Magyar foci

Stankovic: Szükség lesz a gyilkos ösztönre, hogy annyi gólt szerezzünk, amennyit csak lehet

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Dejan Stankovic, a Ferencváros vezetőedzője számára nemcsak a győzelem megszerzése lesz a fontos csütörtökön a labdarúgó Konferencia Liga ötödik fordulójában a Cukaricki vendégeként, hanem annak különbsége is, mert a csoportban akár a gólkülönbség is döntő faktor lehet a továbbjutás szempontjából.

„Mindig az előttünk álló feladat a legfontosabb. Nincs ez másként most sem, kiváltképpen, hogy határozott céljaink vannak a nemzetközi porondon is. Ennek fényében az egyik legfontosabb meccsünk következik, mert győzelem nélkül távol kerülnénk a célunktól” – mondta a szerb szakember a szerdai sajtótájékoztatóján.

A 45 éves Stankovic az ellenfélről kifejtette, nagyon jól ismeri a Cukarickit, amely az utóbbi időben jól futballozik annak ellenére, hogy elmaradtak az eredmények. Példaként említette a három héttel ezelőtti, negyedik fordulós összecsapást, melyen a csoport éllovasa, az idén döntős Fiorentina csak 1-0-ra tudott nyerni. A játékosként Bajnokok Ligája-győztes Stankovic úgy vélte, a győzelemhez maximális fókuszra lesz szüksége a Ferencvárosnak a fiatalok által kifejezetten lendületes játékot produkáló riválissal szemben.

„Minden forgatókönyvre fel kell készülni, ezért minden gól számít. Az európai sorozatokban a legkisebb részlet is dönthet a továbbjutásról. Tudjuk, hogy van olyan forgatókönyv, amelyben a gólkülönbség lehet a mérleg nyelve ebben a csoportban, ezért fontos, hogy minél nagyobb különbséggel nyerjünk. Ehhez elsőként a legfontosabb, hogy megvédjük a saját kapunkat.

Az elmúlt két-három találkozón nem voltam elégedett, mert a kapu előtt nem voltunk elég harapósak. Ezúttal szükség lesz a gyilkos ösztönre, hogy annyi gólt szerezzünk, amennyit csak lehet

– mondta  Stankovic arra válaszolva, hogy a Genk elleni két döntetlen után a két csapat között a gólkülönbség dönthet a sorrendről.

Stankovic örömét fejezte ki, hogy Szerbiában is épült néhány új stadion, mint a leskovaci, amelyben a csütörtöki meccset rendezik (mivel a Cukaricki belgrádi pályája nem felel meg az európai szövetség előírásainak, így a csütörtökön 21 órakor kezdődő mérkőzést a Szerbia déli részén található Leskovacban rendezik, ahol augusztusban adták át a több mint 8000 férőhelyes új stadiont).

Szerinte ez motivációt jelent a jövő generációjának. Megjegyezte, a talaj minősége viszont nem a legjobb, de nem akar panaszkodni, mert a körülmények mindkét csapat számára azonosak.

Abban reménykedik, hogy ezúttal jobban sikerül alkalmazkodni, mint legutóbb hasonló szituációban a Kecskemét ellen.

A játékosok részéről Aleksandar Pesic kifejtette, számára pozitív energiát ad, hogy otthon, Szerbiában játszhat ilyen fontos mérkőzést, amelyen a Ferencvárosnak győzelemre van szüksége a továbbjutáshoz. Hozzátette, szerinte rendkívül nehéz találkozó lesz, mert a pont nélkül álló ellenfélnek nincs veszítenivalója.

„Sok barátommal beszéltem. Most különösen a legjobbamat akarom nyújtani, hogy amikor hazalátogatok, akkor ne kelljen szégyenkeznem” – mondta a Leskovachoz közeli Nisben született középcsatár, aki megjegyezte, más meccsre számít, mint a nyitókörben – többek között az ő találatával – 3-1-re megnyert összecsapás, mert immár a két gárda jobban ismeri egymást.

A Cukaricki mestere, Igor Matic szerint a Ferencváros rendkívül erős rivális, amelynek nemcsak sok jó játékosa van, hanem azok kifejezetten összeszokott csapatot is alkotnak, így egyértelmű esélyesei a találkozónak.

Új meccs, új kihívás. Mindent meg fogunk tenni, és várjuk a csodát

– fogalmazott kissé lemondóan Matic, aki a sok sérült ellenére bátor játékot vár az együttesétől. Úgy vélte, elsősorban nem játékban mutatkoznak problémák, inkább az eredmények maradnak el, nem tükrözik a Cukaricki teljesítményét.

A szakember azt kérte a szurkolóktól, hogy bíztassák a most lehetőséget kapó 18-20 éves fiatalokat, mert lesz köztük olyan, aki először jut szóhoz európai kupameccsen, márpedig a jövőt ők jelentik. A klub tehetségei közül külön kiemelte a 16 éves csatárt, Mihajlo Cvetkovicot. Matic szerint együttesének elsősorban helyzetkihasználásban kell fejlődnie ahhoz, hogy jobb eredményeket érjen el, mint az utóbbi időben.

A csapatkapitány Nemanja Tosic úgy nyilatkozott, nehéz, hogy európai színtéren nem játszhatják saját otthonukban a hazai meccseket, de annak a reményének adott hangot, hogy vasárnap a nisi győzelem új lendületet adott a gárdának a négyes kudarcsorozatot követően.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik