NB I

Hetvenkét éve kaptunk utoljára nyolcat

A történelmi 8-1-es vereség kapcsán csokorba szedtük a magyar válogatott nagy zakóit.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Péntek este 8-1-es vereséget szenvedett a magyar válogatott Hollandiában, világbajnoki selejtezőn. A csoda tehát elmaradt, ráadásul történelmi zakóba futott bele a nemzeti együttes, hiszen nyolc kapott gól mellett ekkora különbséggel még soha nem kaptunk ki. Természetesen előfordult már a magyar csapattal, hogy kapott nagy pofonokat, a Rangadó.hu legújabb összeállításában ezeket gyűjtöttük össze.

Háromszor volt közte hét

Több mint hetven éve fordult elő legutóbb, hogy a magyar válogatottnál hét góllal volt jobb az ellenfele. 1941. április 6-án Kölnben lépett pályára az együttes, Németország ellen. A Müngersdorfer Stadionban rendezett barátságos mérkőzésen 65 ezer néző előtt szenvedett 7-0-s vereséget. Hasonló eredményt 1912-ben az olimpián Nagy-Britannia ellen, valamint 1908-ban, hazai pályán, Anglia ellen produkált a válogatott.

Kétszer is kaptunk már nyolcat

A nemzeti csapat legutóbb 1932-ben kapott nyolc gólt, az osztrákok elleni barátságos mérkőzés alkalmával. A bécsi találkozó 8-2-es hazai győzelemmel ért véget, a mieink mindkét találatát Cseh László jegyezte. Több mint száz éve, hazai pályán, Anglia ellen is nyolcat kaptunk kettő ellenében. Az 1909-ben rendezett barátságos meccsen Schlosser Imre és Mészáros Árpád voltak eredményesek.

Hattal már többször is alulmaradtunk az elmúlt évtizedekben. Bizonyára mindenki emlékszik az 1997-es Jugoszlávia elleni világbajnoki pótselejtezőre. Az Üllői úton rendezett első mérkőzésen már az első félidőben 5-0-ra vezettek a vendégek, a végeredmény pedig 7-1-es vendégsikert hozott. A mieink gólját Illés Béla szerezte az utolsó percekben, tizenegyesből.

Három évvel korábban a pénteki ellenfél, Hollandia tömte ki a hálónkat. Az idegenbeli találkozón 7-1-re nyertek a hollandok, akiknél olyan futballisták léptek pályára, mint Marc Overmars, a De Boer ikrek, Dennis Bergkamp, Frank Rijkaard vagy éppen Ronald Koeman. A magyarok egyetlen találatát itt is Illés Béla jegyezte.

Időben visszafelé vándorolva a következő zakót az utolsó világbajnoki részvételünkkor jegyezhetjük fel. Az 1986-os mexikói világbajnokságon Szovjetunió legjobbjaival találkoztunk a csoportküzdelmek során. A Mezey György vezette magyar csapat, amelyben például Détári, Róth és Kiprich is helyet kapott, nem tudott nagy ellenállást kifejteni, így 6-0-ra maradt alul. Nagyot ugrunk vissza a történelemben, amikor egy Ausztria elleni ugyancsak 6-0-s vereséget tudunk feljegyezni, 1927 áprilisából.

Ötgólos vereségek a közelmúltból

Már megint azok a fránya hollandok… 2010-ben az Oranje a péntekihez hasonlóan az Amszterdam Arénában fogadta a magyar válogatottat, barátságos meccsen. Három évvel ezelőtt a mieink jobban kezdték az összecsapást, mint múlt pénteken, Dzsudzsák Balázs szépségdíjas góljával mi szereztünk vezetést. A huszadik perctől aztán eljött a holland henger, és a vége 6-1 lett. Hasonlóság a mostani és az akkori meccs között, hogy 2010-ben is Robin van Persie szerezte a hollandok első találatát, valamint Arjen Robben rúgta az utolsót. A tulipánosok közül rajtuk kívül még Nigel de Jong, Wesley Sneijder és Rafael van der Vaart maradt hírmondónak abból a csapatból. A magyarok közül Dzsudzsák Balázson kívül csak Vanczák Vilmos és Elek Ákos kapott lehetőséget a három évvel ezelőtti találkozón. Összeállításunkban korábban említettük a Jugoszlávia elleni pótselejtező első mérkőzését. A belgrádi visszavágó sem sikerült túl fényesen. Csank János legénysége egy 5-0-s verésbe szaladt bele, így 12-1-es összesítéssel búcsúzott a sorozattól.

Olvasói sztorik