NB I

Nem lehet teljes a Fradi öröme

A Ferencváros 2-2-es döntetlent játszott a Kaposvárral az utolsó fordulóban, Győrben.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 30. forduló
Ferencvárosi TC – Kaposvári Rákóczi 2-2 (1-0)
Győr, 4000 néző. Játékvezető: Szabó Zs.
FTC: Jova – Alempijevics, Gyömbér, Klein, Sváb – Jovanovics (Perics, 87.), Holman (Aborah, 61.), Ionescu (Martinus, 74.) – Somália, Böde, Jenner. Edző: Ricardo Moniz
Kaposvár: Hajdúch – Okuka, Kovács O., Zámbó (Thian, 54.), Jánvári – Pavlovics, Addo, Petrazzi, Balázs B. – Haruna (Waltner, 67.), Vrucina (Fotiasz, 90.). Edző: Prukner László
Gólszerzők: Böde (18., 61. mindkettőt tizenegyesből), illetve Okuka (55.), Waltner (tizenegyesből 84.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Depeche Mode-koncert után ezúttal az atlétikai diákolimpia országos döntője miatt nem játszhatott a Ferencváros a Puskás Ferenc Stadionban, ezért a két zöld-fehér csapat mérkőzését egy zöld-fehér arénában, a győri ETO Parkban rendezték.

A Fradi korábbi edzője, a somogyiak jelenlegi mestere, Prukner László nélkülözte Oláh Lórántot, és Waltner Róbert is csak a kispadon kezdett. Hiányzott még Bank István, Bőle Lukács, Horváth Tamás, Szafarics és Hegedűs Dávid is, illetve a ferencvárosi Leonardo, Besics és Csukics.

Az FTC kezdett aktívabban előrefelé, volt is egy-két ígéretes kezdeményezése, de a hetedik percben a másik kapu előtt adódott az első igazi helyzet: Balázs Benjámin passza után Vrucina 14 méterről, kapásból lőtt, de Jovanovics blokkolt. Ilyet is ritkán látni: a 17. percben Szabó Zsolt játékvezető gólt rúgatott a Fradival! Jenner beadása után Böde Dániel a tizenhatoson belül, Jánvári Gábor mellett a földre került. Nem történt szabálytalanság, a bíró mégis tizenegyest ítélt. A büntetőt Böde végezte el, de a lövés során megtorpant, ami nem szabályos, a játékvezető ennek ellenére megadta a gólt (1-0).

A 29. percben Alempijevics passzával Holman Dávid lépett ki, már csak a kapussal állt szemben, de addig vacakolt, amíg Addo utolérte és szerelte. A szögletet Jenner ívelte be, középen Martin Klein fejelt, a labda pedig a kapufáról pattant ki. A 32. percben Ionescu passzolt Bödéhez, aki 10-11 méterről lőtt, Hajdúch azonban hatalmas vetődéssel kiütötte a labdát. A 41. percben Jenner ívelését Böde megpróbálta laposan elpörgetni Hajdúch mellett, de a kaposvári hálóőr remek reflexszel védett.

A szünet után Jenner beadása után Böde került nagy helyzetbe, az ötösön kicselezte Addót, de Zámbó az utolsó pillanatban blokkolni tudott.

Az 55. percben Pavlovics pontos beadása után Vrucina fejelt, de Jova Levente reflexmozdulattal a felső lécre tolta a labdát, amely éppen Okukához pattant, ő pedig már nem hibázott, és a hálóba fejelt (1-1). A hatvanadik percben Addo ellökte Somaliát a tizenhatoson belül, Szabó Zsolt ezért jogosan adott büntetőt. Böde Dániel ezúttal is értékesítette a tizenegyes (2-1). A folytatásban veszélyes támadásokat vezetett a Fradi, a Rákóczi kontrái meglehetősen ritkák voltak. A 78. percben Vrucina az ötös sarkáról ellőtte a labdát keresztbe a kapu előtt.

A 84. percben Jovanovics buktatta Balázs Benjámint a tizenhatoson belül, jogosan járt a tizenegyes a Kaposvárnak, amelyet a csereként beállt Waltner Róbert a kapu közepébe bombázott (2-2). Érdekesség, hogy a lövés során Prukner László az oldalvonal mellett a pályának háttal állt, nem mert odanézni. Mivel a hajrában több gól nem esett, a somogyiak teljesen megérdemelten szereztek egy pontot a szinte végig mezőnyfölényben játszó FTC ellen.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Őze Tibor, a Kaposvár, a Diósgyőr, a Nyíregyháza és a Kispest-Honvéd egykori edzője elemezte:

Minden kizöldült a nagyszerű tavaszi hangulatban, hiszen mindkét csapatnak zöld a színe, és a zöld-fehér győri stadion kiváló hátteret biztosított ehhez. A „hazai” mérkőzéseit vidéken lejátszani kényszerülő Ferencváros legjobb összeállításából sokan hiányoztak különböző okok miatt, ezért olyanok is szerephez jutottak, akik eddig kevesebb alkalommal játszottak. Ennek ellenére a szokásos holland játékstílusban futballoztak, és irányították az első félidőt. Több komoly lehetőségük volt, de ezeket kihagyták.

A kaposváriak sem a legjobb keretükkel álltak fel, de becsületesen küzdöttek, sőt a második félidő közepén, a második Fradi-gól után ahelyett, hogy beletörődtek volna a tisztes vereségbe, az edző cseréinek, és a játékfelfogásuknak köszönhetően támadólag léptek fel, és a sors megjutalmazta őket, hiszen másodszor is egyenlíteni tudtak.

Többször elhangzott, hogy tét nélküli a mérkőzés, pedig két tétje is volt. Az egyik, hogy Böde Dániel utoléri-e Coulibalyt a góllövőlistán. Szemmel láthatóan nagyon szerették volna a társak, hogy ez sikerüljön, mert mindent rá játszottak. Szabó Zsolt játékvezető is szerette volna, mert az első tizenegyes erősen véleményes volt, az elvégzése pedig nem volt véleményes, hanem szabálytalan. Böde egyébként végig meglehetősen nehézkednek tűnt, talán a nagy akarás miatt.

Még egy tétje volt a meccsnek: bár ezt Prukner László kulturáltan elhallgatta, de mindannyian emlékszünk ró, hogy a közelmúltban a Ferencváros edzője volt. Gondolom, neki sem volt mindegy ez a mérkőzés. Ő sokkal szerényebb körülmények között is kivezette a nemzetközi porondra a Fradit, utána pedig a gyengébb bajnoki eredmények miatt mégis elég hamar távoznia kellett. A jelenlegi holland vezetőedzőt óriási tisztelet és rajongás övezi, viszont nem tudta kivinni a csapatot Európába. Mindezt nem pejoratívan mondom, hanem érdekességként.

A Fradi a kihagyott igen sok helyzet miatt nem nyerte meg a mérkőzést, és azért, mert a kevesebbet játszó emberek nem nyújtottak olyan teljesítményt, mint korábban a posztjukon szereplő társaik. Ez a csapat még nincs készen. Ha készen lenne, ezt a mérkőzést simán meg kellett volna nyernie – nem megbántva a Kaposvárt. A kis költségvetéssel dolgozó somogyiak nagyon jól nyúlnak a játékosokhoz, erre Vrucina és Balázs Benjámin is remek példa.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik