Magyar foci

Az Újpest FC új stadionja: öt helyszínt vizsgálnak, de mi szól a Fóti út mellett?

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI
Stadionügyben az újpesti futballklub és az önkormányzat sem mond konkrétumot, de a mozaikokból már látható egy kép: elmagyarázzuk, miért van szükség Újpesten új stadionra, de azt is, miért éppen a Tungsram évek óta használaton kívüli gyárterületét gondolhatják a legalkalmasabb területnek.

Sajtóhírek szerint a Fóti úti 141. alatt található, évtizedeken át a Tungsram tulajdonában lévő, de jó ideje használaton kívüli gyárterületen geodéziai munkálatok zajlanak. A felmérés okaként azt említik, hogy a Szilágyi út, a Lahner György út és a Fóti út által határolt, három különálló helyrajzi számon lévő, összességében majd 190 ezer négyzetméteres ingatlan helyén épülhet majd fel az Újpest FC új futballstadionja, valamint egy új futsalcsarnok is.

Az NB I-es klub új tulajdonosa a MOL Vagyonkezelő Kft., amelynek elnöke, Ratatics Péter már júniusban említést tett egy lehetséges új stadion építéséről, ami 2027-re készülhet el.

A IV. kerületi önkormányzatnak ugyanakkor hivatalosan nincs tudomása arról, hogy geodéziai felmérések zajlanának a volt Tungsram-telephelyen, és az Újpest FC-től sem kapott hivatalos értesítést a stadiontervekről. Honlapunk érdeklődésére arról tájékoztattak, hogy a Lahner György utcában az Újpesti Városgondnokság Kft. felfestéseket (jelöléseket) készített az őszi faültetési munkálatai során.

Elképzelhetőnek tartjuk, hogy egyes sajtótermékek ezeket a felfestéseket tartják geodéziai felmérések jeleinek. Jelen pillanatban annyi nem hivatalos információval rendelkezünk, hogy az Újpest FC több helyszínt vizsgál a tervezett stadion helyének, de döntésükről még nincs tudomásunk

– válaszolta az újpesti önkormányzat.

Egyáltalán miért van szükség Újpesten új stadionra?

A Megyeri úton található – ma már Szusza Ferenc nevét viselő – stadion több mint száz éve, 1922. szeptember 17-én nyitotta meg a kapuit. Terveit Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok készítette, és az 1924-es párizsi olimpián építészeti kategóriában díjat nyert vele. Ez 2000/2001-ben az első magyar stadion volt, amelynek felújítására, átépítésére forrást biztosított az első Fidesz-kormány, majd 2016/2017-ben is végeztek rajta ráncfelvarrást. Befogadóképessége 13 501 fő, ugyanakkor az elmúlt 12 évnyi belga tulajdonlás alatt csak évente egyszer-kétszer, az Újpest-Fradi derbik alkalmával működött teltházzal. Pedig a tradíciók alapján az Újpesté az ország második legnagyobb szurkolói bázisa.

A 2024/2025-ös bajnokságban az átlagos hazai nézőszám az előző szezonhoz képest 50 százalékkal emelkedett, kilenc forduló után 7200-at mutat. Újpesten azután nőtt meg látványosan a meccslátogatási kedv, hogy februárban megszületett a megállapodás arról, hogy Roderick Duchatelet, az Újpest FC-t 2011 októbere óta tulajdonló üzletember eladta a MOL Vagyonkezelő Kft.-nek a csapat vagyonértékű jogait birtokló gazdasági társaságát. A MOL Vagyonkezelő azóta a 2024. február 20-án alapított Új Lila Labdarúgó Kft.-n keresztül gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

Az új tulajdonos megörökölte azt a szerződést is, amely a labdarúgók számára biztosítja az amúgy az állam tulajdonában lévő Szusza Ferenc Stadion és a mellette lévő három edzőpálya használatát. A Szusza üzemeltetési jogát 2017-ben az Újpesti Torna Egylet (UTE) kapta meg a Nemzeti Sportközpontok – ma már Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) – nevű állami cégtől. Az Újpest FC 2018-ban kötött 15 évre szóló bérleti szerződést az UTE-val a stadionra és az első csapat által használt „felső füves edzőpályára”, ugyanakkor a kettő közt található műfüvest továbbra is az UTE használja.

A stadionról a legutóbbi ráncfelvarrás ellenére sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy modern, vagy funkcionálisan megfelelne a mai követelményeknek, nem szólva arról, hogy a megközelítése tömegközlekedéssel nem egyszerű, meccsnapokon a parkolás csak a közeli utcákban megoldható.

Kovács Tamás / MTI Bemelegítés az Újpest–Ferencváros meccs előtt.

Az Újpest FC-nek a Megyeri úti ingatlanon kívül más téren is együtt kell élnie az UTE-val, de még az önkormányzattal is közösködnie kell. A Szuszával szemközt van a hokisok jégcsarnoka, a cselgáncs-, a birkózó- és az ökölvívó-szakosztály edzőterme. Ezeket évtizedek óta a két végén sorompóval, éjszaka kerítéssel is lezárt, de alapvetően a Baross utcát a Megyeri úttal összekötő Mildenberger utca folytatása választja el a stadiontól.

Honlapunk a stadionépítési tervvel kapcsolatban megkereste az Újpest FC-t. Ezt a választ kaptuk:

Nincs döntés még az új stadion helyéről. Ami biztos, hogy Újpest közigazgatási határain belül fog megépülni, és a jelenlegi Megyeri úti helyszínt sem vetettük el. Öt lehetőséget vizsgálunk, a végleges döntést – terveink szerint – csak a szurkolókkal való széleskörű egyeztetés után fogjuk meghozni.

A szurkolók persze szeretik a Szuszát, megannyi élmény, gól, győzelem (és vereség) emléke égett bele a falaiba. De ha félretesszük a 102 éves kötődést, és csupán a feltételrendszert nézzük, a Tungsram Fóti úti egykori gyárterülete mint új stadion-, sőt „Lila város”-helyszín, jobb lehet, mint a Megyeri út.

A terület az 1950-ben Újpesthez csatolt, ma már bő 30 ezresre duzzadt városrész, Káposztásmegyer és Újpest kertváros határán áll. Tömegközlekedéssel jobban megközelíthető, mint a Megyeri út, hiszen villamos-, busz-, de még vasúti megálló is van 5–10 perces sétán belül.

A tervek szerint az Újpest FC és az UTE futballutánpótlása hamarosan teljesen egybeolvad. A jelenleg egymástól egyetlen kerítéssel elválasztott, három, illetve hat nagyméretű futballpályás sportközpontjaik százméteres sétával elérhetőek, hiszen egyaránt a Tábor utca–Pálya utca–Erdősor utca–Szilágyi út által határolt négyszögben vannak.

Végső és talán legfőbb érvként kijelenthető, a Megyeri úti terület több szereplőt érintő tulajdon- és bérleti jogi helyzete, legfőképp pedig a mérete miatt gátat szab az építészi fantáziának. Ki akarna ilyen öszvérmegoldást?

Mohos Márton / 24.hu

De kié a Fóti úti ingatlan?

Ugyanakkor figyelemre érdemes a Fóti út 141. alatt található ingatlan tulajdonosi háttere. A terület ugyan három helyrajzi számon található, de egybefüggő, nem az államé, nem is a kerületé – magántulajdonban áll. Így bárki, bármit szeretne is építeni rajta, az új szabályozás szerint a terveket nem a IV. kerületi önkormányzat építési osztályára kell bevigye engedélyeztetésre, hanem a kormányhivatalba. Az újpesti önkormányzatnak csakis településképi véleményezési joga van.

Az Átlátszó 2023 februárjában írt cikkében arról számolt be,  hogy

  • 2020-ban, még a Tungsram teljes széthullása előtt, a Tungsram Ingatlan Kft. létrehozta a Tungsram Real Estate Kft.-t, majd a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulással a befektetését 3 millióról 1 milliárd 758 millió forintra emelte azzal, hogy kilenc ingatlant apportált bele piaci értéken.
  • E kilenc ingatlan között található a Fóti út 141. szám alatt található hármas ingatlanegyüttes is.

A lap azt is írta, hogy a „2A Ingatlan Befektetési Kft. az internet archívuma szerint 2021 novemberében négy ingatlant árult. Mind a négy a Tungsramhoz köthető (…), egy közülük már a tulajdonába került, kettőre pedig vételi joga volt a Tungsram Real Estate Kft.-n keresztül.”

Ez az információ azért érdekes, mert az Opten cégadatai szerint a 2A Ingatlan Befektetési Kft. tulajdonosa a Sinus Investment Zrt. és a ProRoc Invest Kft.

Az is tény, hogy miután júniusban, a Tusnádfürdőn zajló Bálványosi Nyári Szabadegyetem egyik beszélgetésén Ratatics Péter bejelentette, hogy az Újpestnek kell egy új stadion, és azt a 2027-es idény rajtjára tervezik átadni, augusztusban a Tungsram Real Estate Kft. beleolvadt a 2A Ingatlan Befektetési Kft-be.

Honlapunk a Mol sajtóosztályától azt kérte, hogy Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója erősítse meg vagy cáfolja, hogy a szóban forgó Fóti úti 141. alatt található ingatlanok az üzleti érdekeltségi körébe tartoznak. Arra is rákérdeztünk, ha a válasz igen, úgy meg tudja-e erősíteni, hogy a szóban forgó ingatlan a stadion lehetséges helyszínei között van, esetleg született-e már konkrét döntés, hozzájárulás erre vonatkozóan az ingatlan tulajdonosi köre részéről.

A Mol sajtóosztálya lényegében ugyanazt a választ közölte, mint az Újpest FC, és nem tért ki az ingatlan tulajdonviszonyára.

Mit jelenthet, ha a Fóti úton épül meg a stadion?

  • Az önkormányzat egy, a kerületben lévő lepusztult, használaton kívüli gyárövezet helyett új sportlétesítmény kaphat, ráadásul visszaáll az az 1950 előtti állapot, amikor ugyanitt lóverseny- és egyéb sportpályák szolgálták a közösséget és a sportcélt.
  • A szurkolók egy új, funkcionális, modern stadionban buzdíthatják a csapatot.
  • Az Újpest FC labdarúgói is jól járnak, mert nem kell az építkezés alatt albérletbe költözniük, mint másoknak, a kivitelezési munkák közben is a saját, megszokott stadionjukban játszhatnak, az új stadion pedig csak pár perc sétára lesz csak az edzőkomplexumtól.
Farkas Norbert / 24.hu Hernádi Zsolt

Tény, hogy Magyarországon az állam a többi patinás fővárosi NB I-es klub kezét nem engedte el, az FTC, a Vasas, a Honvéd és az MTK esetében is kiemelt állami beruházásként kezelte a stadionépítést. Az Újpest a fővárosi nagy klubok közül egyetlenként nem kapott ilyen kivételes eljárást, új stadiont: most eljöhet az ideje?

Ha pedig a Fóti út lesz a befutó mint stadionhelyszín, és az állam érdemi támogatással beszáll, akkor a 2A Ingatlan Befektetési Kft. tulajdonosi köre aligha jár rosszul a beruházással – akárkikből áll is.

Olvasói sztorik