NB I

„A feladat számít”

Rangadó
Rangadó

2013. 01. 24. 14:45

Détári Lajosnak elsősorban a szakmai kihívás a fontos, nem az adott csapat osztálya.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Tavaly augusztusában, az Újpest elleni vereség után köszönt el a Ferencvárostól közös megegyezéssel Détári Lajos. Azóta nem sokat hallhattunk az egykori hatvanegyszeres válogatott labdarúgó felől, akiről időközben kiderült, egy új sportág meghonosításán is segédkezik kollégáinak. A Németországban, Görögországban és Olaszországban is nagy népszerűségnek örvendő, korábbi világválogatott játékos a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, elsősorban a feladat, a kihívás, és nem az adott bajnokság befolyásolná döntésében a megkereséseket illetően. A jelentős légiósrutinnal is rendelkező szakember a külföldön játszó, illetve külföldre tartó játékosainkról elmondta, mind a beilleszkedés, mind a megmaradás kemény munkát, rutint igényel.

– Mivel töltötte az elmúlt munka nélküli hónapokat?
– Jól teltek ezek a hónapok, folyamatosan képzem magam, nyelvet tanulok, és követem a labdarúgás eseményeit – válaszolta a Rangadó megkeresésére Détári Lajos. – Mérkőzéseket tekintek meg, illetve külföldi szaklapokat olvasgatok, ezzel is fejlesztve az edzői képességeimet, szakmai naprakészségemet és nyelvtudásomat. Nem maradtam azonban munka nélkül sem, a Footgolf-bajnokság elindításán dolgozunk a kollégáimmal, várhatóan március másodikán indul az első magyar bajnokság ebben az újszerű sportágban. Természetesen emellett hiányzik az edzősködés, a nagypályás labdarúgás.

– Csak NB I-es ajánlatok jöhetnek szóba, vagy vállalná ismét az alacsonyabb osztálybeli munkát is?
– A kihívás és a lehetőségek érdekelnek leginkább. Dolgoztam az NB I-től a Budapest-bajnokságig szinte mindenhol, nem zavarna, ha egy alacsonyabb osztályú együttestől keresnének meg. A felkérés komolyságától függ, hogy vállalnám-e a rám bízott feladatokat, vagy sem, nem az adott csapat osztályától.

– Említette, hogy naprakész a futballt illetően. A magyar első osztály őszi fordulói alapján milyen tavaszra számít, illetve mely csapatot emelné ki a mezőnyből?
– Fejlődés látható a csapatokon, láthattunk jó néhány jó iramú találkozót az ősz során, ha ez tavasszal is folytatódik, akkor elmondhatjuk, hogy elindult egy jó irányba a honi labdarúgás. A mezőnyből a Győr emelhető ki, nagyon meggyőző játékot produkál Pintér Attila együttese. Egyetlen mérkőzést buktak el az ősz során, rögtön az első fordulóban, azóta viszont nem találtak legyőzőre a többi mérkőzésen, teljesen megérdemelten telelnek az élen a bajnokságban. Úgy hiszem, őket már senki sem fogja meg a tavaszi tizenhárom forduló során, ők nyerik az idei bajnokságot.

– Az élmezőnyben is történt egy edzőváltás, ön szerint mennyire zavarhatja meg ez a Videoton tavaszi szereplését?
– Ez egy kicsit más szituáció, hiszen nem szakmai okok vezettek Paolo Sousa távozásához. Egy hároméves tervet tűzött ki maga elé a klub, de ebbe most némileg közbeszólt ez a váltás. Azonban azt is hozzá kell vennünk, hogy kicsit beragadtak a fehérváriak az ősz során, komolyabb hátrányt szedett össze a csapat az éllovas Győrrel szemben. Úgy érzem, nem feltétlenül lesz negatív hatása annak, hogy a télen változás történik egy olyan csapat élén, amely továbbra is a bajnoki címre hajt a bajnokságban. Új impulzust adhat a gárdának az új edző, új elképzelés, játékrendszer valósulhat meg a csapatnál, ami előnyükre is válhat a későbbiekben.

– Úgy tűnik, több volt vagy jelenlegi válogatott játékosunk (leginkább Juhász Roland és a legfrissebb hírek szerint Tőzsér Dániel) is váltani kényszerül, akár már most télen. Ön több külföldi csapatban is bizonyított. Mi a nehezebb légiósként: beilleszkedni vagy megtartani a helyét?
– Mindkettő nagyon nehéz! Napjainkban tapasztalhatjuk, hogy a profi világban semmit sem jelent az érzelem, hogy ha nem bizonyítasz egyik napról a másikra, akkor szó nélkül kitesznek a csapatból. Ha valaki megragad az együttesében, annak minden nap minden edzésen a legjobb tudását kell adnia. De először persze ki kell vívni azt, hogy egyáltalán lehetőséget kapjon az adott játékos a bizonyításra. Ezért mondom, hogy mindkettő nehéz feladat.

– Egyre több tehetséges fiatal kerül reflektorfénybe az NB I-ben is. Ön szerint ki az, aki talán már most is megérett arra, hogy külföldön bizonyítson?
– Csínján kell bánni a külföldi szerződéssel, nem véletlenül mondtam, hogy nehéz feladat egy légiós számára a bizonyítás. Ezeknek a fiataloknak először a magyar bajnokságban kell megmutatniuk, hogy mit tudnak. Stabil játékossá kell válniuk a klubcsapataikban, és csak két-három szezon után érdemes a külföldi szerződésben gondolkodniuk. Sok példa van arra, akár az elmúlt évekből is, hogy túl fiatalon kerülnek ki a játékosaink külföldre, alig tíz-tizenöt NB I-es mérkőzéssel a lábukban, és bizony nem tudják felvenni az adott liga ritmusát, ezért előbb-utóbb váltaniuk kell. Ez nem előrelépés. Azt mondom, hogy tizennyolc-tizenkilenc évesen még nyugodtan szokják a magyar bajnokság ritmusát, erősödjenek az NB I-ben, és utána részletről részletre építsék fel külföldi karrierjüket, először egy magyar bajnokságnál nem sokkal erősebb ligában, majd onnan is ugyanígy folyamatosan lépkedve előre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Arsenal Manager Arsene Wenger during the UEFA Europa League, round of 16, 2nd leg football match between Arsenal and AC Milan on March 15, 2018 at the Emirates Stadium in London, England - Photo Stephen Wright / ProSportsImages / DPPI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.