Hírek

Agyonpolitizált magyar–román

„Hozzájárultam ahhoz, hogy ezt a szegényes román focit ékesítsük” – mondta a marosvásárhelyi Hajnal Gyula.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hajnal Gyula klasszikus balszélső volt a hetvenes években, aki sok kapusnak okozott kellemetlen pillanatokat. Az egykori tizenegyszeres román válogatott alapembere volt a hetvenes évek marosvásárhelyi álomcsapatának, az ASA-nak. Olyan társai voltak, mint Bölöni László, Fodor János, Florea Ispir, Ion Muresan és mások, akikkel jelzett évtizedben rengeteg borsot törtek a bukaresti nagy csapatok orra alá.

– Gyermekkorunkban sokat álmodoztunk, hogy majd egyszer fogjuk látni focizni Puskást vagy Grosicsot. Én 1966-ban voltam először ifiválogatott, a magyarországi Tatán voltunk, ott néztem végig a magyar-brazil három-egyet, ami az angliai világbajnokságon volt. Albert szenzációsan játszott. Gondolatban mindig ott voltunk, de arra nem gondolhattunk, hogy egyszer megtörik a jég, és tudnánk a magyar válogatottban játszani – mondta Hajnal Gyula a manna.ro oldalon. – Egész életemben a hazámnak játszottam, ami Erdély. A román válogatottban tudtam játszani, ott szerencsémre egy kőkemény téglám van nekem is, hisz hozzájárultam ahhoz, hogy ezt a szegényes román focit ékesítsük. UEFA Kupa-meccsek, selejtezők, Balkán-bajnokságok… Szerintem elég sokat adtunk.

Napjaink labdarúgásával kapcsolatban Hajnal Gyula úgy vélekedett, hogy a mai foci már kinőtte magát a játékot, inkább egy társadalmi jelenséggé vált.

– Nem a játékos mozgatja a pénzt, hanem a pénz mozgatja a játékost. Hatalmas összegek vannak a mai labdarúgásban. De a kelet-európai országokban kevés a néző – vélekedett az egykori kiváló balszélső. – Ami pedig nálunk folyik a román fociban, azt nagyon hamar meg kéne állítani, mert maholnap a játékosokon kívül alig megy ki valaki a stadionokba. Pedig a román foci sokkal többre képes. Magyarországon újabban kimagaslóan támogatják a sportot. Minden magyar sikernek örvendünk, de szeretném, hogy Románia is azok közé a kis országok közé tartozzon, ahol szép sporteredmények születnek. Ma már ez olyan szinten van, hogy ha nem adsz, nem kapsz. Ma ilyen dolgok történnek, hogy tönkremegy az Oltchim, tönkremegy a Rapid, tönkremegy az ASA…

Hajnal Gyulának a magyar-román párharcokról is határozott véleménye van: szerint pozitívan kellene propagálni a médiában a meccset.

– Annyira agyon van politizálva, hogy ha a pályán nem történik semmi, akkor is baj van. Értelmetlen, hogy a sportba így bevisszük a politikát és az érdekeket. De ha egy politikustól megkérdezed, nem biztos, hogy ismeri a román vagy a magyar csapat összeállítását – szögezte le az erdélyi sportember. – Szerintem egy ilyen párharcot pozitívan kellene propagálni a médiában. Valamikor, a negyvenes években egy pár évig egy válogatott volt… Ha megkérdezzük bármelyik játékost a román vagy a magyar válogatottból, biztos, hogy semmi ellenszenv nincs közöttük. Normális, hogy a futballista mindegyik meccsén győzni szeretne. Sajnos a magyar-román focimeccs rég meghaladta azt, hogy egyszerű futballmeccs legyen.

Telt ház lesz Bukarestben

A román szövetség honlapján megjelent információ szerint eddig húszezer jegyet adtak el a szeptember 6-án esedékes Románia–Magyarország világbajnoki selejtezőre. A szövetség telt házat vár a bukaresti stadionba, amelynek teljes befogadóképessége 55 ezer fő. A létesítmény maximális kihasználtsága nyilván csökkenni fog a biztonsági megfontolások miatt. A magyar szurkolótábor vélhetően ötezer fős lesz. A vendégszektorba jegyek már nem kaphatók.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik