Magyar foci

„Senki sem számított arra, hogy ennyire keveset játszatják” – ha Rossi ennyire bízik a magyar focistában, klubedzője vajon miért nem?

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A magyar labdarúgó-válogatott a Szófiában elért döntetlennel, majd Montenegró hazai legyőzésével nemcsak az Európa-bajnoki részvételt harcolta ki magának, hanem csoportelsőként a második kalapból várhatja majd a sorsolást a németországi Európa-bajnokságra. Szalai Attila egyike azoknak, akik minden percet a pályán töltöttek a selejtezőben, még úgy is élvezte Marco Rossi bizalmát, hogy a nyáron klubot váltott, és míg a török Fenerbahcénál alapember volt, addig a német Hoffenheimnél csak elvétve jut szóhoz – négy mérkőzésen 243 játékperce van mindössze.

Senki sem számított arra, hogy ennyire keveset játszatják. Igazából szerintem sokan nem értik, hogy miért nem játszik, amikor Jorge Jesus vagy egy Marco Rossi vezetőszerepet ad ennek a fiúnak, és meg is felel ennek.

– mondta az M1 megkeresésére a 25 éves belső védő édesapja, idősebb Szalai Attila.

A korábbi válogatott labdarúgó kiemelte, nem az ő dolga bírálni az edzők munkáját (Pellegrino Matarazzo irányítja a Hoffenheimet), de ezen a helyzeten változtatni kell, illetve szerinte már tavaly sem volt rendben a Hoffenheim védelme, és csak egy hajszálnyira voltak a nagyobb problémáktól.

Az interjúban szóba került Szalai szerencsétlen öngólja a Freiburg ellen a Bundesliga nyitófordulójában, ám édesapja szerint a csapattársáról rápattanó, nem szándékos labdaérintésből származó találat nem számít öngólnak. Elmondása szerint a védők és a kapusok játékában benne van, hogy egy ilyen megmozdulásból a saját kapujában landol a labda. Szalai azt is elmondta, hogy Attilának most van lehetősége fejlődni, mivel a sorozatterhelés mellett nem volt ideje az ilyen jellegű fejlesztésre, hiszen egy-egy tétmérkőzés között szinte csak az átmozgatásra van kapacitás. Mindemellett azt is megjegyezte, nem véletlenül esett a választás erre a klubra, és nem gondolkoznak más út keresésén.

Hosszútávú szerződése van, biztos vagyok benne, hogy meg fog küzdeni a helyéért, és meg fogja kapni a bizalmat is. Nem gondolkozunk ilyenben, hogy mi lehet a másik út. Persze, ha holnap odajön a Klopp és azt mondja »figyelj, kell még egy magyar a csapatba, legyen az egy védő«, akkor biztos mindenki elgondolkozik rajta

– jegyezte meg viccesen utalva a Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Liverpool trénerére.

A válogatottal kapcsolatban elárulta, az elmúlt három évben folyamatos építkezést és fejlődést lát, emellett bízik benne, hogy felépülnek azok a játékosok, akik most nem tudtak segíteni a csapatnak és még jobban összeáll ez a keret. Akkor ugyanis bennük lehet a kiugró eredmény, mivel az előző kontinenstornán sem voltak messze a továbbjutástól. Ugyanakkor az eddigi fejlődés nem nyilvánulhat meg törvényszerűen az eredményekben, mivel az Európa-bajnokságon nagyon erős mezőny gyűlik össze. Mindenesetre meglátása szerint a nemzeti csapat jelenlegi mentalitása még nagyon messzire repítheti a társaságot.

A 2024-es németországi Eb-re a magyar válogatott veretlenül, csoportelsőként jutott ki, a csoportkör sorsolását jövő szombaton tartják Hamburgban.

Kapcsolódó
„Az egyetlen pozitívum: ennél rosszabb már nem lehet” – megint kikaptak a németek
Rosszabb hangulatban nem is vonulhatna pihenőre a német válogatott.
Olvasói sztorik