NB I

„A tűzoltás nem megoldás”

Novák Dezső, az FTC örökös bajnoka szerint nem lehet mindent Adams tragédiájára fogni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Novák Dezső 1961 és 1972 között négy bajnokságot és egy Magyar Kupát nyert a Ferencváros labdarúgójaként. 405 mérkőzésen szerepelt a Fradiban, és 1974-ben a klub örökös bajnokává avatták. Az olimpiák történetének legsikeresebb labdarúgója. 1960-ban bronzérmet, 1964-ben és 1968-ban aranyérmet nyert az ötkarikás játékokon.

Edző pályafutását 1972-ben kezdte a Ferencváros tartalékcsapatának trénereként, majd kinevezték a Dunaújváros vezetőedzőjévé. 1980-ban az FTC edzője lett, és három év alatt egy bajnoki címet és két ezüstérmet nyert a gárdával. 1994-ben másodszor is leült szeretett klubja kispadjára. Két év alatt két bajnoki címet nyert, és bejuttatta a Fradit a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

A Digi Sport kedd reggeli műsorában Novák Dezső elmondta, tudomása szerint Ricardo Moniz 180 millió forintot keresett egy évben.

– Mennyire lepte meg az edzőváltás a Ferencvárosnál?
– Úgy gondolom, az eredményeket nézve nem meglepő ez a fordulat. Sőt, azt mondom, ha magyar edző ül ezen a padon, ez már rég megtörténik. Biztos, hogy nem egyszerű, és nagyon nehéz erről beszélni, főleg nekem, mert aki volt edzője a Ferencvárosnak, azt mindig megkülönböztetett figyelemmel nézik. Ehhez nagyon ismerni kell a belső dolgokat, hogy Moniz felállításán kívül mi történik ott, mert nagyon sok minden kering itt a levegőben, amiről egy külső szemlélő nem tud mindent.

– Ricardo Moniznak sikerült előrelépnie? Sikerült meghonosítania egy látható, érthető, nézők által szeretett játékstílust?

– Úgy láttam, hogy az elején volt egy előrelépés, elsősorban az erőnlét szempontjából. Voltak olyan mérkőzések, amikor ez a csapat darált, és kilencven percig őrölte az ellenfelet. Ez egy bizonyos idő után eltűnt. Talán ami éppen hiányzott a Ferencvárosból, az a játék. Egy játék, ami ahhoz kellett volna, hogy szórakoztató legyen. Nem jöttek az eredmények, majd olyan mérkőzéseket vesztett el a Ferencváros, amiket nem lett volna szabad. Tudom, ilyen nem létezik, de akkor is nyerni kellett volna. Sokan azt mondják, hogy Akeem Adams betegsége rányomta a bélyegét a csapat teljesítményére, de nyolc meccsen keresztül ez nem megy. Mi is voltunk játékosok, akkor is volt trauma, de ha az ember kimegy a pályára, akkor kilencven perc alatt minden problémáját félreteszi, és megpróbálja elfelejteni a dolgokat. Azért nehéz erről beszélni, mert annyi pletyka és minden más kering a levegőben.

– A Fradinál dolgozni miben más?
– Sokkal nagyobb az elvárás. Mindig nagyobb a tömeg, többet akarnak, jobbat akarnak, de ez minden klubnál így van. Nem egy könnyű feladat, de úgy gondolom, most nagyon nehéz döntés vár a Ferencváros vezetésére az edzőkérdésben is. Ami most megy, hogy jó magyar szokás szerint röpköd a levegőben, hogy dobáljuk a sarat egymásra. Az edző és az orvosi stáb közötti dolgokat is rövidre lehetett volna zárni annyival, hogy ha nincs engedélye, akkor nem tud játszani.

– Az első számú jelölt állítólag Lothar Matthäus. Mit szól hozzá?
– Nem csak Matthäus-ról van szó. Itt többé-kevésbé mindig azt halljuk, hogy valaki ajánl valakit. Most bejött egy baráti társaság, ami úgy működik, hogy én ajánlom őt, ő ajánl engem. Olyan edzőket ajánlanak a Fradi és más csapatok élére is, akik még egy percig nem ültek a padon. A mi időnkben úgy választották az edzőket, hogy megnézték, milyen eredménye volt, mennyi ideje dolgozik, ma pedig a futballról is olyan emberek mondanak véleményt a tévében vagy a rádióban, akik egy percig nem voltak edzők. Valahol kicsit eltolódott a szakma a baráti társaság köré, hogy mondjunk egymásról jót, és akkor majd kijövünk, ha te leszel az edző.

– Hányszoros a különbség, amennyiért ön volt a Fradi edzője és amennyiért Ricardo Monizt, vagy Lotthar Matthäus-t hívták ide?
– Azt hiszem, nem titok, hogy amikor edző voltam, akkor nekem százhúszezer forint volt a fizetésem, majd amikor megnyertük a bajnokságot, a Magyar Kupát és a Szuperkupát, akkor felemelték száznyolcvanezerre. Ha jól tudom, és azt hiszem, nem pletyka, akkor Moniz száznyolcvanmilliót keresett egy évben.

– Külföldi edzője lesz a Fradinak?
– Én ebbe nem tudok beleszólni, mert a vezetés biztosan tárgyal külföldiekkel és hazaiakkal is. Van még hátra egy kupameccs és egy bajnoki találkozó, utána lesz idejük a tavaszi szezonig. Az a véleményem, hogy nem szabad elkapkodni, ha magyar, ha külföldi, mert ha megint mellényúlnak, akkor ismét váltás lesz, és ez egyik csapatnak sem tesz jót. Olyan stabil edzőt kéne idehozni, akiről tudják, hogy megfelel a Ferencváros elvárásainak, mert a tűzoltómunka most nem megoldás.

Olvasói sztorik