NB I

Kétharmadban magyar az NB I

A csapatok kerete átlagosan 28,125 játékosból áll, pontosan a 66 százalékuk magyar.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Világtérképre illesztette az NB I légiósait az origo.hu. A külföldiek közül sok a szerb és a brazil, Ázsiát és Óceániát viszont egyetlen játékos sem képviseli. Bár a hazai szakemberek sűrűn panaszkodnak a sok légiósra, a mezőnynek csupán a 34 százaléka nem magyar, míg a Premier League 68 százaléka érkezett Anglián kívülről. A legmagyarabb pesti csapat az MTK, Bábel tornya Győrben épül.

16 csapat, 44 nemzet, 450 focista – ebből áll össze az NB I. A csapatok kerete átlagosan 28,125 játékosból áll, pontosan a 66 százalékuk magyar: 297 hazai játékosra 153 külföldi jut. Bár gyakran panaszkodnak az edzők, tulajdonosok, hogy a légiósok elveszik a helyet a tehetséges magyarok elől, a Premier League-ben sokkal rosszabb ez az arány, ott mindössze a játékosok 30,2 százaléka angol, de minden topliga legalább 40 százaléknyi külföldit foglalkoztat.

Mindenesetre Csányi Sándor MLSZ-elnök szerdai nagyszabású sajtótájékoztatóján kiemelten foglalkozott az utánpótlással, mondván „szükség van jól képzett magyar játékosokra, az MLSZ ezért támogatja pénzzel azokat a klubokat, amelyek magyar utánpótlás játékosokat foglalkoztatnak. Szeretném elérni, hogy csak az olyan csapatok kaphassanak állami támogatást, amelyek magyar utánpótláskorú játékosokat is foglalkoztatnak nagy számban.”

Itthon a magyarok után a szerbek vannak a legtöbben (35), utánuk a brazilok (12), szlovákok (9) és a spanyolok (8) következnek. Kissé meglepő, hogy a 35 szerbre csak öt horvát jut, de bosnyák (6), montenegrói (3), szlovén (4) és macedón (1) játékos sincs sok.

A Paks 24 fős keretében mindössze egyetlen szlovák légiós szerepel, ő is felvidéki magyar: Molnár Péter.

A pesti csapatok legmagyarabbika az MTK, egyedül náluk van húsznál több hazai focista a keretben, míg az Újpestnél csak 12, a Fradinál 14, a Honvédnál 16. Jellemzően a vidéki csapatokban kevesebb a légiós: több mint húsz magyar van a Debrecen, a Paks, a Haladás, a Pécs, a Mezőkövesd és a Puskás Akadémia keretében, persze akad kivétel: a Videoton és Kaposvár egyaránt csak 13-13 magyart foglalkoztat.

Bábel tornya Győrben épül, éppen tucatnyi nemzet fiainak kell egy csapatot formálniuk, de Újpesten és a Honvédnál is éppen ki tudnának állni csupa különböző nemzetiségű játékossal. Egy átlagos NB I-es csapatot 7,44 féle nemzetiség alkot.

Ausztrál és ázsiai profi nem focizik magyar pályákon, Amerikát 19-en, Afrikát 34-en képviselik, míg a külföldi Európát éppen százan.

Nem elhanyagolható a légiósok minősége sem. Nehéz volna személyenként végigvenni, melyik külföldi javít a minőségen, és kik azok, akik csak a létszámot növelik, de azt tudjuk számszerűsíteni, hányan érkeznek a magyarnál erősebb, illetve gyengébb bajnoksággal rendelkező országból.

Ebben az összevetésben jól áll az NB I: a 153 külföldiből 114 a ranglistán feljebb álló országból érkezett, és csak 39 lejjebb rangsoroltból. Százalékban kifejezve ez 74,5 – 25,4 a minőség javára. Más kérdés, hogy a listavezető spanyolok ilyen alapon nem is erősíthetnének, holott a Real Madridban, de még a Barcelonában is szép számmal vannak légiósok.

Olvasói sztorik