NB I

Rövid a közös múlt

Eddig csupán egy meccset játszottunk Andorrával. De vajon mit tud a miniállam válogatottja?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Andorra ellen zárja a világbajnoki selejtezősorozatot a magyar válogatott. A miniállam csapatával most találkozunk másodszor a futballtörténelem során. Az első összecsapásra még tavaly ősszel került sor, akkor a csoport nyitómérkőzésén 5-0-ra diadalmaskodtunk.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában bemutatjuk aktuális ellenfelünket. Megnézzük, mióta íródik Andorra válogatottjának történelme, és ezen időszak alatt ért-e el esetleg egy-egy nagyobb eredményt.

Egyetlen meccs a felnőtteknél

Ahogy azt bevezetőnkben említettük, a mostani világbajnoki selejtezők során találkozott először a magyar és az andorrai válogatott. Az első fordulóban idegenben arattunk magabiztos, 5-0-s győzelmet. Öt játékosunk osztozott a találatokon: Juhász Roland, Gera Zoltán, Szalai Ádám, Priskin Tamás és Koman Vladimir volt eredményes. Természetesen nem mérvadó, de mindenképpen érdekes, hogy a miniállam elleni összesített mérlegünk jobb, mint például a braziloké vagy a spanyoloké. Ezen válogatottak ugyanis szintén csak egyszer mérkőztek meg Andorrával, és előbbi 3-0-ra, utóbbi 4-0-ra tudta csak legyőzni.

Klubcsapataink eddig négy mérkőzésen mérhették össze erejüket andorrai ellenféllel: a Ferencváros még 1998-ban 14-1-es összesítéssel tudta le a Principat elleni UEFA Kupa-párharcot az első selejtezőkörben (hazai pályán 6-0, idegenben 8-1 lett a Fradinak). A Paksnak 2011-ben szintén az első körben jutott ellenfélül a Santa Coloma az Európa Ligában: idegenben 1-0-ra, Székesfehérváron 4-0-ra nyert Kis Károly együttese.

Utánpótlás-válogatottjaink sem találkoztak eddig sok alkalommal andorrai ellenféllel: az U21-korosztály képviselői még nem mérkőztek meg egymással, az U19-válogatottnak viszont egy alkalommal, 2012 novemberében már volt alkalma legyőzni Andorrát. Azt a meccset simán hozta Mészöly Géza szövetségi edző csapata, 3-0-ra diadalmaskodtunk az Európa-bajnoki selejtezőtornán. A legnagyobb múltra – egészen keddig – az U17-korosztály mérkőzései tekintenek vissza, ebben a korcsoportban kétszer is találkozott a magyar válogatott soros ellenfelünk fiataljaival: 2010 szeptemberében 5-0-ra nyertünk Szombathelyen, majd egy évre rá Telkiben is magabiztos, 4-0-s magyar siker született.

Húsz éves sincs a szövetség

Andorra labdarúgó szövetsége 1994-ben alakult, az első hivatalosan jegyzett bajnokság pedig 1995-ben vette kezdetét. A nemzeti együttes 1996-ban nyert felvételt az UEFA-, valamint a FIFA-tagállamok közé. Első hivatalos meccsét is ebben az évben játszotta, november 13-án Észtország ellen egy 6-1-es vereséggel mutatkozott be hazai közönség előtt. Két évvel később játszotta első tétmérkőzését, 1998. szeptember 5-én Örményországban szenvedett 3-1-es vereséget, Európa-bajnoki selejtezőn.

Három és fél évet vártak az első sikerre

2000. április 26-án Fehéroroszország volt a csapat vendége egy barátságos mérkőzésen, ekkor szerezte meg első győzelmét. A 2-0-s eredménnyel záruló találkozót azóta is a legnagyobb arányú győzelmek között tartják számon. Majdnem napra pontosan két évre rá (2002. április 17-én) aratták második győzelmüket: szintén felkészülési meccsen győzték le Albániát 2-0-ra. Harmadik, és egyben eddigi utolsó sikerüket 2004 októberében jegyezték, Macedóniát múlták felül 1-0-ra, világbajnoki selejtezőn során.

2010-ben lőttek gólt utoljára tétmeccsen

Andorrának az említett három sikeren kívül 11 döntetlen és 100 vereség szerepel a neve mellett. A legnagyobb pofonba Csehország ellen futottak bele, 2005 júniusában 8-1-re kaptak ki. Jellemzően három-négy góllal maradnak alul ellenfeleikkel szemben, például a mostani selejtezősorozat alkalmával is csak a törökök tudtak – rajtunk kívül – ötöt rúgni nekik. Legutóbb idén augusztusban hoztak le egy meccset vereség nélkül: Moldova ellen játszottak 1-1-es döntetlent egy barátságos összecsapáson. 2005 szeptemberében a finnek ellen értek el 0-0-t, azóta minden tétmérkőzésüket elveszítették, ráadásul 2010 óta gólt sem rúgtak ezeken a találkozókon.

Javarészt amatőrök

A keretet nagyrészt a hazai bajnokságban szereplő játékosok alkotják, akik félprofiként keresik kenyerüket. A keret legrutinosabb tagjának Óscar Sonejee számít, a civilben biztosítási ügynökként dolgozó védő 94-szer húzhatta magára a nemzeti csapat mezét. A keretben öt olyan játékos kapott helyet (Ivan Periánez, Josep Prieto, Oriol Castillo, Luis Pinto és Xavier Vieira), akik még nem léptek pályára a válogatottban. A 27 fős keretből heten lőttek már gólt a nemzetközi mezőnyben, ők összesen 17 találatot értek el. Érdekesség, hogy ebből 11-et a Sonejee, Ildefons Lima védőpáros tudhat magáénak, míg a támadósor csak kétszer volt eredményes. Sonejee számít a rangidősnek is a csapatban a maga 37 évével, míg a legfiatalabb a játékos a húszéves Moises Schellens lesz.

Olvasói sztorik