NB I

Tudnivalók a román–magyarról

Rangadó
Rangadó

2013. 08. 30. 15:00

Tájékoztatót adott ki az MLSZ: Nem engedik be a provokatív zászlókat a bukaresti stadionba.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A 2013. szeptember 6-án, helyi idő szerint 21.00 órai kezdéssel Romániában, Bukarestben a Nemzeti Stadionban megrendezésre kerülő Románia–Magyarország vb-selejtező mérkőzéssel kapcsolatban a román hivatalos szervek az alábbi tájékoztatást adták a magyar szurkolók számára.

A mérkőzésen való részvétel általános feltételei és a pályarendszabályok:

A mérkőzés helyszínen történő megtekintésére kizárólag érvényes jeggyel rendelkezők számára lehetséges. A mérkőzésre a jegyek értékesítése 2013. augusztus 30-án lezárul. A mérkőzés napján, a helyszínen már nincs lehetőség érvényes jegyek megvásárlására.

A mérkőzés biztosítását végző román csendőrség, illetve a stadion biztonsági szolgálata nem enged be olyan személyeket, akik a román szurkolók provokálására alkalmas öltözetben érkeznek, vagy provokatív zászlókat, molinókat, szimbólumokat próbálnak bevinni (különös tekintettel a Nagy-Magyarország térképekre, a Magyar Gárdára utaló szimbólumokra, radikális feliratokra). Az ellenőrzött zászlók maximum 4×5 méter nagyságúak lehetnek, és kizárólag vékony műanyag zászlótartó rúdra lehetnek rögzítve, melyek sérülés okozására nem lehetnek alkalmasak. A nagyobb zászlókat, molinókat kizárólag a szervező által meghatározott helyekre lehet elhelyezni.

A szemmel láthatóan ittas személyeket a nem engedik belépni a sportrendezvényre.
Azokat a személyeket, akik nem vetik alá magukat a rendezők, vagy a csendőrség ruházat-, illetve csomagátvizsgálásának, szintén nem engedik be.

A stadion területére tilos bevinni:

– alkoholt,

– közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket (kés, bot, „vipera”, boxer, stb. )

– bármilyen pirotechnikai eszközt (még gyertyát, mécsest sem).

A szervezett formában utazó szurkolói csoportok buszainak parkoltatására a Pierre de Coubertin utcában és a Vatra Luminoasá utcában lesz kijelölt terület.

A magyar szurkolók beléptetése a Pierre de Coubertin utca felől fog történni. A magyar szurkolók számára az alábbi számú szektorokat jelölték ki: 124, 126, 355, 356, 357, 358.

Azon személyeket, akik szándékosan a román drukkerek részére fenntartott helyekre vásároltak belépőjegyet, illetve megpróbálnak a román szurkolói szektorokba átjutni, kivezetik a mérkőzésről.

A magyar szurkolók számára két „fanzone” kerül kialakításra, ahol biztonságos és kulturált körülmények között tölthetik el a mérkőzést megelőző időt.

A magyar rendőrség és a román csendőrség között megtartott egyeztető tárgyaláson egyértelműen kitűzött cél a labdarúgást kedvelő szurkolók kulturált szórakozásának a biztosítása. Ennek érdekében a biztosításban résztvevő csoportokban magyar nyelven jól kommunikáló csendőrök és rendőrök fognak szolgálatot ellátni. Akivel szemben valamilyen jogsértést követnek el az utazás során, a mérkőzést megelőzően vagy azt követően, és sürgős segítségre van szüksége, a romániai – szintén 112-es telefonszámon elérhető – segélyhívón magyarul is beszélő diszpécserek fogadják hívásaikat.

Az MLSZ 4 fő biztonsági szakembert delegál a mérkőzésre, akik segítik a magyar nézők stadionba való beléptetését és a román rendezőkkel és a csendőrséggel való kommunikációt. Továbbá kapcsolatot tartanak a bukaresti magyar konzulátussal a magyar nézők esetleges problémáinak kezelése érdekében. Az MLSZ ezen munkatársai a szurkolói zónában és a beléptető kapuknál lesznek elérhetőek.

Általános tudnivalók:

A bukaresti magyar nagykövetség címe: Bucureşti, str. Jean Louis Calderon nr. 63-65, telefonszáma: (00 40) (21) 311-1987, 311-0062, (00 40) (31) 620-4300.

A határátlépéshez szükség van érvényes útlevélre, vagy bármely típusú ép, olvasható és érvényes magyar személyazonosító igazolványra.

Kizárólag hivatalos váltóirodákban (Schimb valutar) biztonságos a pénzváltás.

Gépjárművezetéssel kapcsolatos információ:

Romániában, a közelmúltban lezajlott fokozott közúti ellenőrzés egyik fontos, negatív tapasztalata volt, hogy a külföldi autósoknak csupán 6%-a vásárolja meg időben az általános úthasználati matricát, a ROVINIETA-t. Ennek hiánya pénzbírságot, vagy esetenként a forgalmi engedély bevonását vonhatja maga után. Ezért felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a román határon történő belépéskor vásárolják meg a megfelelő úthasználati matricát! Ez nem csak autópályára vonatkozik, hanem minden országos közútra. Az aktuális díjakról tájékozódni lehet a www.roviniete.ro honlapon. A nagyobb közúti hidak (például a Konstancába, a Duna deltába, vagy a Giurgiu-ból Bulgáriába vezető úton) szintén díjkötelesek.

Romániában a közlekedési törvény módosításával (és a minimálbérek emelkedésével összefüggésben) 2013. február 1-jétől emelkednek a közlekedési szabálysértésekért kiszabható helyszíni bírságok. Néhány példa az új büntetési tételekről:

• biztonsági öv használatának mellőzése, vagy mobiltelefon használata vezetés közben – 140 és 210 lei között

• a megengedett sebesség túllépése 30 km/órával – 280 és 350 lei között

• Stop tábla figyelmen kívül hagyása – 420 és 560 lei között

• a megengedett sebesség túllépése 50 km/órával – 630 és 1400 lei között

Az ittas vezetés már 5 ezrelék véralkoholtól bűncselekménynek minősül, ami a vezetői engedély felfüggesztésével és adott esetben szabadságvesztéssel is büntethető.

Egyéb hasznos információk:

– a stadionba aprópénz bevitele engedélyezett

– öngyújtót nem lehet bevinni, csak gyufát

– a magyar szurkolók számára büfék lesznek biztosítva, amelyekben kizárólag a román hivatalos fizetőeszközzel lehet fizetni.

– a magyar szurkolók számára a román szervezők a stadion Északi 2-es bejárata közelben ingyenesen biztosítanak a Csendőrség által őrzött parkolóhelyet.

– a vonattal szervezetten érkező magyar szurkolók a stadionba a Csendőrség és Rendőrség által kísért buszokkal lesznek beszállítva. A szolgáltatás ingyenes.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Peter Gulacsi of RB Leipzig celebrates during the UEFA Europa League Round of 16 second leg match between FC Zenit St. Petersburg and RB Leipzig at Saint Petersburg Stadium on March 15, 2018 in Saint Petersburg, Russia. (Photo by Mike Kireev/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.