NB I

„Nem egyénekben gondolkodunk”

Kovács István nem szeretne a külfölddel dobálózni, de ha bajnoki címet nyerne csapatával, az neki is jó reklám lenne.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szeptember elején, a Bosznia-Hercegovina elleni U21-es Európa-bajnoki selejtezőn súlyosan megsérült Kovács István. A Videoton középpályásának eltört a kulcscsontja, ezért meg kellett operálni. A felépülése a terveknek megfelelő ütemben halad, ezen a héten már a komolyabb munkát is elkezdhette.

Távollétében a székesfehérváriak elvesztették a debreceni rangadót, majd 1-0-ra győztek a Kecskemét ellen. A televíziós szakkommentátorok és a Rangadó.hu szakértői is úgy vélekedtek, igencsak meglátszik a 21 éves játékos hiánya a Videoton játékán. Riporteri kérdésre válaszolva még José Gomes vezetőedző is megemlítette őt a KTE elleni sikert követően: „Kovács István hiányát érezzük, ő egy remek játékos, de meg kell oldanunk a pótlását.”

A Rangadó.hu érdeklődésére Kovács István úgy fogalmazott: nem egyénekben gondolkodnak, és a csapatnál mindenki egy irányba húz, mindegy, milyen összetételben lépnek pályára.

– Milyen fázisban van a felépülése?
– Két és fél hete sérültem meg, és két hete jöttem ki a kórházból. A gyógytornát már akkor elkezdtem, az edzéseken pedig fizioterapeutával dolgozom – mesélte hétfőn Kovács István. – A múlt héten szobabicikliztem, tehát az állóképesség-javításon volt a hangsúly, ma pedig már kocogni, futni is elkezdtem, ez elég nagy lépés volt a felépülésemben. Fájdalmaim már nincsenek, de fura érzés, és izomláz még igen. Abkarovics doktor úr ragaszkodik a hathetes kihagyáshoz, remélem, tényleg nem lesz több. A visszatérésem persze attól is függ, hogy bírja a kezem, de ezen a héten már a komolyabb munkát is elkezdtem.

– Milyen érzés a lelátóról nézni a többiek játékát?
– Rossz érzés, hogy nem tudok játszani. Debrecenben nem sikerült nyernünk, de jó mérkőzést játszott a csapat, szombaton viszont jó érzés volt látni a Kecskemét elleni győzelmet, amellyel a tabella első helyére léptünk. Bízom benne, hogy a vezetőedző a felépülésem után ismét bizalmat szavaz nekem, de senki sem pótolhatatlan, én sem.

– Ehhez képest az ellenfelek és a szakértők is megemlítették, hogy nem az igazi a Videoton játéka ön nélkül, és José Gomes szerint is hiányzik a csapatból…
– Ez azt jelenti, hogy jól teljesítettem a sérülésem előtt, de majdnem harmincan vagyunk a keretben, tehát minden posztra rendelkezésre áll két-három azonos képességű játékos. Szerintem az én posztomon szereplő csapattársam is jól teljesített szombaton, és szurkolok is neki, hiszen nem egyénekben gondolkodunk. Mindenki egy irányba húz, mindegy, milyen összetételben lép pályára az együttes, hiszen közös célunk, hogy tavasszal bajnoki címet szerezzünk.

– Ha sikerülne, ön is együtt ünnepelne a többiekkel, esetleg jövő tavasszal már szívesebben játszana külföldön? Vagy szeptemberben erről még korai lenne beszélni?
– Én a későbbiekben sem mondanám ezt így ki. A magyar fiatalok előszeretettel dobálóznak a külfölddel, ha van egy jó félszezonjuk, de én nem szeretnék ilyen hibába esni. Ez legyen a menedzserek és a klubok dolga, én pedig csak a focira, illetve mostanság a felépülésre koncentrálok. Remélem, a visszatérésem után is sikerül jó teljesítményt nyújtanom, s ha valóban így lesz, majd meglátjuk, kinek tudom felkelteni a figyelmét. Ha bajnoki címet nyernénk, az nekem is jó reklám lenne.

– Alakul a Videoton, Ferencváros, Debrecen, Győr versenyfutás az aranyéremért. Mi dönthet?
– Annyiban különbözik a helyzetünk a tavaszi szezonnal szemben, hogy most nem nekünk rohannunk az ellenfeleink után. Az első helyen állunk, és ha sikerül győztesen megvívnunk az aktuális mérkőzésünket, elől is maradunk. A fenti felsoroláshoz egyébként odavenném a Diósgyőrt, és ha hazabeszélhetek, akkor a szombathelyieket is, hiszen otthon rendkívül eredményesen, kiegyensúlyozottan szerepelnek.

– Visszatérve a sérülésére: lélekben már lemondott az októberi válogatott meccseken való szereplésről?
– Reménykedem benne, hogy számításba vesznek, de az a csodával lenne határos. Az U21-válogatottal komoly feladatunk van, oda is szívesen megyek. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a koromnál fogva itt is, ott is bevethető vagyok. Eddig a két leggyengébb ellenféllel játszottunk az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, de ez nem von le semmit az érdemeinkből. Róth Antal már az előző korosztályban is számított rám. Akkor csak egy-két kerettag játszott rendszeresen a klubjában, mostanság viszont a kezdőből mindenki szokott játszani, és a kispadon is olyanok ülnek, akik meghatározóak a klubjukban. Versenyhelyzet van, ezáltal nem az egyéni érdekek kerülnek felszínre.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik