NB I

Egyszer régen…

Kubala, Kocsis és Czibor nyomában, avagy volt idő, amikor még magyarok is szerepet kaphattak volna a kedd esti Bayern München – Barcelona csúcsrangadón.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ma este a Barcelona csapatát fogadja az Allianz Arénában a Bayern München együttese a Bajnokok Ligája elődöntőjének odavágóján. A magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében kisebb csodaszámba menne, ha egy ehhez hasonló nemzetközi csúcsmérkőzésnek magyar érdekeltsége lenne. Természetesen Kassai Viktort leszámítva. Ez azonban nem volt mindig így, a Rangadó.hu alábbi összeállításából kiderül, hogy kik azok a magyar labdarúgók, edzők, akik a két sztárklub életében fontos szerepet töltöttek be.

FC Barcelona

A kedd esti összecsapáson egymásnak feszülő két gárda közül a gránátvörös-kék színben pompázó Barcelona csapatában volt hangsúlyosabb a magyar vonal. Az első magyar labdarúgó, aki a katalán együttesben szerepelt Plattkó Ferenc volt, őt 1923-ban szerződtették, és további hét évig védte a Barcelona kapuját. Plattkó óriási népszerűségnek örvendett a klubnál, nevét versbe is foglalták, illetve egy amerikai autómárka reklámarca is lett. A hálóőr 1929-ben bajnok lett a csapattal, és 1934-ben a katalán klub vezetőedzőjeként tért vissza Barcelonába, igaz csak egy szezont tölthetett a kispadon. 1934 és 1936 között volt Barcelona játékosa Berkessy Elemér, az Emílió és Jegenye becenévre is hallgató középpályás 28 mérkőzésen 3 gólt szerzett a katalánoknál.

Kubala László 1951 és 1961 között volt a Barcelona emblematikus játékosa. A magyar támadó 329 mérkőzésen 256 találatot jegyzett, amivel a sztárcsapat egyik legeredményesebb játékosa, sőt a Kubala-kultusz máig él Barcelonában, 1999-ben a klub százéves történelmének legjobb játékosává választották, tíz évvel később pedig több tízezer szurkoló előtt avatták fel kétméteres szobrát a stadion előtt. A Kuksi becenévre hallgató játékos kétszer is ült a katalánok kispadján, előbb 1961 és 1963 között, majd 1980 és 1982 között. Kubalával párhuzamosan több magyar is a Barcelona csapatának a tagja volt, így Szegedi Miklós, aki 1950 és 1952 között 34 bajnoki mérkőzésen szerepelt és 2 gólt szerzett, illetve tagja volt az 1951–52-es bajnokcsapatnak is. Czibor Zoltán 1958-ban került a Barcelonához, az Aranycsapat balszélsőjével 1959-ben hat év után nyerték meg újra a spanyol bajnokságot, 1958-ban és 1960-ban pedig megkaparintották a Vásárvárosok Kupáját, 1961-ben pedig az Európa kupa döntőjében is szerepeltek. Cziborral együtt került a Barcelonába az 1954-es vb gólkirálya, Kocsis Sándor, aki Kubalával karöltve Európa egyik legrettegettebb csatársorát alkotta. A „Kocka” nyolc évig volt a katalán gárda tagja, és 75 meccsen 42-szer volt eredményes. A remekül fejelő támadó1967 és 1970 között a katalánok vezetőedzői posztját is betöltötte.

Összességében tehát kijelenthető, hogy a magyar labdarúgók jelentős szerepet vállaltak az FC Barcelona történelmében.

FC Bayern München

Németország első számú labdarúgócsapatának történelmében magyar futballistával sajnos nem lehet találkozni, de Csernai Pál és Lóránt Gyula személyében két magyar tréner is irányította a bajor együttest. Az 1977-78-as szezonban volt a München vezetőedzője az Aranycsapat kőkemény középhátvédje, Lóránt Gyula. Az ő segítője volt az a Csernai Pál, aki 1978-ban éppen Lórántot váltotta a Bayern kispadján. Először csak ideiglenesen vezethette a gárdát, de később a játékosok sztrájkfenyegetése miatt végül ő maradt a vezetőedző. 1980-ban hat év után megnyerte a csapattal a német bajnokságot, egy évvel később pedig meg is védték a címet. Csernai sikeresen alkalmazta az újdonságnak számító területvédekezést. 1982-ben még megnyerte a német-labdarúgó kupát, ezek után azonban elmaradtak a sikerek, ezért 1983-ban távoznia kellett Münchenből.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik