és a bajnokságban is szeretnénk minél többet nyerni és minél előbb végezni.

– Minél több edzőt megbuktatni?
– Nem az a célunk, hogy megbuktassuk az edzőket. Szeretnénk nyerni, és saját magunkkal foglalkozunk általában. Az is az egyik erőssége a szakmai stábnak, hogy nyilván készülünk az ellenfélből, de mindenkire a saját akaratunkat szeretnénk ráerőltetni. Ha ez sikerül, és betartják a játékosok, akkor azt gondolom, bárkivel szemben győzelmi esélyekkel lépünk fel.

– Százalékban mennyi esélyt ad a nemzetközi kupaszereplésnek?
– Százalékokba fölösleges belemenni, mert még nagyon messze van a vége. Most jól szerepelünk, vége van egy félszezonnak. Nyilván értékelni fogjuk ezt az őszi szezont, majd nekivágunk a tavasznak. Van egy Magyar Kupa is, amivel elérhetnénk a nemzetközi indulást, de ezen kívül is sok meccs van még. Nyilván titkos álma mindenkinek, hogy jól szerepeljen, nyerjen egy kupát. Azt mondom, hogy ez elérhető, de nem támasztunk akkor követelményt a fiúk elé, hogy muszáj legyen.

– Akkor télen nem igazolnak majd, hanem inkább a Kővári, Márkvárt vonalon építkeznek tovább, és megpróbálják beépíteni a fiatalokat?
– Igen. Most jön a felkészülési időszak, ami elég hosszú. Ilyenkor a fiatalok megkapják a szükséges felkészítést a szakmai stábtól. Persze, nem gondolom, hogy nem fogunk igazolni. Nyilván kicsit átalakítjuk a keretet, de nagyon minimálisan. Vannak olyan helyek a csapatban, ahol még erősödhetnénk, megnézzük, mik a lehetőségeink és ennek megfelelően fogunk igazolni, vagy nem igazolni.

– A Pécs ott van a stadionrekonstrukciós programban. Napvilágot látott ötszázmillió és egymilliárdos összeg is. Mennyit kap a pécsi stadion végül?
– Ez még kialakulóban van. Végleges határozatot még nem kaptunk. Jövő héten jönnek hozzánk, lesz megbeszélés, de végleges számokról még nem tudunk. Nyilván vagy egy vágyunk és egy tárgyalási helyzetünk, de számokba még nem mennék bele.

– Mikorra készülhet el az átalakított stadion?
– Ez nyilván attól is függ, hogy az állam mikor tudja ezt a pénzt odaadni nekünk, és annak megfelelően a következő egy-két évben a stadion átalakítása meg fog történni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik