Élő Magyar foci

Szoboszlai klasszisa döntött, hátrányból fordítva nyert és csoportgyőztes Magyarország

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A magyar labdarúgó-válogatott egy félidő után még hátrányban volt, végül 3-1-re legyőzte Montenegrót, Szoboszlai Dominik másfél perc alatt szerzett két gólt. Marco Rossi csapata ezzel veretlenül nyerte meg Európa-bajnoki selejtezős csoportját, először nyert Montenegró ellen, ráadásul 2023-ban nem talált legyőzőre.

Marco Rossinak nem volt könnyű dolga ebben a válogatott szünetben, a többi közt olyan alapemberek hiányoztak a csapatból, mint Willi Orbán, Varga Barnabás és Sallai Roland, a szövetségi kapitány pedig a Szófiában piros lapot kapó Kerkez Milosra sem számíthatott a Montenegró elleni mérkőzésen. A szakember végül négy helyen változtatott a Bulgária ellen kezdőn, Balogh Botond, Bolla Bendegúz, Gazdag Dániel és Nagy Zsolt került be ezúttal csapata.

Adrián Zoltán / 24.hu

Míg a szurkolók látványos élőképpel fogadták a csapatot, a játék már nem volt káprázatos. A mieink az első félidőben elsősorban Szoboszlai Dominik pontrúgásaiból próbáltak meg veszélyt teremteni (de a szünetig nem sikerült kaput találni), míg a vendégek az egyetlen valamire való lehetőségükből vezetést szereztek, Rubezic a kapu torkából fejelt a hálóba.

Rossi a szünetben két helyen is belenyúlt a csapatba, harapósabb is lett a válogatott, de a megnyomott első percek ellenére sem jött az egyenlítő gól. Utána egy sérülés akasztotta meg a meccset, Mijatovic kapus egy kirúgás közben húzódhatott meg, Djukic váltotta.

Adrián Zoltán / 24.hu

A 60. percben így már a cserekapusnak kellett eldőlve védenie Ádám gyengécske lövésénél, először találta el a kaput magyar válogatott. Ami ezután következett, arra nehéz jelzőket találni: Szoboszlai ugyanis a kezébe vette az irányítást.

A csapatkapitány a 66. percben a jobb szélről cselezte be magát a tizenhatoson belülre és lőtte ki jobbal a hosszú alsó sarkot, majd a 68. percben a bal oldalon indult meg, Ádám Martinnal játszott össze, ezúttal pedig ballal talált be. Másfél perc telt el a két találata között.

Ez a fordulat jót tett a meccsnek, a hajrában fel-alá rohantak a játékosok, Dibusz Dénes pedig több nagy bravúrt bemutatva őrizte az eredményt. A végén Szoboszlainak esélye volt a triplára is, de szabadrúgását védte a kapus, azonban Nagy Ádám (aki egyedüliként mindhárom Eb-kijutásról döntő mérkőzésen pályára lépett) belőtte a kipattanót.

Adrián Zoltán / 24.hu

3-1-re győzött Magyarország, amely története során először nyert Montenegró ellen, veretlenül nyerte meg a csoportját (mindegyik hazai meccsét behúzva), ráadásul lehozott egy naptári évet úgy, hogy nem talált legyőzőre, amire 1976 óta nem volt példa. Magyarország immár 12 találkozó óta nem talált legyőzőre – legutóbb 2000 márciusa és 2001 áprilisa között volt ilyen jó sorozata.

Két gólja mellett is igen aktív volt:

Szoboszlai Dominik volt a meccs embere.

Szoboszlai Dominik a lefújás után kimászott a szurkolókhoz, ahol ivott egy kis pálinkát, majd grimaszolva azt tudakolta, hány fokos volt, amivel kínálták. Ezután megdicsérte a csapatot, és mindenkit, akinek szerepe volt abban, hogy a csapat ismét ott lesz az Európa-bajnokságon, majd azt ígérte, felejthetetlen lesz a jövő nyár. Ezután még megénekeltette a szurkolókat, és mindenkit ünneplésre buzdított.

Marco Rossi is feltűnt a táborban, kapott egy sálat és egy képet, majd magyarul köszönetet mondott, végül megjegyezte: irány to Germany!

AA csoportgyőztes magyar válogatott mögött a második helyet megőrizték a szerbek, akik hazai pályán 2-2-t játszottak Bulgáriával. A mieink a második kalapból várhatják majd a december 2-i sorsolást.

Eb-selejtező, G csoport, 10. forduló

Puskás Aréna, 65 ezer néző, v.: Danny Makkelie (holland)
Magyarország – Montenegró 3-1 (0-1)

 

Magyarország: Dibusz – Balogh, Lang, Szalai A. – Bolla (Nego, a szünetben), Nagy Á. (Szuhodovszki, 94.), Styles (Horváth K., 64.), Nagy Zs. – Gazdag (Kalmár, a szünetben), Szoboszlai – Ádám (Németh A., 78.)

Montenegró: Mijatovic (Djukic, 58.) – Rubezic (Raickovic, 76.), Savic, Vujacic – Vesovic (M. Vukcevic, 55.), Jankovic (Radulovic, 70.), Kuc, Camaj (Krstovic, 70.), A. Vukcevic – Osmajic, Jovetic

gólszerzők: Szoboszlai (67., 68.), Nagy Á. (93.), illetve Rubezic (36.)

sárga lap: Szoboszlai (26.), Gazdag (35.), Dibusz (78.), Nagy Zs. (87.), illetve Camaj (13.), Savic (18.), Rubezic (34.), Vesovic (47.), Vujacic (70.), Raickovic (88.), Kuc (92.)

 

A csoport végeredménye:
1. MAGYARORSZÁG 8  5  3  –  16- 7  18 pont – kijutott
2. Szerbia      8  4  2  2  15- 9  14 – kijutott
3. Montenegró   8  3  2  3   9-11  11
4. Litvánia     8  1  3  4   8-14   6
5. Bulgária     8  –  4  4   7-14   4

Vesovic vért ihatott a kezdés előtt

Most Szoboszlait vadászta le, a meglóduló Szoboszlait érte utol, megragadta a könyökénél és lerántotta. Ezt már lefújták, de csak egy oldalvonal melletti szabadrúgást ért.

11 meccse veretlen a válogatott

Marco Rossi irányításával a válogatott másodszor produkált 11 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot. Az előző alkalommal a 12. találkozó kudarcot hozott a 2021-es Eb-n, de ha ezt most sikerülne elkerülni, akkor

a nemzeti együttes olyan szériát produkálna, melyre több mint húsz éve nem volt példa.

A magyarok legutóbb 2000 márciusa és 2001 áprilisa között maradtak veretlenek 12 találkozón át. A veretlenség más szempontból is fontos tett lenne, ugyanis ez esetben a nemzeti együttes 1976, azaz 47 esztendő után először nem találna legyőzőre egy naptári éven belül.

A szurkolók miatt is nyerni akar a magyar csapat

A szurkolóinkért is nyerni szeretnénk, valamint természetesen az is fontos motiváció, hogy szeretnénk csoportgyőztesként kijutni az Eb-re, és a második kalapba kerülni a sorsoláson.

Kétélű, hogy a magyarok mér Eb-résztvevők

Kétélű, hogy a magyarok már Eb-résztvevők. Akár az is lehet, jobban játszanak majd, tekintve, hogy nincs rajtuk teher. Ami fontos, hogy mi tegyük meg azt, ami rajtunk múlik, még ha az esélyünk minimális is az Eb-re

– mondta az Atlético Madrid montenengrói váélogatott védője, Stefan Savic a meccs előtt.

Olvasói sztorik