Magyar foci

A MOL-csoport vásárolja meg az újpesti focicsapatot

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Megszületett a megállapodás a MOL Vagyonkezelő Zrt. és az Újpest 1885 Futball Kft. tulajdonosa között, amelynek értelmében a MOL-csoport leányvállalata többségi tulajdont szerez az Újpest Football Clubot üzemeltető kft.-ben

– jelentette be a MOL-csoport, valamint az Újpest FC.

A focicsapat eladása évek óta terítéken volt, legutóbb Kovács Zoltán írt alá erről szándéknyilatkozatot 2022 januárjában, azonban a gazdasági háttér hiányában végül meghiúsult ez az üzlet.

A mostani szezon első tavaszi bajnokiján az Újpest simán kikapott 3-0-ra az MTK-tól, ezután a szurkolók sokadjára követelték Roderick Duchatelet és Nebojsa Vignjevic vezetőedző távozását. Az események felgyorsultak, a pénteki mérkőzést követő hétvégén sikeres tárgyalásokat követően megszületett a megállapodás az Újpest FC eladásáról. Duchatelet hétfőn Budapestre utazott, és közölte a játékosokkal, hogy eladta a klubot.

Kedd délután a felek aláírták a szükséges papírokat, de az átadás-átvétel várhatóan 2024. április végével történik meg. A Mol sajtóközleménye szerint a vállalat célja, hogy kiszámítható tulajdonosként hosszú távon biztosítson támogatást az Újpest FC-nek.

Roderick Duchatelet 2011-ben vásárolta meg az újpesti futballcsapatot, amikor még édesapja, Roland Duchatelet birtokolta az angol Charltont és a belga Sint-Truident. Kezdetekkor több játékos is átigazolt a csapatokon belül, de miután Roland Duchatelet eladta a klubjait, ez a lehetőség megakadt. Ugyan a bajnoki címre nem volt esélye az elmúlt 13 évben a lila-fehéreknek, a Magyar Kupában három győzelem és egy ezüstérem gyűlt össze, 2014-ben pedig a Szuperligát is megnyerte a csapat. A korai sikerek ellenére az NB I-es büdzsék megugrásával már nem tudta tartani a lépést Duchatelet, az elmúlt két szezonban már elsősorban a kiesés elkerülése volt a cél.

Olvasói sztorik