NB I

Hidegkutiék és Verebesék nyomdokain?

Háromszor szerepelt a Győr a legrangosabb európai sorozatban, a legjobb eredményük a négybe kerülés.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!
Harminc éve volt bajnok, és természetesen harminc éve szerepelt utoljára a legrangosabb európai kupasorozatban is a Győri ETO. A korábban még nem Bajnokok Ligájának, hanem Bajnokcsapatok Európa Kupájának hívott sorozatban a kisalföldiek első szereplésükkor egészen az elődöntőig masíroztak. A Rangadó.hu legújabb összeállításában most az ETO BEK-szerepléseit elevenítettük fel.

Története első bajnoki címe utáni idényben jutott a legtovább a Győri ETO a Bajnokcsapatok Európa Kupájában. Az 1964-65-ös szezonban Keglovich Lászlóék a német Lipcsével találkoztak a selejtezőben és az idegenbeli 2-0-s győzelem után Győrben is győzni tudtak 4-2-re. Következett a bolgár Lokomotiv Szofia, melyet 8-7-es összesítéssel ejtett ki az ETO és bejutott a negyeddöntőbe, ahol a holland DWS Amszterdam következett. A hazai győzelemnek hála a magyar csapat 2-1-es összesítéssel beverekedte magát a legjobb négy közé. Az elődöntőben az Eusébio fémjelezte Benfica volt az ellenfél, és a portugál sztárcsapat már kemény diónak bizonyult, hiszen a lisszaboniak kettős győzelemmel, 5-0-s győzelemmel jutottak a fináléba. Ebben a menetelésben Hidegkuti Nándor, az Aranycsapat középcsatára volt az ETO edzője, és nemzetközi szinten a legjobb eredményüket érték el a kisalföldiek azzal, hogy négy közé jutottak a BEK-ben.

Közel húsz évet kellett várnai az újabb bajnoki aranyra, és az esélyre, hogy a Győr újra megmérettesse magát a BEK-ben. 1982 szeptemberében a belga Standard Liége volt az ellenfél az első fordulóban. Idegenben Póczikék nagyon beleszaladtak a pofonba, és 5-0-s zakóval tértek haza, a visszavágón szerzett 3-0-s győzelem már csak szépségtapasz volt, hiszen az ETO már az első körben búcsúzott.

Egy évvel később viszont lehetetett újból próbálkozni, hiszen a zöld-fehérek megvédték bajnoki címüket. 1983 őszén a BEK első körében az izlandi bajnokot kapta az ETO. Idehaza csak egy soványka 2-1-es győzelmet tudott kiszenvedni Verebes József csapata, de a visszavágón 2-0-ra tudtak győzni a Vikinguar Reykjavik ellen, és bejutottak a nyolcaddöntőbe. Az ellenfél a ma már fehérorosz, akkor még szovjet Minszk volt. Hannichék itthon az első mérkőzésen 6-3-ra kaptak ki, és idegenben is alulmaradtak, és így búcsúztak a sorozattól.

címlapkép: nso.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik