mtk
NB I

Különös házasságra készülnek

Ha az MTK sportegyesület és az NB I-es focicsapatot működtető cég egyesül, Garami Józsefet menesztik?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A fúzió látványos ingatlanbizniszre teremt lehetőséget. Az üzletről jóformán szó sem lehetne, ha az állam nem segíti ki az egyesületet, és nem vállalja át annak adósságát. De megtette – írja a hvg.hu, amelynek az egyesület és a fociklub belső ügyeit is jól ismerő informátora szerint hamarosan azt is bejelentik, hogy az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. többségi részesedését megvásárolja az egyesület, amely már eddig is 40 százalékot birtokolt.

A zrt. 60 százalékát a korábbi tulajdonos, a Fotex-csoportot irányító Várszegi Gábor 2011 augusztusában régi munkatársainak adta át: Domonyai Lászlónak, az MTK Budapest Zrt. vezérigazgatójának, Tamási Zsoltnak, a Sándor Károly Akadémia igazgatójának és régi üzlettársának, Bukor Ferencnek. MTK-s körökben most Domonyai kiebrudalásáról is beszélnek, amit korábban nehezített, hogy a vezérigazgatónak 20 százalékos részesedése volt, s a Deutsch elnökölte tulajdonosi testület döntéseihez 80 százalék plusz egy szavazat szükséges.

Ám idén augusztusban az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. alaptőkéjét 700 millió forinttal, 749 millió forintra emelte a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Zurich Investments Inc. és a Fotex Ingatlanfejlesztő Kft. A Várszegihez köthető cégek e tranzakciójával Domonyai tulajdoni hányada 6,4 százalékra csökkent, a többségi részvényes újra a Fotex-csoport lett. Domonyai a HVG-nek nem erősítette meg, hogy a Deutsch elnökletével működő egyesület megvenné a zrt-t, azt viszont nem titkolta, hogy „vannak jelöltek, most is folynak a tárgyalások a fociklub megvásárlásáról”.

Érdeklődött iránta a Magyarország 48. leggazdagabb embereként számon tartott Jámbor János üzletember is, de az őszi szezon előtt nem lett semmi az ügyletből. Ennek egyik oka Jámbor fő segítője, Vancsa Miklós szerint az volt, hogy a csapatot „szakmailag nem ítélték túl erősnek”. A Debreceni VSC-t, az MTK-t és a Videotont megjárt egykori játékos nem titkolja, hogy sokallták a zrt. veszteségét is. Mivel az átigazolási időszak augusztus 31-én lejárt, az idén már nem tudtak erősíteni.

Az is közrejátszott az üzlet meghiúsulásában, hogy az agárdi Sándor Károly Akadémiáért Várszegi külön pénzt kért, amit Jámborék nem akartak megfizetni. A sportegyesületnek viszont – a kormány kegyének köszönhetően – lett pénze, így Deutsch vételi szándéka megvalósulhat, akár egy stróman közreműködésével. Úgy hírlik, hogy Garami József vezetőedzőt máris menesztik, a helyére Bognár Györgyöt, a csapat korábbi válogatott labdarúgóját szemelték ki.

Olvasói sztorik