Élő Magyar foci

Szoboszlai klasszisa döntött, hátrányból fordítva nyert és csoportgyőztes Magyarország

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A magyar labdarúgó-válogatott egy félidő után még hátrányban volt, végül 3-1-re legyőzte Montenegrót, Szoboszlai Dominik másfél perc alatt szerzett két gólt. Marco Rossi csapata ezzel veretlenül nyerte meg Európa-bajnoki selejtezős csoportját, először nyert Montenegró ellen, ráadásul 2023-ban nem talált legyőzőre.

Marco Rossinak nem volt könnyű dolga ebben a válogatott szünetben, a többi közt olyan alapemberek hiányoztak a csapatból, mint Willi Orbán, Varga Barnabás és Sallai Roland, a szövetségi kapitány pedig a Szófiában piros lapot kapó Kerkez Milosra sem számíthatott a Montenegró elleni mérkőzésen. A szakember végül négy helyen változtatott a Bulgária ellen kezdőn, Balogh Botond, Bolla Bendegúz, Gazdag Dániel és Nagy Zsolt került be ezúttal csapata.

Adrián Zoltán / 24.hu

Míg a szurkolók látványos élőképpel fogadták a csapatot, a játék már nem volt káprázatos. A mieink az első félidőben elsősorban Szoboszlai Dominik pontrúgásaiból próbáltak meg veszélyt teremteni (de a szünetig nem sikerült kaput találni), míg a vendégek az egyetlen valamire való lehetőségükből vezetést szereztek, Rubezic a kapu torkából fejelt a hálóba.

Rossi a szünetben két helyen is belenyúlt a csapatba, harapósabb is lett a válogatott, de a megnyomott első percek ellenére sem jött az egyenlítő gól. Utána egy sérülés akasztotta meg a meccset, Mijatovic kapus egy kirúgás közben húzódhatott meg, Djukic váltotta.

Adrián Zoltán / 24.hu

A 60. percben így már a cserekapusnak kellett eldőlve védenie Ádám gyengécske lövésénél, először találta el a kaput magyar válogatott. Ami ezután következett, arra nehéz jelzőket találni: Szoboszlai ugyanis a kezébe vette az irányítást.

A csapatkapitány a 66. percben a jobb szélről cselezte be magát a tizenhatoson belülre és lőtte ki jobbal a hosszú alsó sarkot, majd a 68. percben a bal oldalon indult meg, Ádám Martinnal játszott össze, ezúttal pedig ballal talált be. Másfél perc telt el a két találata között.

Ez a fordulat jót tett a meccsnek, a hajrában fel-alá rohantak a játékosok, Dibusz Dénes pedig több nagy bravúrt bemutatva őrizte az eredményt. A végén Szoboszlainak esélye volt a triplára is, de szabadrúgását védte a kapus, azonban Nagy Ádám (aki egyedüliként mindhárom Eb-kijutásról döntő mérkőzésen pályára lépett) belőtte a kipattanót.

Adrián Zoltán / 24.hu

3-1-re győzött Magyarország, amely története során először nyert Montenegró ellen, veretlenül nyerte meg a csoportját (mindegyik hazai meccsét behúzva), ráadásul lehozott egy naptári évet úgy, hogy nem talált legyőzőre, amire 1976 óta nem volt példa. Magyarország immár 12 találkozó óta nem talált legyőzőre – legutóbb 2000 márciusa és 2001 áprilisa között volt ilyen jó sorozata.

Két gólja mellett is igen aktív volt:

Szoboszlai Dominik volt a meccs embere.

Szoboszlai Dominik a lefújás után kimászott a szurkolókhoz, ahol ivott egy kis pálinkát, majd grimaszolva azt tudakolta, hány fokos volt, amivel kínálták. Ezután megdicsérte a csapatot, és mindenkit, akinek szerepe volt abban, hogy a csapat ismét ott lesz az Európa-bajnokságon, majd azt ígérte, felejthetetlen lesz a jövő nyár. Ezután még megénekeltette a szurkolókat, és mindenkit ünneplésre buzdított.

Marco Rossi is feltűnt a táborban, kapott egy sálat és egy képet, majd magyarul köszönetet mondott, végül megjegyezte: irány to Germany!

AA csoportgyőztes magyar válogatott mögött a második helyet megőrizték a szerbek, akik hazai pályán 2-2-t játszottak Bulgáriával. A mieink a második kalapból várhatják majd a december 2-i sorsolást.

Eb-selejtező, G csoport, 10. forduló

Puskás Aréna, 65 ezer néző, v.: Danny Makkelie (holland)
Magyarország – Montenegró 3-1 (0-1)

 

Magyarország: Dibusz – Balogh, Lang, Szalai A. – Bolla (Nego, a szünetben), Nagy Á. (Szuhodovszki, 94.), Styles (Horváth K., 64.), Nagy Zs. – Gazdag (Kalmár, a szünetben), Szoboszlai – Ádám (Németh A., 78.)

Montenegró: Mijatovic (Djukic, 58.) – Rubezic (Raickovic, 76.), Savic, Vujacic – Vesovic (M. Vukcevic, 55.), Jankovic (Radulovic, 70.), Kuc, Camaj (Krstovic, 70.), A. Vukcevic – Osmajic, Jovetic

gólszerzők: Szoboszlai (67., 68.), Nagy Á. (93.), illetve Rubezic (36.)

sárga lap: Szoboszlai (26.), Gazdag (35.), Dibusz (78.), Nagy Zs. (87.), illetve Camaj (13.), Savic (18.), Rubezic (34.), Vesovic (47.), Vujacic (70.), Raickovic (88.), Kuc (92.)

 

A csoport végeredménye:
1. MAGYARORSZÁG 8  5  3  –  16- 7  18 pont – kijutott
2. Szerbia      8  4  2  2  15- 9  14 – kijutott
3. Montenegró   8  3  2  3   9-11  11
4. Litvánia     8  1  3  4   8-14   6
5. Bulgária     8  –  4  4   7-14   4

Szoboszlai klasszisa döntött, hátrányból fordítva nyert Magyarország

A magyar labdarúgó-válogatott egy félidő után még hátrányban volt, végül 3-1-re legyőzte Montenegrót, Szoboszlai Dominik másfél perc alatt szerzett két gólt. Marco Rossi csapata ezzel veretlenül nyerte meg Európa-bajnoki selejtezős csoportját, először nyert Montenegró ellen, ráadásul 2023-ban nem talált legyőzőre.

Eldőlt, ott a harmadik!

Szoboszlai szinte a 16-os vonaláról lőhetett szabadrúgást, azt még kitornázta a kapus, de a kipattanót Nagy Ádám a kapuba lőtte. Második gólja a válogatottban!

Hat perc a hosszabbítás

És a csoportgyőzelemig hátralévő idő. Ha így marad, a magyar válogatott minden hazai meccsét megnyeri a sorozatban.

Dibusz-parádé

Ezek most a kapus pillanatai: védett egy közeli lövést, majd a kipattanó után karral hárított, elakadt benne a harmadik, majd a NEGYEDIK lövés is. Talpon a stadion, nem véletlenül. A magyar egyenlítés eléggé jót tett a meccsnek.

Adrián Zoltán / 24.hu

Jegyezzük meg

Eddig még nem sikerült megvernünk Montenegrót. Most olyan 20 percre vagyunk ettől.

Szoboszlai megfordította a meccset!

Ez egészen hihetetlen! Szoboszlai most a bal oldalon indult meg, Ádámhoz passzolt, aki szépen kiugratta a védők közt, most ballal tüzelt, a kapus csak beleérni tudott a labdába, de védenie nem sikerült.

Micsoda góóóóól!

Ez világklasszis megoldás volt! Egy szöglet után kontráztak volna a vendégek, Nagy Ádám azonban lefülelte a labdát, Szoboszlaihoz passzolt, aki a jobb szélről becselezte magát a tizenhatoson belülre, majd jobbal laposan a hosszú alsó sarokba lőtt. Ha így marad, biztosan csoportelsők vagyunk!

Adrián Zoltán / 24.hu

Le kell cserélni a montenegrói kapust

Mijatovicot kellett ápolni, egy kirúgás után kapott a combjához. Szól a fütty a lelátóról, de aztán jelezte, hogy cserét kér, majd leült a földre. Végül saját lábán hagyta el a pályát, de garantált, hogy emiatt több perc hosszabbítás is lesz majd a meccs végén.

Adrián Zoltán / 24.hu

Helyzetecske

Nagy Zsolt beadásai eddig nem voltak túl eredményesek, most viszont szépen találta meg egy íveléssel Negót, aki üresen ugorhatott fel tíz méterre a kaputól, de mellé bólintott.

Nekiestünk Montenegrónak

Lendületesen kezdett a magyar válogatott, majd Nagy Zsolt harcolt ki egy szabadrúgást a tizenhatos mellett, ezúttal pedig nem Szoboszlai, hanem a nemrég beállt Kalmár állt a labda mögé. Élesen középre lőtt, el is talált egy magyar combot, de a labda végül nem a kapu felé pattant.

Vége az első félidőnek

Ahogy arra számítani lehetett, Montenegró keményen beleállt a meccsbe, az egyetlen kaput eltaláló próbálkozásukból pedig meg is szerezték a vezetést. A magyar csapat olykor okozott gondot a vendégkapu előtt, de olyan komoly lehetőséget még nem nem tudott kidolgozni. Közben Szerbia vezet Bulgária ellen a csoport másik meccsén, jelenleg a második helyen zárna Marco Rossi csapata.

Ha minden így marad

Akkor a szerbek a győzelmükkel megnyernék a G csoportot, Magyarország pedig a második helyen zárna. Mindennek az Eb-csoportok sorsolásakor és a kalapok besorolásakor lesz jelentősége.

Mi maradt ki...

Sikerült nyomás alá helyezni a vendégek kapuját, jöttek egymás után a beadások, majd Ádám fejelt bele a labdába, Lang és Gazdag is rástartolt, utóbbi még lőni is tudott, de a kapu mellé célzott pár lépésről.

Ez jól nézett ki

Szoboszlai ívelt át egy szögletet a tizenhatoson kívül álló Bollának, aki rádőlt és kapásból tüzelt, egy montenegrói azonban fejjel blokkolt. Az újabb sarokrúgás után Bolla tekert középre, Ádám Martin akaszkodott össze egy montenegróival, mindketten elesdtek, kirúgással folytatódott a meccs.

Vezet Montenegró

A vendégek szabadrúgása után Szoboszlai még kifejelte a labdát, az újabb beadás után Jovetic bólintott középre, Rubezic pedig a kapu torkából fejelt a kapunkba, Dibusz nem tudott védeni. VAR-ral visszanézték a szituációt, de nem volt les a támadás során.

Továbbra sem sikerült eltalálni a montenegrói kaput

Szoboszlai újabb szabadrúgása Langot találta meg, a védő azonban kiszorított helyzetből a kapu mellé célzott fejjel. Az idegenbeli mérkőzésen egyébként egész meccsen nem sikerült eltalálni a kaput, ez a sorozat folytatódik.

Adrián Zoltán / 24.hu
Olvasói sztorik