NB I

Tudnivalók a román–magyarról

Tájékoztatót adott ki az MLSZ: Nem engedik be a provokatív zászlókat a bukaresti stadionba.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A 2013. szeptember 6-án, helyi idő szerint 21.00 órai kezdéssel Romániában, Bukarestben a Nemzeti Stadionban megrendezésre kerülő Románia–Magyarország vb-selejtező mérkőzéssel kapcsolatban a román hivatalos szervek az alábbi tájékoztatást adták a magyar szurkolók számára.

A mérkőzésen való részvétel általános feltételei és a pályarendszabályok:

A mérkőzés helyszínen történő megtekintésére kizárólag érvényes jeggyel rendelkezők számára lehetséges. A mérkőzésre a jegyek értékesítése 2013. augusztus 30-án lezárul. A mérkőzés napján, a helyszínen már nincs lehetőség érvényes jegyek megvásárlására.

A mérkőzés biztosítását végző román csendőrség, illetve a stadion biztonsági szolgálata nem enged be olyan személyeket, akik a román szurkolók provokálására alkalmas öltözetben érkeznek, vagy provokatív zászlókat, molinókat, szimbólumokat próbálnak bevinni (különös tekintettel a Nagy-Magyarország térképekre, a Magyar Gárdára utaló szimbólumokra, radikális feliratokra). Az ellenőrzött zászlók maximum 4×5 méter nagyságúak lehetnek, és kizárólag vékony műanyag zászlótartó rúdra lehetnek rögzítve, melyek sérülés okozására nem lehetnek alkalmasak. A nagyobb zászlókat, molinókat kizárólag a szervező által meghatározott helyekre lehet elhelyezni.

A szemmel láthatóan ittas személyeket a nem engedik belépni a sportrendezvényre.
Azokat a személyeket, akik nem vetik alá magukat a rendezők, vagy a csendőrség ruházat-, illetve csomagátvizsgálásának, szintén nem engedik be.

A stadion területére tilos bevinni:

– alkoholt,

– közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket (kés, bot, „vipera”, boxer, stb. )

– bármilyen pirotechnikai eszközt (még gyertyát, mécsest sem).

A szervezett formában utazó szurkolói csoportok buszainak parkoltatására a Pierre de Coubertin utcában és a Vatra Luminoasá utcában lesz kijelölt terület.

A magyar szurkolók beléptetése a Pierre de Coubertin utca felől fog történni. A magyar szurkolók számára az alábbi számú szektorokat jelölték ki: 124, 126, 355, 356, 357, 358.

Azon személyeket, akik szándékosan a román drukkerek részére fenntartott helyekre vásároltak belépőjegyet, illetve megpróbálnak a román szurkolói szektorokba átjutni, kivezetik a mérkőzésről.

A magyar szurkolók számára két „fanzone” kerül kialakításra, ahol biztonságos és kulturált körülmények között tölthetik el a mérkőzést megelőző időt.

A magyar rendőrség és a román csendőrség között megtartott egyeztető tárgyaláson egyértelműen kitűzött cél a labdarúgást kedvelő szurkolók kulturált szórakozásának a biztosítása. Ennek érdekében a biztosításban résztvevő csoportokban magyar nyelven jól kommunikáló csendőrök és rendőrök fognak szolgálatot ellátni. Akivel szemben valamilyen jogsértést követnek el az utazás során, a mérkőzést megelőzően vagy azt követően, és sürgős segítségre van szüksége, a romániai – szintén 112-es telefonszámon elérhető – segélyhívón magyarul is beszélő diszpécserek fogadják hívásaikat.

Az MLSZ 4 fő biztonsági szakembert delegál a mérkőzésre, akik segítik a magyar nézők stadionba való beléptetését és a román rendezőkkel és a csendőrséggel való kommunikációt. Továbbá kapcsolatot tartanak a bukaresti magyar konzulátussal a magyar nézők esetleges problémáinak kezelése érdekében. Az MLSZ ezen munkatársai a szurkolói zónában és a beléptető kapuknál lesznek elérhetőek.

Általános tudnivalók:

A bukaresti magyar nagykövetség címe: Bucureşti, str. Jean Louis Calderon nr. 63-65, telefonszáma: (00 40) (21) 311-1987, 311-0062, (00 40) (31) 620-4300.

A határátlépéshez szükség van érvényes útlevélre, vagy bármely típusú ép, olvasható és érvényes magyar személyazonosító igazolványra.

Kizárólag hivatalos váltóirodákban (Schimb valutar) biztonságos a pénzváltás.

Gépjárművezetéssel kapcsolatos információ:

Romániában, a közelmúltban lezajlott fokozott közúti ellenőrzés egyik fontos, negatív tapasztalata volt, hogy a külföldi autósoknak csupán 6%-a vásárolja meg időben az általános úthasználati matricát, a ROVINIETA-t. Ennek hiánya pénzbírságot, vagy esetenként a forgalmi engedély bevonását vonhatja maga után. Ezért felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a román határon történő belépéskor vásárolják meg a megfelelő úthasználati matricát! Ez nem csak autópályára vonatkozik, hanem minden országos közútra. Az aktuális díjakról tájékozódni lehet a www.roviniete.ro honlapon. A nagyobb közúti hidak (például a Konstancába, a Duna deltába, vagy a Giurgiu-ból Bulgáriába vezető úton) szintén díjkötelesek.

Romániában a közlekedési törvény módosításával (és a minimálbérek emelkedésével összefüggésben) 2013. február 1-jétől emelkednek a közlekedési szabálysértésekért kiszabható helyszíni bírságok. Néhány példa az új büntetési tételekről:

• biztonsági öv használatának mellőzése, vagy mobiltelefon használata vezetés közben – 140 és 210 lei között

• a megengedett sebesség túllépése 30 km/órával – 280 és 350 lei között

• Stop tábla figyelmen kívül hagyása – 420 és 560 lei között

• a megengedett sebesség túllépése 50 km/órával – 630 és 1400 lei között

Az ittas vezetés már 5 ezrelék véralkoholtól bűncselekménynek minősül, ami a vezetői engedély felfüggesztésével és adott esetben szabadságvesztéssel is büntethető.

Egyéb hasznos információk:

– a stadionba aprópénz bevitele engedélyezett

– öngyújtót nem lehet bevinni, csak gyufát

– a magyar szurkolók számára büfék lesznek biztosítva, amelyekben kizárólag a román hivatalos fizetőeszközzel lehet fizetni.

– a magyar szurkolók számára a román szervezők a stadion Északi 2-es bejárata közelben ingyenesen biztosítanak a Csendőrség által őrzött parkolóhelyet.

– a vonattal szervezetten érkező magyar szurkolók a stadionba a Csendőrség és Rendőrség által kísért buszokkal lesznek beszállítva. A szolgáltatás ingyenes.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik