NB I

Az eddigi filozófia mentén

Az FTC kezdi legkorábban a felkészülést, de Máté Csaba szerint ezt nem kell túlmisztifikálni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Január harmadikán, csütörtökön kezdi meg a felkészülést a tavaszi szezonra a Ferencváros csapata, amely a tervek szerint januárban a spanyolországi Marbellán, februárban pedig a törökországi Belekben edzőtáborozik majd. Máté Csaba a Rangadó.hu érdeklődésére hangsúlyozta, csupán három-négy nappal előzik meg az élvonalbeli riválisokat a munkába állással, úgyhogy ennek nincs különösebb jelentősége. A 43 éves tréner elmesélte, a téli szünet időszakában is rendszeres kapcsolatban volt Ricardo Moniz vezetőedzővel.

– Hogy telt a téli szünet?
– December hetedikén hagytuk abba, és január harmadikán, csütörtökön kezdünk. Bízom benne, hogy a játékosok megfelelően feltöltődtek. Kaptak edzésprogramot is, azt gondolom, mindenki végrehajtotta az előírt feladatokat – nyilatkozta a Rangadó megkeresésére Máté Csaba. – Ricardo Moniz vezetőedzővel rendszeresen beszéltünk, hiszen történnek események a szünetben, az esetleges távozókkal és érkezőkkel kapcsolatban a véleményemre volt kíváncsi. Elmondtam, mit gondolok, de a végső döntés természetesen a vezetőedző és a klubvezetők kezében van. A játékosokkal leültünk, senki nem lett elküldve, de vannak, akik tavasszal kevesebb szerephez jutnak, velük közöltük is ezt. Mindenki átgondolhatja, hogy ebben a szituációban számára mi lehet a legjobb megoldás. Mi partnerek vagyunk, és ha valaki hoz egy döntést, segítünk.

– Mennyiben lesz más a Fradi játéka azzal, hogy a tavaszi tétmeccsek előtt egy teljes felkészülést végigcsinál a csapat az edzői stábbal? Hiszen erre ősszel nem volt lehetőség…
– Próbálunk az eddigi filozófia mentén haladni, amelynek a megalkuvást nem ismerő támadójáték a lényege. Szeretnénk eredményesebbek lenni, hiszen hiányérzetünk van, mert a mutatott játékhoz képest kevesebb pontot szereztünk.

– Miért az FTC az első csapat, amely nekikezd a felkészülésnek?
– Ezt a három-négynapos különbséget nem kell túlmisztifikálni, hiszen valamelyik klubnál esetleg előbb hagytuk abba, december elején. Mi az utolsó Ligakupa-meccs után azonnal befejeztük, máshol esetleg tartottak levezető edzéseket is. Szerintem a játékosok ilyenkor már nagyon várják az újrakezdést.

– Személy szerint eseménydús évet tudhat maga mögött…
– Az biztos! A tavalyelőtti második helyezést követően Pakson az idei hatodik hely is siker volt. Én jó eredménynek értékelem, nézzük csak meg a lehetőségeket és a hagyományokat. Mozgalmas nyarunk volt, hiszen Kis Károly távozott, én lettem a megbízott edző, majd jött a ferencvárosi megkeresés. Megpróbálok mindig előretekinteni, tanulni a hibákból, de most teljesen a Ferencvárosra koncentrálok. Érzem, mennyire más ez a hatalmas klub a tradícióival, a múltbeli sikereivel, a hatalmas érdeklődéssel, a szurkolói elvárásokkal együtt. Emlékszem, ellenfélként mi is mindig kettőzött erővel játszottunk és készültünk a Fradi ellen, akárhányadik is volt. A mindenkori ellenfelek életük meccsét próbálják játszani, és ez mindent elmond arról, hova kerültem.

– Szekszárdiként mit szól hozzá, hogy a tolnai megyeszékhely csapata listavezető az NB III-as csoportjában?
– Követem az eseményeket, és nagyon örülök, hogy az, amit régen szerettünk volna, most megvalósulni látszik. Korábban sokan elkerültek különböző akadémiákra, és akik az ottani kluboknál nem kapnak lehetőséget, visszatérhettek. Ők minőségi erősítést jelentenek, de rajtuk kívül is fiatalemberek alkotják a csapat gerincét, idősebb, rutinosabb játékosokkal kiegészülve. Önmagáért beszél, hogy a Szekszárd veretlenül áll az első helyen a Dráva-csoportban, méghozzá azt a Dunaújvárost megelőzve, amelyet a rajt előtt mindenki toronymagas esélyesnek kiáltott ki, hiszen korábbi válogatott játékosok szerepelek benne. Persze, mindjárt más, ha az embernek már van vesztenivalója, mert megszerezni mindig könnyebb az elsőséget, mint megtartani, és akkor még ott van az osztályozó is az NB II-ért… Ahogy ismerem az edzőket, a vezetőket és a játékosokat, mindent meg fognak tenni a feljutásért, más kérdés, hogy a folytatás az anyagiakon is múlik majd.

Olvasói sztorik